mola Napisano 30 Listopada Zgłoś Napisano 30 Listopada (edytowane) 19 minut temu, mcpear napisał: “Because I have invoked FAVORED NATIONS STATUS FOR THE UNITED STATES OF AMERICA, DRUG PRICES ARE FALLING AT LEVELS NEVER SEEN BEFORE, 500%, 600%, 700%, and more,” (PDT). Algebrę 1 to niektóre dzieci robią w 7mej klasie. Nic dziwnego, że tyle biznesów mu zbankrutowałoo Gdyby pomylił się raz w tej dziedzinie to cóż. Ale on uparcie twierdzi, że obniżył ceny o ponad 100% po raz kolejny. Ostatnio nam córka lekko zaniemogła i... na antybiotyk czekaliśmy dwa czy trzy dni bo w żadnej aptece nie było. Na drugi lek, który był nam potrzebny trzeba było czekać ponad tydzień i zrobić dwie zmiany recepty z pediatrą, bo globalny problem z zaopatrzeniem. Ten globalny problem z zaopatrzeniem okupiliśmy wizytą na ER, a jak w końcu udało nam się kupić trzeci lek który pediatra przepisała po naszych konsultacjach z farmaceutą, to zapłaciliśmy pełną cenę ($130) bo ubezpieczenie akurat tego nie zwróci. Czekam na czek ze zwrotem tych - niech już będzie - 500%... Edytowane 30 Listopada przez mola Cytuj
kzielu Napisano Czwartek o 12:14 Zgłoś Napisano Czwartek o 12:14 https://www.reddit.com/r/USCIS/comments/1pdlzh4/my_story_what_happened_to_me_on_the_day_of_my/?%24deep_link=true&correlation_id=c105c50b-033b-4cf1-b3bc-dd704bb6cdcc&post_fullname=t3_1pdlzh4&post_index=2&ref=email_digest&ref_campaign=email_digest&ref_source=email&target_user=kzielu&utm_content=post_title&%243p=e_as&_branch_match_id=1449355488965506656&utm_medium=Email Amazon SES&_branch_referrer=H4sIAAAAAAAAA22QzWrDMBCEn8a5OXEsJ4VCKCWl0HPoeZGltS2iP9ZrXOfQZ%2B%2B6aXsqSGj4htlZNDDn8XG3I7TW8VbnvPUuXncqPxV1o%2FIJQY8bkYlc76L2MJE%2FDWuqUM9F%2FSpnnuftT96kIIDkvl%2FObxd5hQSMPIrcZ%2BtvQyMqLDByogXmQTMM0ooRLXCCgJAi8IBg9QKpg7CsJUp6DnVjETOs%2BxXqhWnCoj6aRIRes5OYs8LNvjqYQ9WWlVJt2ZhuX7aqNaW1D1XTtkdjjZFcTiNDN3kfdcB1nIK%2F%2Fe6mixY%2FxKkFEHaiMGjnwboeR75DMDpk7fr4vzumiQz%2BegJZU48M04gk9Hpz6CfBEwcwKbJ8lODvdnbscfMpU5DIxR5aSrPETueBUsAv1ajLUbgBAAA%3D Taka historyjka - ktos robil regularny AOS z przesiedzianej wizy na podstawie malzenstwa z USC i zostaje zawiniety przez ICE w z interview w USCIS, wypuszczony(a) do domu z ankle monitorem (zdjecie ponizej w zacytowanym watku). Ewidentnie wszyscy ktorzy sa zwijani przez ICE to mordercy i kryminalisci (taki ulubiony termin tej administracji to "illegal criminal alien"), dobrze ze nie przyszlo im do glowy gdzies motorowka poplynac.... Cytuj
mola Napisano Czwartek o 15:58 Zgłoś Napisano Czwartek o 15:58 (edytowane) W dniu 26.11.2025 o 10:54, mcpear napisał: Tak bym przypuszczał. Jedyne co jest chyba oficjalne jest tutaj https://www.doi.gov/pressreleases/department-interior-announces-modernized-more-affordable-national-park-access Ale na 100% nie jestem w stanie zapewnić. Po pierwsze znalazłem, że posiadacz annual passa (który jest per vehicle) jest zwolniony z tej opłaty (100USD). Ale czy zwolnienie dotyczy jego czy wszystkich w aucie tego na 100% nie napisano (zakładałbym że TAK). Oficjalny dokument mówi: "Nonresidents without an annual pass will pay a $100 per person fee to enter 11 of the most visited national parks, in addition to the standard entrance fee. ". Czy to oznacza, że każdy w wozie musi mieć "pass" aby być zwolnionym z opłaty? Nie sądzę, że rozporządzenie jest precyzyjne niestety A wiec kontynuując ten wątek - nie wytrzymałam do stycznia, napisałam maila do NPSu, co w przypadku gdy mam mieszane towarzystwo w aucie. Odpowiedź jest taka: Thank you for your inquiry about the America the Beautiful—the National Parks and Federal Recreational Lands Pass and new non-resident fees. Your annual pass will cover the