Jump to content
Dragony

Wiza B1/B2 anulowana w celu wklejenia kolejnej - jak interpretować?

Recommended Posts

Chciałam zapytać tak z ciekawości, bo nurtuje mnie ta kwestia. 

W momencie ostatnio wyrabiania wizy służbowej, konsul spojrzała na moją wizę prywatną turystyczną (która była ważna jeszcze do 2022 roku) i stwierdziła, że tę mi anuluje i da nową, bo to w ramach jednej opłaty (za służbową) 

Ok, nie narzekam, mam teraz wizę turystyczną ważna o kolejne 5 lat dłużej. Ale nurtuje mnie jedna sprawa. Na starej wizie widnieje pieczątka "cancelled without prejudice" co jest ok. Ale teraz pytanie:

We wszystkich formularzach, w przypadku jakichkolwiek formalności w ambasadzie, pada pytanie "czy twoja wiza została kiedyś anulowana" Co w takim przypadku odpowiedzieć? Czy po odpowiedzi TAK pojawia się pole, w którym można wyjaśnić sprawę anulowania wizy? Czy może to nie liczy się jako anulowana wiza skoro w tym samym momencie otrzymałam nową? 

Edited by Dragony

Share this post


Link to post
Share on other sites

5 godzin temu, Dragony napisał:

(...) Ale teraz pytanie:

We wszystkich formularzach, w przypadku jakichkolwiek formalności w ambasadzie, pada pytanie "czy twoja wiza została kiedyś anulowana" Co w takim przypadku odpowiedzieć? Czy po odpowiedzi TAK pojawia się pole, w którym można wyjaśnić sprawę anulowania wizy? Czy może to nie liczy się jako anulowana wiza skoro w tym samym momencie otrzymałam nową? 

Z powodu tego, ze wiza została teoretycznie uniewazniona niektórzy uwazają, ze nalezy odpowiedziec TAK, a w komentarzu wpisac CWOP ("cancelled without prejudice").

Sam dowiedziałem się o tych opiniach dopiero po fakcie, bo gdy aplikowałem o B2 juz jakis czas temu zastanawiając się nad tym pytaniem podązyłem ściezką "intencji legislodawcy", czyli zastanowiłem się nad pytaniem "co podmiot liryczny miał na myśli?". I uznałem, ze to pytanie dotyczy sytuacji gdy były problemy (jak zawrócenie z lotniska) i wiza została rzeczywiście anulowana. Zatem pomimo chyba trzech CWOPs w paszporcie odpowiedziałem NIE.

Zatem osobiście, opierając się na tym doświadczeniu, oraz na tym, ze Twoja promesa wizowa praktycznie i teoretycznie nigdy nie wygasła, a jedynie zmieniła miejsce w paszporcie, powiedziałbym, ze trzeba wybrac NIE.

Pzdr :)

 

Edited by rzecze1
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jak aplikowalam o kolejna J1 to przybili mi pieczatke na pierwszej, ze jest cancelled. Pozniej aplikowalam o K1 i wpisalam w tym pytaniu, ze mialam anulowana J1 i wyjasnilam czemu. Nie bylo zadnych pytan ani problemow :)

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi zostala anulowana wiza B1 z pieczątka CWOP podczas rozmowy o wize imigracyjna, która dostałam ale po chwili mi ją odebrali bo ktos zwrocil uwage konsul ze nie zauwazyla kalkulacji odnosnie mojego wieku chodzilo tu o green card ponizej 21 roku a ja mam wiecej niz 21. 

I co myslicie o takiej sytuacji? Ojciec na mnie sklada od nowa petycje wiec green card dostane, ale zalezy mi na wizie B1 zeby przez te 6 lat moc go odwiedzac z córka na 2 tygodnie chociaz.

Czy w takim przypadku jest szansa zebym dostala znowu wize? I to z córka. 

