andyopole Napisano 5 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Lipca 2021 18 minut temu, mola napisał: Chyba też jest opcja, że zaznaczasz w systemie, że paczkę masz do wysłania i listonosz odbierze (ale to mi gdzieś w systemie mignęło, nie jestem pewna, czy dalej jest Tak, jest opcja pickup przez listonosza ale nie prędzej niż "jutro". W mojej firmie mamy uruchomiony stały pickup od stycznia do końca sierpnia. Możesz też na stronie Poczty zamówić koperty i boxy różnej wielkości do wysyłania Priority i Express Mail (bezplatnie).Takie cuda, Panie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 5 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Lipca 2021 19 minutes ago, Autobusiarz said: Koszty obsługi przesyłek nadawanych w ten sposób muszą być dla poczty wyjątkowo wysokie. Alez mnie zaciekawil Twoj tok myslowy w tym momencie... Objaw mi prosze, w jaki sposob koszt takiej przesylki jest wiekszy? Dodam, ze listonosz i tak sie pojawia przy tej skrzynce bez wzgledu na to czy cos wysylam czy nie, i wraca do centrum dystrybucji poczty swoim samochodzikiem na koniec dnia. Tego samego centrum dystrybucji do ktorego trafia moja wychodzaca korespondencja, kiedy nadaje ja bezposrednio w urzedzie pocztowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Autobusiarz Napisano 5 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Lipca 2021 4 minuty temu, Xarthisius napisał: Alez mnie zaciekawil Twoj tok myslowy w tym momencie... Objaw mi prosze, w jaki sposob koszt takiej przesylki jest wiekszy? Dodam, ze listonosz i tak sie pojawia przy tej skrzynce bez wzgledu na to czy cos wysylam czy nie, i wraca do centrum dystrybucji poczty swoim samochodzikiem na koniec dnia. Tego samego centrum dystrybucji do ktorego trafia moja wychodzaca korespondencja, kiedy nadaje ja bezposrednio w urzedzie pocztowym. W ten sposób jest większy,że listonosz musi objeżdżać konkretne adresy zamiast wrzucić se na pakę 100 paczek z jednego paczkomatu.W ten sposób większy,że skoro jednocześnie przynosi i odbiera listy to musi zawsze używać samochodu,nawet jak ma lekkie koperty? W Polsce jest listonosz pieszy,który tylko roznosi listy i osobny kurier który tylko odbiera.Z tym,że coraz rzadziej się z nich korzysta bo jest drożej,a na każdej ulicy nastawiane teraz mamy te paczkomaty.Właściciel tych maszyn to w tej chwili 7 najbogatszy Polak z majątkiem prawie 6 miliardów złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mola Napisano 5 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Lipca 2021 (edytowane) 9 minut temu, Autobusiarz napisał: W ten sposób jest większy,że listonosz musi objeżdżać konkretne adresy zamiast wrzucić se na pakę 100 paczek z jednego paczkomatu.W ten sposób większy,że skoro jednocześnie przynosi i odbiera listy to musi zawsze używać samochodu,nawet jak ma lekkie koperty? W Polsce jest listonosz pieszy,który tylko roznosi listy i osobny kurier który tylko odbiera.Z tym,że coraz rzadziej się z nich korzysta bo jest drożej,a na każdej ulicy nastawiane teraz mamy te paczkomaty.Właściciel tych maszyn to w tej chwili 7 najbogatszy Polak z majątkiem prawie 6 miliardów złotych. Listonosz przejeżdża przez naszą ulicę codziennie, nawet w soboty. Jak masz paczkę do odbioru to nie leci specjalnie, tylko odbierze jak będzie przejeżdżać (codziennie, pn-so). Jak musisz wysłać zaraz teraz, to to jest ta okazja, że lecisz na pocztę. Listonosz pieszy... na suburbiach... proszę Cię . Nie po to te skrzynki stoją przy krawężniku, żeby listonosz z auta wysiadał. Wysiada jedynie jak paczkę musi zrzucić pod drzwi. A jeszcze dodam, że samochodziki listonoszowe mają kierownicę po prawej stronie, właśnie po to żeby listonosz nie musiał się gimnastykować z wysiadaniem. Edytowane 5 Lipca 2021 przez mola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roelka