entrance fee for the vehicle, but any non-U.S. residents would need to pay the $100 per-person fee. An exception to this would be if you have a pass that you purchased in 2025 that is still valid, it will cover the fees for everyone in the vehicle based on the original terms of the pass. The new $250 pass would cover the vehicle entrance fee and any additional non-resident fees for those traveling in the pass holder’s private vehicle at a per-vehicle fee park. But the pass will cover the entrance fee and additional non-resident fee for only the pass holder when a per-person entrance fee applies. Czyli, jeśli ktoś planuje zabrać rodzinę z Europy na wycieczkę po parkach w 2026 i gdzieś tam wpadnie mu park z listy jedenastu z dodatkowymi opłatami, najlepiej jest kupić pass jeszcze w tym roku, bo potem robi się to kosztowne. I karta ładniejsza. Edytowane Czwartek o 15:58 przez mola 1 2 Cytuj
luka9 Napisano Czwartek o 17:12 Zgłoś Napisano Czwartek o 17:12 Godzinę temu, mola napisał: A wiec kontynuując ten wątek - nie wytrzymałam do stycznia, napisałam maila do NPSu, co w przypadku gdy mam mieszane towarzystwo w aucie. Odpowiedź jest taka: Thank you for your inquiry about the America the Beautiful—the National Parks and Federal Recreational Lands Pass and new non-resident fees. Your annual pass will cover the entrance fee for the vehicle, but any non-U.S. residents would need to pay the $100 per-person fee. An exception to this would be if you have a pass that you purchased in 2025 that is still valid, it will cover the fees for everyone in the vehicle based on the original terms of the pass. The new $250 pass would cover the vehicle entrance fee and any additional non-resident fees for those traveling in the pass holder’s private vehicle at a per-vehicle fee park. But the pass will cover the entrance fee and additional non-resident fee for only the pass holder when a per-person entrance fee applies. Czyli, jeśli ktoś planuje zabrać rodzinę z Europy na wycieczkę po parkach w 2026 i gdzieś tam wpadnie mu park z listy jedenastu z dodatkowymi opłatami, najlepiej jest kupić pass jeszcze w tym roku, bo potem robi się to kosztowne. I karta ładniejsza. Jestem tutaj nowy choć forum oglądam od dłuższego czasu, wiem że moje pytanie jest nie w temacie, ale też planuje wyjazd do USA w maju 2026 i podróż wynajętym kamperem od Miami do Los Angeles. Miałbym w związku z tym pytanie czy byłaby szansa na zakup karty annual pass z 2025 i wysyłkę do Polski? Nie bardzo orientuje się gdzie ewentualnie mogę zamieścić wątek żeby ewentualnie ktoś inny mi ją zakupił. Byłbym wdzięczny. Cytuj
mola Napisano Czwartek o 17:31 Zgłoś Napisano Czwartek o 17:31 (edytowane) 20 minut temu, luka9 napisał: Jestem tutaj nowy choć forum oglądam od dłuższego czasu, wiem że moje pytanie jest nie w temacie, ale też planuje wyjazd do USA w maju 2026 i podróż wynajętym kamperem od Miami do Los Angeles. Miałbym w związku z tym pytanie czy byłaby szansa na zakup karty annual pass z 2025 i wysyłkę do Polski? Nie bardzo orientuje się gdzie ewentualnie mogę zamieścić wątek żeby ewentualnie ktoś inny mi ją zakupił. Byłbym wdzięczny. Karty są w wersji elektronicznej - wyślą mailem. Można dodać do wallets, można wydrukować z pdfa. Nic nie trzeba wysyłać pocztą. Jest taka opcja, żeby dostać plastik, ale nie jest to wymagane by używać karty. Karty kupuje się też elektronicznie, na http://recreation.gov Edytowane Czwartek o 17:33 przez mola Cytuj
luka9 Napisano Czwartek o 20:32 Zgłoś Napisano Czwartek o 20:32 Oooo to o tym nie widziałem, w takim razie kupię elektronicznie. Dziękuję za pomoc Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi