kenadams Napisano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 2 godziny temu 19 hours ago, feelek1 said: Myślę że potrafisz rozróżnić ogólna inflację na świecie a tą spowodowana rozdawnictwem. Czyli według Ciebie dobrze, że podwyższyli podatki, nie ważne że zwykli ludzie potrąca domy, najważniejsze że bogatsi stracą i to stracą tyle że nawet nie zauważą Widocznie żyjemy w innych rzeczywistościach bo w mojej Trump jest uważany za kogoś z kim każdy się liczy i nie potyka o własne nogi. Oczywiście, że nie jest święty, ma swoje wady ale to jest niebo a ziemia Inflacja podczas i po pandemii była samonapędzającą się machiną zawierającą wszystkie typy inflacji po kolei - kosztowa (koszty produkcji wywołane opóźnieniami i ograniczeniem podaży surowców i półproduktów jak chipy), popytowa (wywołana m.in. Twoim rozdawnictwem, ale też po prostu oszczędzaniem kasy podczas lockdown'ów i głodem na dobra i usługi kiedy tylko ponownie stały się dostępne), oraz po prostu samospełniająca się przepowiednia... Nie zapominajmy też o greedflation której nie da się zignorować - zyski firm pozostały na takim samym poziomie lub zwiększyły się pomimo wzrostu kosztów produkcji. Podsumowując, można rozróżnić typy/źródła inflacji, ale jeśli masz formułę pozwalającą jednoznacznie stwierdzić jaki udział % w ogólnej inflacji ma "rozdawnictwo" (nb o którym nie napisałeś nic więcej a o którym chciałbym się dowiedzieć więcej), to może należy Ci się Nobel z ekonomii BTW. Nie wiem czy wiesz, ale głównym narzędziem walki z inflacją jest zmniejszanie podaży pieniądza - również poprzez podwyżkę podatków I czemu zwykli ludzie mieliby potracić domu na skutek podwyższenia podatków milionerom/miliarderom? Lub np. wprowadzenia podatku od niezrealizowanych zysków kapitałowych? Co do PDT, to zgadzam się że każdy się z nim liczy, tak jak z każdym prezydentem USA bo nie ma innego wyjścia, USA jest hegemonem światowym. Nie zmienia to faktu że jest pośmiewiskiem w kuluarach, jak i w internetach - znacznie bardziej niż PJB. Tu się nie mam zamiaru spierać - są dosłownie filmiki pokazujące jak inni światowi liderzy sobie z niego żartują. Natomiast zgodzę się że PJB też miewał mniej lub bardziej zabawne wpadki, czy to ze względu na wiek czy po prostu swoją gapowatość - był chyba słynny z wpadek słownych na długo przed objęciem prezydentury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ezechiel123456789 Napisano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) Ja mam kolejne pytania: 1.Ewentulne spekulacje o rozwodzie z Melanią się nie spełnią,tak? Byłoby to dla niego jako Prezydenta niekorzystne wizerunkowo. 2.Jak wygląda teraz kwestia ewentualnych wyroków sądowych? Procesy Trumpa nadal będą się toczyć? Po skazaniu i tak nie trafi do więzienia bo wymagany byłby "inpiczment" tak? Czy jego wyrok za przestępstwo seksualne był w ogóle mocno "grzany" w kampanii przez Demokratów? Dziwna sprawa-Prezydentem został...gwałciciel.Przynajmniej tak wynika z wyroku sądowego. 3.Czy dojdzie do oficjalnego spotkania Putin-Trump? Jak rzekomo zamierza zakończyć tą wojnę? Czyżby zastosował zagrywkę w swoim stylu,czyli zaproponuje korzystny dla Putina rozejm(Utrata podbitych terenów na rzecz Rosji,blokada wejścia Ukrainy do NATO) I powie,że wojna już jest zakończona tylko Zełenski wszystko blokuje niechcąc się na to zgodzić? 4.Rozumiem,że Żydzi są zachwyceni wygraną Trumpa? Teraz będą mogli bezkarnie wymordować wszystkich Palestynczyków i całkowicie zająć autonomię Palestyńską? Co w ogóle Trump myśli o tym bandycie Netanjahu? 5.Kim ma być Elon Musk w administracji Trumpa? Czy Ivanka i Jared zostaną jego doradcami? 6.To dość dziwne,ale dlaczego Harris po przegranej zapadła się pod ziemię,a potem wygłosiła przemówienie jakby...to ona wygrała wybory? Uśmiech na twarzy,zero smutku,zero refleksji,zero gratulacji dla przeciwnika.Uradowani zwolennicy,Iście piknikowy nastrój.Czyżby...strzeliła focha zaraz po przegranej? 7.Czy z tego powody,że Polska wydaje absurdalne kwoty na zbrojenia możemy liczyć na jakieś względy Trumpa,czy generalnie jak to on-ma nas gdzieś? 8.To,że wygrał to dość logiczne.Bezwzględny,cyniczny kapitalista wygrał w bezwzględnym kapitalistycznym kraju.Czyż to nie ucieleśnienia marzeń każdego małego Amerykanina? "Patrz chłopcze,skoro on został prezydentem i to po raz drugi nie bedąc zawodowym politykiem to ty też możesz.Ameryka to kraj wielkich możliwości.".Pozatym zauważcie,że to co się działo ostatnio na stołku prezydenta zakrawało na...oligarchię.Po prezydencie kolejnym prezydentem został wiceprezydent i znowu zapowiadało się na powtórkę.Ludzie chyba mieli dość takiej ciągłości władzy.Tym bardziej,że Harris miała chyba zbyt duży wpływ na będącego już u kresu sił Bidena(Czyżby ona odpowiadała za radykalną politykę pro-lgbt i resztę lewackich absurdów?). 9.Jak komentowano film o Trumpie "The apprentice" ?.Donald oglądał? Podobał mu się? Czy Demokraci są naprawdę przerażeni wygraną Trumpa i snują apokaliptyczne wizje? Edytowane 1 godzinę temu przez ezechiel123456789 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenadams Napisano 12 minut temu Zgłoś Udostępnij Napisano 12 minut temu 1 hour ago, ezechiel123456789 said: Tym bardziej,że Harris miała chyba zbyt duży wpływ na będącego już u kresu sił Bidena(Czyżby ona odpowiadała za radykalną politykę pro-lgbt i resztę lewackich absurdów?). Nie sądzę żeby miała jakikolwiek wpływ. Ale cytuję ten fragment z innego powodu - może mi ktoś wytłumaczyć jaka konkretnie radykalna polityka pro-lgbt była prowadzona w ostatnich latach? I ta reszta lewackich absurdów - co konkretnie? Nie mieszkam w USA a ciągle tylko o tym słyszę. Podejrzewam że to BS, ale może ktoś mi to wyjaśni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi