andyopole Napisano Środa o 20:07 Zgłoś Napisano Środa o 20:07 5 minut temu, rzecze1 napisał: Także kto wie, może się jeszcze kiedyś ten NW odwiedzić uda. Jesli nie skorzystasz zostaniesz "pociagniety za konsekwencje"! 2 Cytuj
rzecze1 Napisano Środa o 20:29 Zgłoś Napisano Środa o 20:29 16 minutes ago, andyopole said: Jesli nie skorzystasz zostaniesz "pociagniety za konsekwencje"! To nie jest takie proste Andy. Moja significant other ma bardzo konkretne potrzeby... ciepło, słońce, i te sprawy...a jej pociągnięcia za konsekwencje obawiam się bardziej 1 Cytuj
Xarthisius Napisano Środa o 20:47 Zgłoś Napisano Środa o 20:47 35 minutes ago, rzecze1 said: Dziś mi ktoś wysłał linka z artykułu Financial Times, jak spada turystyka z Europy do US, a jednocześnie pojawiły się na Flyer Talk wątki o bardzo ciekawych promocjach na loty. Także kto wie, może się jeszcze kiedyś ten NW odwiedzić uda. Wszedzie tego pelno. Tradycyjnie, ludzie nie majacy za wiele wspolnego z analiza danych probuja dopasowac dane pod teze. I to jeszcze bloomberg... Zenada. Dane sa tu btw: https://www.trade.gov/i-94-arrivals-program Kazdy sobie moze wyciagnac wnioski sam, ale dam jeden przyklad: Celowo nie podpisuje krzywych. Jedno to Trump teraz, a drugie to srodek drugiego Obamy... Cytuj
rzecze1 Napisano Środa o 21:05 Zgłoś Napisano Środa o 21:05 1 minute ago, Xarthisius said: Celowo nie podpisuje krzywych. Thumbs up, mate. 3 minutes ago, Xarthisius said: Wszedzie tego pelno. Tradycyjnie, ludzie nie majacy za wiele wspolnego z analiza danych probuja dopasowac dane pod teze. Z tego co widzę, to motyw jest taki, że tak czy owak Zenon Nowak? Jak w tym przykładzie gdzie Obama deportowywał więcej nielegałów ale media podkreślały określony okres Trumpa czy innych prezydentów dla porównania? 9 minutes ago, Xarthisius said: Dane sa tu btw: https://www.trade.gov/i-94-arrivals-program Zakładam tak, jak napisałem wyżej, bo w linka nie wszedłem i nie sprawdziłem *. W końcu jestem milenialsem *ok, correction, teraz wszedłem ale wygląda bardzo skomplikowanie także poczekam aż mi ktoś na X wyjaśni 6 minutes ago, Xarthisius said: I to jeszcze bloomberg... Zenada. Dziś niestety nie ma dziewic. Może poza "The Economist". Tym jeszcze jako tako wierzę. Niepodpisywanie się nazwiskiem pod artykułami ma w tym przypadku zaskakujące - i wręcz przeciwne do internetu - pozytywy. Cytuj
andyopole Napisano Środa o 21:05 Zgłoś Napisano Środa o 21:05 34 minuty temu, rzecze1 napisał: To nie jest takie proste Andy. Moja significant other ma bardzo konkretne potrzeby... ciepło, słońce, i te sprawy...a jej pociągnięcia za konsekwencje obawiam się bardziej To wszystko znajdzie na West Coast. Latem 38 Celsjusza to nie jest rzadkosc... Cytuj
rzecze1 Napisano Środa o 21:11 Zgłoś Napisano Środa o 21:11 1 minute ago, andyopole said: To wszystko znajdzie na West Coast. Latem 38 Celsjusza to nie jest rzadkosc... Oj... kobieta mnie już zna dobrze... bajera typu... ""takie coś (odpowiednie wpisać)"... to nie jest rzadkość..."" to już średnio na nią działa Cytuj
rzecze1 Napisano Środa o 21:13 Zgłoś Napisano Środa o 21:13 (edytowane) 3 minutes ago, rzecze1 said: Oj... kobieta mnie już zna dobrze... bajera typu... ""takie coś (odpowiednie wpisać)"... to nie jest rzadkość..."" to już średnio na nią działa Bo... more often than not.. takie coś to jest rzadkosc Edytowane Środa o 21:15 przez rzecze1 Cytuj
Xarthisius Napisano Środa o 21:31 Zgłoś Napisano Środa o 21:31 15 minutes ago, rzecze1 said: 32 minutes ago, Xarthisius said: Wszedzie tego pelno. Tradycyjnie, ludzie nie majacy za wiele wspolnego z analiza danych probuja dopasowac dane pod teze. Z tego co widzę, to motyw jest taki, że tak czy owak Zenon Nowak? Jak w tym przykładzie gdzie Obama deportowywał więcej nielegałów ale media podkreślały określony okres Trumpa czy innych prezydentów dla porównania? No dokladnie. Wybiorcze traktowanie danych i uzywanie takich wielkosci, ktore sa dla przecietnego odbiorcy trudne do zrozumienia. Na tym przykladzie wielkosc plotowana to Year-over-Year monthly change w %. Juz same procenty maja to do siebie, ze sa mylace. Fakt, ze jest porownywane YoY tez nie pomaga. Czy obiektywnie przylecialo mniej osob z Western Europe w zeszlym miesiacu vs 03/24? Tak (~1M vs 0.9M). Czy mozna wnioskowac, ze to "efekt Trumpa"? Nie. Zwykla variance z tych danych jest o rzad wielkosci wiekszy. Rownie dobrze Taylor Swift mogla gdzies koncert odwolac... 1 Cytuj
andyopole Napisano Środa o 21:56 Zgłoś Napisano Środa o 21:56 W ubieglym roku mial przyleciec do mnie przyjaciel (classmate)z zona, mieszkajacy w Niemczech od 1980 roku. Z powodu zdrowotnych klopotow musieli wyjazd przelozyc na ten rok. A teraz twierdza ze boja sie leciec... Jak im wytlumaczyc ze nie ma sie czego bac? Cytuj
kzielu Napisano Środa o 23:27 Zgłoś Napisano Środa o 23:27 1 hour ago, andyopole said: W ubieglym roku mial przyleciec do mnie przyjaciel (classmate)z zona, mieszkajacy w Niemczech od 1980 roku. Z powodu zdrowotnych klopotow musieli wyjazd przelozyc na ten rok. A teraz twierdza ze boja sie leciec... Jak im wytlumaczyc ze nie ma sie czego bac? Powodzenia. Logicznie sie nie da. Ryzyko ze zawroca - szczegolnie turyste - bo cos nie tak napisal na facebooku - istnieje. A zawrocenie - to szczegolnie teraz - malo przyjemna impreza. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi