Skocz do zawartości

DV-2018 Wylosowany / Nie Wylosowany

DV-2018 Wylosowany / Nie Wylosowany  

231 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zostałeś/aś wylosowany/a w loterii DV-2018 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
2 godziny temu, stars & stripes napisał:

I wrzuć do maszyny z górka na 1-2 godziny dla bezpieczeństwa :D

Nie zrobisz jednego dnia. Na wyniki krew/mocz poczekasz do 7 dni.

Dorosłym, bez problemu. Dzieci, z rozsądku nie powinno się, choć nie widziałem jakiegoś specjalnego oporu ze strony lekarza w Wa-wie.

3 godziny temu, Kamil Seternus napisał:

Ja u mnie to wyglądało miejsce Kraków.

Jak dostajesz termin i zaproszenie od razu się umawiasz na badania, po przeprowadzonych badaniach (w ten sam dzień) dzwoń do lekarza o ustalenie wizyty. Na wizycie przyjmuje się lekarz i jeżeli w przeciągu ostatnich pięciu lat nie miałeś szczepień to wystawia Ci receptę na szczepionki. Płacisz za wizytę, idziesz do sąsiedniej apteki, kupujesz szczepionkę, wracasz i pielęgniarka środowiskowa Cię szczepi. Płacisz za szczepienie i tyle ;)

Dzieki za info :)

• Odpowiedzi 2,9 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
Teraz, stars & stripes napisał:

Gdyby był na miejscu to nie byłoby problemu ;) Zamykam sprawy w PL.

Dzieki, czyli poleciales tylko na kilka dni zeby zaczeli wysylac GC/SSN i od razu wrociles?

Napisano
1 hour ago, stars & stripes said:

Wyglada na to, że jest problem... Sądzilem, że jeśli składaliśmy aplikacje o numery SSN na drukach DS-260, to wystarczy telefon, z prośbą/sugestią, że może coś się w systemie przycięło i trzeba odblokować skoro numery nie dotarły do dziś... W ubiegłym tygodniu w końcu udało się dodzwonić do biura SSA. Pani urzędniczka, po przedstawieniu stwierdziła, że muszę się stawić osobiście u nich w biurze i dopiero po okazaniu GC oraz paszportu z pieczątką (?!) będzie mogła popchnąć sprawę... :wacko:

Lekko jestem zirytowany, bo wszystko w zasadzie mam poukładane od pierwszego dnia pobytu, a wyglada na to, że będę tkwił jak kołek czekając 2-3 tygodnie aż mi SSN przyślą. Głupiego prawa jazdy nie będę mógł przez ten czas zrobić f..k :blink:

Mi tez powiedzieli w SSA że nic nie wiedza o tym żeby mieli sami mi nowa kartę wysłać i ze musze osobiście zaaplikować.. :( tyle ze ja mam juz SSN z przeszłości i powiedzieli mi ze do pracy sam numer wystarczy ..

3 hours ago, Kamil Seternus said:

A z ciekawości w Warszawie, od której zaczynają się korki? I czy jest z tym wielki problem szczególnie rano. Jestem z Krakowa i jutro rano mam spotkanie w ambasadzie. Nie wiem ile czasu muszę przeznaczyć na podróż.

Ja szczerze mówiąc z Krk to bym pociągiem jechała zamiar pchać sie tu samochodem... zwłaszcza ze z dworca do ambasady dość blisko. Czasowo na pewno dużo szybciej by wyszło..

Napisano

Tak mi sie przypomnialo, ze ja zaczalem pracowac zanim dostalem SSN. Dzialowi HR wystarczyl swistek ze wystapilem o numer. Potwierdza to tez: https://www.ssa.gov/employer/hiring.htm

Ponizej fragment mojej korespondencji z HR:

When you applied for an SSN, did you receive a receipt of application? If so, will you please forward that to me? I can use that to obtain a temporary control number (TCN) from campus for you until your SSN arrives. Once I have the TCN, I will be able to start processing your appointment.

Nie wiem, co to TCN, ale ciesze sie ze Pani z HRu wiedziala :P

Napisano

Przerasta mnie powoli UI tego forum. Dzielnie oparlem sie pokusie zeby nie kliknac 'n' razy "Submit Reply" i sprawdzilem w drugim oknie czy post sie pojawil. Ale jak z wklejki zwyklego tekstu zrobil mi sie horizontal scrollbar to nie mam pojecia...

Napisano
6 minut temu, Xarthisius napisał:

Tak mi sie przypomnialo, ze ja zaczalem pracowac za nim dostalem SSN. Dzialowi HR wystarczyl swistek ze wystapilem o numer. Potwierdza to tez: https://www.ssa.gov/employer/hiring.htm

Ponizej fragment mojej korespondencji z HR:

When you applied for an SSN, did you receive a receipt of application? If so, will you please forward that to me? I can use that to obtain a temporary control number (TCN) from campus for you until your SSN arrives. Once I have the TCN, I will be able to start processing your appointment.

Nie wiem, co to TCN, ale ciesze sie ze Pani z HRu wiedziala :P

A jak założyłeś konto bankowe bez ssn? Czy do amerykańskiej „umowy o prace” trzeba mieć konto czy kasa do ręki?

Napisano
7 minutes ago, Dread said:

A jak założyłeś konto bankowe bez ssn? Czy do amerykańskiej „umowy o prace” trzeba mieć konto czy kasa do ręki?

Na paszport i wize. W ciagu 24h od wyladowania mielismy: podpisana umowe na mieszkanie, gaz/prad do mieszkania, 2 konta w banku, 2 telefony komorkowe.

Nie, nie trzeba miec konta. Nie wiem czy gotowke, ale pewnie mozna zazyczyc sobie czek.

Napisano
Dnia 24.01.2018 o 16:20, MeganMarkle napisał:

Tak o bo sie chces zapytać to Cię nie wpuszcza wiec nie masz po co iść do Ambsady. Tam zawsze w drzwiach jeszcze pytają na którą masz spotkanie i w jakiej sprawie. Dzwon do skutku i tyle :)

dzwoniłem dziś do ambasady w Warszawie, aby przełożyć wyznaczony termin spotkania, jednak na infolinii wymagali ode mnie nr id ze strony http://www.ustraveldocs.com,
Odnalazłem login i hasło do tej strony, gdzie wcześniej umawiałem się o wizę turystyczną, jednak tam nie ma żadnych info o wizie emigracyjnej ?
jak wyglądała u Was kwestia zmiany spotkania i odblokowania formularza  ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...