I jak to jest z paszportem? Poniewaz za niedlugo waznosc mi sie konczy, czyli po nowa wize ide tylko z nowym paszportem czy musze zabrac stary ze wzgledu na anulowana wize?

 

Edited by KasiaKo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiza turystyczna to symbol b2,możesz iść po wizę plus dla Twojego dziecka 

Idziesz z nowym paszportem plus z tym gdzie masz wizę anulowana. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, sly6 said:

Wiza turystyczna to symbol b2,możesz iść po wizę plus dla Twojego dziecka 

Idziesz z nowym paszportem plus z tym gdzie masz wizę anulowana. 

tzn B2 zle napisałam :D

OKAY! a powiedz mi jak to jest w deklaracji ktora sie sklada przez internet bo juz nie pamietam co tam sie wypelnialo tzn czy tam bede musiala gdzies zaznaczyc ze zostala mi anulowana wiza?

Share this post


Link to post
Share on other sites

41 minutes ago, KasiaKo said:

tzn B2 zle napisałam :D

OKAY! a powiedz mi jak to jest w deklaracji ktora sie sklada przez internet bo juz nie pamietam co tam sie wypelnialo tzn czy tam bede musiala gdzies zaznaczyc ze zostala mi anulowana wiza?

Tak. "Have you ever been issued a U.S. visa?  / Has your U.S. Visa ever been cancelled or revoked?", bedzie pole na explain.

Dodatkowo, bedziesz musiala zaznaczyc "Yes" w "Has anyone ever filed an immigration on your behalf... ?"

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 hours ago, Xarthisius said:

Tak. "Have you ever been issued a U.S. visa?  / Has your U.S. Visa ever been cancelled or revoked?", bedzie pole na explain.

Dodatkowo, bedziesz musiala zaznaczyc "Yes" w "Has anyone ever filed an immigration on your behalf... ?"

Dzieki! W tym wyjaśnieniu najlepiej pisac krotko i na temat? Bo nie wiem w sumie jak im to napisac ze przyznali mi wize a potem ktos Pani Konsul zwrocil uwage ze popelnila blad? :D 

Ciekawa jestem czy w moim przypadku jest jakas szansa na dostanie ponownie wizy B2 <_< Jezeli ponownie bede miala zlozona deklaracje na GC to chyba nie beda przypuszczac ze chcialabym zostac na wizie w stanach.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, KasiaKo napisał:

Dzieki! W tym wyjaśnieniu najlepiej pisac krotko i na temat? Bo nie wiem w sumie jak im to napisac ze przyznali mi wize a potem ktos Pani Konsul zwrocil uwage ze popelnila blad? :D 

Ciekawa jestem czy w moim przypadku jest jakas szansa na dostanie ponownie wizy B2 <_< Jezeli ponownie bede miala zlozona deklaracje na GC to chyba nie beda przypuszczac ze chcialabym zostac na wizie w stanach.

Ciężko będzie o B2, ale wszystko zależy od Konsula. Aby otrzymać wizę B1/B2 należy pokazać "non immigrant intent" W Twojej sytuacji nie spełniasz tego wymogu poprzez aplikacje na GC

Share this post


Link to post
Share on other sites

3 godziny temu, KasiaKo napisał:

Dzieki! W tym wyjaśnieniu najlepiej pisac krotko i na temat? Bo nie wiem w sumie jak im to napisac ze przyznali mi wize a potem ktos Pani Konsul zwrocil uwage ze popelnila blad? :D 

Ciekawa jestem czy w moim przypadku jest jakas szansa na dostanie ponownie wizy B2 <_< Jezeli ponownie bede miala zlozona deklaracje na GC to chyba nie beda przypuszczac ze chcialabym zostac na wizie w stanach.

Możesz np zmienić turystę na status studencki i możesz przeczekać ten czas na terenie USA nim dostaniesz gc.

Trzeba pokazać że wracam szybko. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...