cee Napisano 25 Marca 2017 Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 Tylko 10%? Skoro najniższa krajowa to 1450pln netto a koszt pracodawcy to 2413pln
maciopa Napisano 25 Marca 2017 Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 1 minutę temu, cee napisał: Tylko 10%? Skoro najniższa krajowa to 1450pln netto a koszt pracodawcy to 2413pln Całość opłaty za składkę zdrowotną w PL ponosi pracownik. " Składkę na ubezpieczenie zdrowotne finansuje z własnych środków wyłącznie ubezpieczony. "
sly6 Napisano 25 Marca 2017 Autor Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 no i tak o to od przykładu do przykładu i każdy inny. Jeden lekarz zaszkodził inny pomógł czy to w Polsce czy tez w USA. Ktoś miał szczęście inny nie ma chociaż ma dobre ubezpieczenia w USA.
oss Napisano 25 Marca 2017 Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 tak jak pisałem nie ma nic 'za darmo'. Podatek dochodowy + ubezpieczenia pobierane nam z pensji to jakieś ca 33% do tego dochodzi VAT 23%. W tym jest ta darmowa służba zdrowia i darmowe szkolnictwo wyższe (o ile ktos zda na studia). Jakie są podatki w US?
sly6 Napisano 25 Marca 2017 Autor Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 federalne,stanowe czy od miasta. Bo takie masz podatki.
oss Napisano 25 Marca 2017 Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 to napisz jeszcze jakie są stawki mniej więcej to porównamy ile skubią w PL a ile w US
sly6 Napisano 25 Marca 2017 Autor Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 jeśli to nie kłamie to takie masz http://www.bankrate.com/finance/taxes/tax-brackets.aspx
Dublin Napisano 25 Marca 2017 Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 Maciopa To że masz Luxmed o niczym nie świadczy... Luxmed mam i ja i ty prawdopodobnie ty w ramach pakietu pracowniczego czyli płacisz VAT tylko. Twoja argumentacja że wolałbym mieć składkę na NFZ w kieszeni jest słaba bo pakiet masz póki pracujesz dla konkretnej firmy i ten koszyk świadczeń pokrywa to co daje ci NFZ ale... Gdy stracisz pracę stracisz Luxmed a z prywatnych pieniędzy nie będzie ci stać opłacić tego pakietu przez resztę zycia, a po secundo koszyk który masz z pracy umożliwia ci tylko pewien zakres świadczeń a za resztę musisz normalnie zapłacić gdzie w NFZ masz to teoretycznie i praktycznie za free... Wiec NFZ nie jest taki zły jednak Luxmed w zależności od pakietu i firmy nie pokrywa wielu rzeczy z NFZ ale jeśli masz na myśli badania i zwykle wizyty to jest wygodniejszy niż stanie w kolejce nfz-tu..
maciopa Napisano 25 Marca 2017 Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 Godzinę temu, Dublin napisał: Maciopa To że masz Luxmed o niczym nie świadczy... Luxmed mam i ja i ty prawdopodobnie ty w ramach pakietu pracowniczego czyli płacisz VAT tylko. Nie - umowę z LuxMed mam prywatną. Moja "firma" nie zapewnia żadnego pakietu u nikogo. Pakiet mam VIP tak, że nawet np. rezonans magnetyczny mam w pakiecie, a jak LuxMed nie ma dla mnie terminu wizyty w ciągu 14 dni to płaca mi za wizytę w dowolnej prywatnej przychodni... Na NFZ zapłaciłem w 2016 roku ok 25 tys zł - nie ma takiego drogiego pakietu w żadnej prywatnej sieci medycznej w PL. Tak, że niestety Twoja teoria wzięła w łeb.
Dublin Napisano 25 Marca 2017 Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 W takim razie czemu cie ciagnie do stanow skoro tu masz dobrze? Po drugie czy aby napewno luxmed zapewni ci pelne pokrycie koszyka nfz? Watpie... Badania to nie leczenie badania to wstep do profilaktyki... licho nie spi
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.