Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na razie nie słychać nic o zamknięciu programu DV. Aczkolwiek PDT może powstrzymać lub bardzo spowolnić procesy imigracyjne wszelkiego typu. Masowa redukcja "biurokratów" w urzędach federalnych może przez przypadek dotknąć USCIS albo NVC i nie będzie komu obrabiać petycji. Czasy oczekiwania na wizę imigracyjną wystrzelą w kosmos a cutoff na DV nie przejdzie nawet 1000. Na to to on nie potrzebuje żadnej zgody kongresu. Bardziej spodziewam się tego typu postępowania niż oficjalnej ustawy o zamknięciu / modyfikacji / ograniczeniu programu DV. Program będzie działał ale wiz będzie przyznawane mikroskopijnie mało

Napisano
On 2/11/2025 at 7:08 PM, mola said:

Ja wiem, że dopiero wtorek, ale na mojej liście WTF tygodnia na pierwszym miejscu na razie to:

https://www.congress.gov/bill/119th-congress/house-bill/1161/all-actions

Ja nie wiem, co Ci Republikanie biorą, ale czuję, że jakby to opodatkować, to by USA z długów wyszło :lol:

Kolejne do kolekcji: https://tenney.house.gov/media/press-releases/congresswoman-tenney-moves-make-president-trumps-birthday-federal-holiday

• Haha 1
Napisano

Nic nowego. W sensie Musk nie ogłosił na X, że zamkną DV od jutra ;)

Zamknięcie DV nie przejdzie przez Kongres - GOP nie ma 60 senatorów. No chyba że zlikwidują filibuster, który chyba nie jest silnie zkodyfikowany. Aczkolwiek wyrzucenie filibustera to broń obosieczna, która prędzej czy później obróci się przeciwko likwidującym. Dlatego obie partie zgadzają się na jego istnienie.