deses Posted April 7, 2017 Report Posted April 7, 2017 Witam Dzisiaj wraz z narzeczonym udaliśmy się do ambasady na rozmowę z konsulem. Nie otrzymaliśmy wizy...co było dla nas totalnym zaskoczeniem (pewnie jak dla wielu osób w podobnej sytuacji), mamy w Polsce mieszkanie, oboje pracujemy, mój narzeczony prowadzi swoja firmę ja pracuje na stałe w aptece. W sierpniu pobieramy się i chcieliśmy od razu po ślubie polecieć na wycieczkę do Bostonu, w którym mieszka jego siostra (posiada zielona karte). W zeszłym roku byli u niej jej rodzice i dostali wizę bez problemu. Wydawało by się, że spełniamy wszystkie warunki aby móc wyjechać tam na wycieczkę. Niestety. Bardzo nam zależało na tym wyjeździe. Podroz poślubna ma się raz w życiu, Stanów nie zwiedza się codzienne. Nie mam pojęcia czy ponownie się starać o wizę. Czy ktoś był w podobnej sytuacji? Czy to że chcemy wyjechać zaraz po ślubie może dla nich świadczyć o tym, że chcemy wyemigrowac na dłużej??? Dodam, że we wcześniejszym okienku Pani pytała o cel wyjazdu, natomiast potem dała do zrozumienia, że po wycieczce muszę zmienić wszystkie dokumenty, że względu na zmianę nazwiska i czy zdaje sobie z tego sprawę. Wiem o tym doskonale, ale to nie jest chyba problem? Na tą chwilę wydaje mi się, że wszystko może być pretekstem do nie udzielenia wizy. Z gory dziękuję za odpowiedzi
sly6 Posted April 7, 2017 Report Posted April 7, 2017 jak siostra dostała GC ,kolejna sprawa to rodzice ile czasu wpisali w dokumenty ds a ile czasu byli w USA?
deses Posted April 7, 2017 Author Report Posted April 7, 2017 Swojego męża poznała mieszkając jeszcze w Irlandii, po czym on dostał zielona karte (pracował w USA), po kilku latach się pobrali, w konsekwencji ona też ją dostała. Rodzice byli dwa tygodnie, tyle ile zamierzali być.
sly6 Posted April 8, 2017 Report Posted April 8, 2017 pytalas się kto tak miał ? Sa podobne osoby i czasami po raz drugi jest rozmowa i jest wiza. I teraz od Was zależy co zrobicie. Czasami inny Konsul i jest wiza.
Lx13 Posted April 8, 2017 Report Posted April 8, 2017 Wszystko wyglada ok, ale może przytocz rozmowę? Jak wygladała? Moze macie za małe zarobki?
Top-Notch Posted April 9, 2017 Report Posted April 9, 2017 Dzień dobry, Chciałbym podłączyć się do tematu. W przyszłym roku będę się starał o wizę B1/B2. Byłem w USA dwukrotnie: 11 i 15 dni w Nowym Jorku 10 i 9 lat temu. Teraz chciałbym polecieć albo do Chicago, albo Philadelphii na ok. 7-10 dni (w momencie rozmowy już będę zdecydowany gdzie). Jakie mam szanse na wizę? Mam pracę - 3 źródła dochodu (stały etat, umowa o dzieło oraz renta socjalna) oraz mam rodzinę w Polsce (żona i 6 letni syn). Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi.
andyopole Posted April 9, 2017 Report Posted April 9, 2017 Wyraźnie zbyt dużo pracujesz. Żona też już dość długoletnia, szescioletni syn potrafi całkiem nieźle pyskowac. Pora to wszystko rzucić i zacząć życie od nowa! Wg mnie jesteś potencjalnym kandydatem na imigranta. Na miejscu konsula wizy bym nie dał!
Joanna30 Posted April 9, 2017 Report Posted April 9, 2017 Andy, nie strasz człowieka Masz dobrą historię wyjazdów do USA i to działa na Twoją korzyść. Złóż wniosek i postaraj się o wizę
rzecze1 Posted April 9, 2017 Report Posted April 9, 2017 Teraz, Joanna30 napisał: Andy, nie strasz człowieka Masz dobrą historię wyjazdów do USA i to działa na Twoją korzyść. Złóż wniosek i postaraj się o wizę Straszyc nie ma co, ale zapytany dlaczego leci sam bez rodziny zapewne zostanie.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.