v.2 Napisano 5 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Lipca 2021 10 minutes ago, mola said: Listonosz przejeżdża przez naszą ulicę codziennie, nawet w soboty. Jak masz paczkę do odbioru to nie leci specjalnie, tylko odbierze jak będzie przejeżdżać (codziennie, pn-so). Jak musisz wysłać zaraz teraz, to to jest ta okazja, że lecisz na pocztę. Listonosz pieszy... na suburbiach... proszę Cię . Nie po to te skrzynki stoją przy krawężniku, żeby listonosz z auta wysiadał. Wysiada jedynie jak paczkę musi zrzucić pod drzwi. A jeszcze dodam, że samochodziki listonoszowe mają kierownicę po prawej stronie, właśnie po to żeby listonosz nie musiał się gimnastykować z wysiadaniem. Zal by mi bylo listonosza ktory na piechote czy na rowerku musialby jezdzic po suburbs czy innych pod miastowych okolicach. U nas tez listonosz ma taki specjalny samochod/mini ciezarowke ktora jezdzi po dzielnicy. Podjezdza pod skrzynke i wrzuca list bez wysiadania z samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Autobusiarz Napisano 5 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Lipca 2021 3 minuty temu, Roelka v.2 napisał: Zal by mi bylo listonosza ktory na piechote czy na rowerku musialby jezdzic po suburbs czy innych pod miastowych okolicach. U nas tez listonosz ma taki specjalny samochod/mini ciezarowke ktora jezdzi po dzielnicy. Podjezdza pod skrzynke i wrzuca list bez wysiadania z samochodu. Po zatłoczonych,zakorkowanych ulicach Waszyngtonu,gdzie nie ma fizycznie gdzie zaparkować,listonosze też jeżdżą busikami by wrzucać listy do skrzynek w blokach? Powodzenia życzę. Na każdej posesji skrzynka jest ustawiona na tyle blisko jezdni,żeby listonosz nie musiał wychodzić z busika tylko wsadza łapą list od razu w skrzynkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mola Napisano 5 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Lipca 2021 1 minutę temu, Autobusiarz napisał: Po zatłoczonych,zakorkowanych ulicach Waszyngtonu,gdzie nie ma fizycznie gdzie zaparkować,listonosze też jeżdżą busikami by wrzucać listy do skrzynek w blokach? Powodzenia życzę. Zaczynasz dyskusję od zdjęcia konkretnej skrzynki pocztowej właściwej dla suburbii, a teraz wyjeżdzasz z zatłoczonym Waszyngtonem... Powiem Ci tak - w dużych miastach listonosze autobusami nie jeżdżą, ani nie robią dziesiątek mil piechotą, ani nie rozwożą paczek rowerami. Wiele "bloków" ma tzw. mail room, albo biuro/recepcję dla mieszkańców, zazwyczaj jakieś miejsce, gdzie listonosz zaparkuje. Jakoś ta poczta dochodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roelka v.2 Napisano 5 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Lipca 2021 12 minutes ago, Autobusiarz said: Na każdej posesji skrzynka jest ustawiona na tyle blisko jezdni,żeby listonosz nie musiał wychodzić z busika tylko wsadza łapą list od razu w skrzynkę? W mojej okolicy, tak, skrzynki sa "prawie" na ulicy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 5 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Lipca 2021 Godzinę temu, Roelka v.2 napisał: W mojej okolicy, tak, skrzynki sa "prawie" na ulicy. Mało tego. Bywa ze "moja" skrzynka jest wręcz po drugiej stronie ulicy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebol83 Napisano 5 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Lipca 2021 Taki mail room - spoko rozwiązanie Ale piszecie także że niektóre "bloki" mają recepcję. Rozumiem że to są mieszkania już w standard +, oraz taka opcja jest dodatkowo płatna w czynszu? Czy raczej nie? ( pewno znam odpowiedź - co kraj / stan / miasto / blok to obyczaj ) ale i tak zapytałem A co do takiej skrzynki z przedmieść, sam mam taką w Polsce i mój listonosz podnosi mi chorągiewkę, kiedy dostarczy mi list Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi