Tirowiec1312 Napisano 13 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 21 minutes ago, Xarthisius said: Szczesliwie i beznadziejnie zakochany 16-latek bioracy slub z 16-latka jest jednak zupelnie czyms innym niz "szczesliwie i beznadziejnie zakochany" 50-latek bioracy slub z 12-latka, bo rodzice tej drugiej wyrazili zgode. No i trick polega na tym, ze w WV statutory rape ma marital exemption... Prawie to co powiedział ten senator z Missouri: https://www.news-leader.com/story/news/politics/2023/04/12/sen-mike-moon-reiterates-support-for-12-year-olds-right-to-marry-missouri-senate/70107573007/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roelka v.2 Napisano 13 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 1 minute ago, Tirowiec1312 said: Mam na myśli sytuację jaka często się ostatnio powtarza, czyli np. pożar lasów z którego dym przesuwa się potem nad prawie całym krajem, albo sytuacja jak ostatnio z wykolejonym pociągiem i palącym się rakotwórczym chlorkiem winylu. Wtedy szczelne okna to podstawa. Eh no to juz jest bardziej indywidualna sprawa. Nawet tanie okna mozna uszczelnic i zabezpieczyc imo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 13 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 6 minutes ago, Tirowiec1312 said: Prawie to co powiedział ten senator z Missouri: https://www.news-leader.com/story/news/politics/2023/04/12/sen-mike-moon-reiterates-support-for-12-year-olds-right-to-marry-missouri-senate/70107573007/ No bo jak myslisz: kto lobbuje za pozostawieniem status quo? Zdesperowane 16latki, ktore nie moga zyc bez aktu slubu? Czy stare oblesne dziady przy cygarach i alkoholu w country clubach? 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 13 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 11 minut temu, Tirowiec1312 napisał: Mam na myśli sytuację jaka często się ostatnio powtarza, czyli np. pożar lasów z którego dym przesuwa się potem nad prawie całym krajem, albo sytuacja jak ostatnio z wykolejonym pociągiem i palącym się rakotwórczym chlorkiem winylu. Wtedy szczelne okna to podstawa. W takiej sytuacji nawet najlepsze okna nie pomoga jesli chalupa z dykty. Chyba dwa lata temu mialem takie zadymienie z plonacych lasow w okolicy. Przez tydzien w mojej miejscowosci ludzie nie widzieli slonca. Sadzy wprawdzie w domu nie bylo ale smrodu nie zatrzymasz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 13 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 Nie wiem na ile jest to powszechne w calych stanach, ale przynajmnie w naszej okolicy poddasza (jak i crawlspaces) sa bardzo silnie wentylowane. Albo przez specjalne wyciecia w sidingu, albo przez system nawiewow w dachu. Normalnie tam hula wiatr. "Podloga" na strychu jest co prawda izolowana, no ale wiadomo, kable, oswietlenie, wewnetrzne nawiewy, study itp. Jak mi sie zima nudzi, a na zewnatrz jest -23C to sobie biegam po domu i patrze gdzie jest jakis problem. Wokol okien (mamy zwykle, podwojne typu sliding) straty sa zaniedbywalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 13 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 2 hours ago, andyopole said: To juz patologia. Ktora sie jednak widzi. Zwlaszcza na poludniu USA gdzie 13sto latki legalnie wychodzace za maz byly bardzo pospolite do lat 70tych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 13 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 3 hours ago, Roelka v.2 said: @Tirowiec1312 w moim (podkreslam) doswiadczeniu wiele Amerykanskich domow budowane jest "na szybko". W mojej okolicy cale dzielnice z dziesiatkami domow powstaja w kilka miesiecy. Co oczywiscie w wielu przypadkach oznacza ze jakosc i wykonczenie domow jest... dosc marne. Jest kilka powodow na to... do stosunkowo niedawno, Amerykanie byli bardzo mobilni, ciagle sie przeprowadzali, i dom byl znacznie mniejsza inwestycja i finansowa i psychologiczna. (Do lat 90tych mniej wiecej jedna piata spoleczenstwa co roku przeprowadzala sie dalej niz 1,500 km.) Wiec ten pierwszy dom, zwlaszcza jezeli to by z definition "starter home," byl czesto tani/marnie wykonczony, co kupujacy wiedzial z gory. I byl z tym OK bo tez wiedzial z gory ze po 3-5 latach albo dorobi sie czegos lepszego, albo i tak sie przeprowadzi. Mobilnosc Amerykanow zmienila sie... teraz mniej niz 10% przeprowadza sie inter-stanowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 13 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, Xarthisius napisał: Nie wiem na ile jest to powszechne w calych stanach, ale przynajmnie w naszej okolicy poddasza (jak i crawlspaces) sa bardzo silnie wentylowane. Albo przez specjalne wyciecia w sidingu, albo przez system nawiewow w dachu. Normalnie tam hula wiatr. "Podloga" na strychu jest co prawda izolowana, no ale wiadomo, kable, oswietlenie, wewnetrzne nawiewy, study itp. Jak mi sie zima nudzi, a na zewnatrz jest -23C to sobie biegam po domu i patrze gdzie jest jakis problem. Wokol okien (mamy zwykle, podwojne typu sliding) straty sa zaniedbywalne. U mnie podobnie, w dachu jest chyba 8 lub wiecej wywietrznikow. To jest latem potrzebne gdyz temperatura tam wynosi lekko 60 stopni Celsjusza. Pomimo izolacji grzeje w sufit i klimatyzacja ma wiecej pracy. U siebie zalozylem wentylator napedzany fotoogniwem i latem da sie tam wytrzymac, AC odciazone. Crawl space tez mam przewietrzana, sa dookola podluzne otwory w fundamentach, ktore wystaja jakies 30 cm ponad grunt. Jest w nich siatka wiec zadne racoony nie maja dostepu. Na zime zatykam te otwory ladnie przycietym styropianem. W wielu przypadkach przewietrzanie jest niezbedne ze wzgledu na wilgoc. U mnie na szczescie jest sucho, nawet przy najwiekszych opadach deszczu. A straty ciepla ze wzgledu na wciaz tani gaz sa ignorowane. Edytowane 13 Kwietnia 2023 przez andyopole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ezechiel123456789 Napisano 10 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2023 Jeszcze jedna rzecz mnie dziwi.W wielu kreskówkach czy filmach w domach używa się koca elektrycznego.Czy te koce są popularne w USA? W amerykańskich domach jest tak zimno,że ludzie muszą dogrzewać kocem z grzałkami? Czy te koce można prać w pralce? Jak to w ogóle czyścić? Czy są bezpieczne dla małych dzieci? Oglądałem kiedyś program "wstydliwe choroby" i zgłosiła się do niego kobieta z dużą blizną na pośladku-okazało się,że to oparzenie z dzieciństwa kiedy zsikała się na koc elektryczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roelka v.2 Napisano 10 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2023 Wydaje mi sie ze ludzie raczej uzywaja kocy elektrycznych dla dodatkowego komfortu a nie jako glownego zrodla ciepla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi