mola Napisano 5 Lutego 2018 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2018 Ja bardziej na wsi mieszkam i też z kaszą jaglaną (millet) nie ma problemu. Kasza manna też jest, tylko trzeba szukać jej jako "Cream of wheat/hot cereal" i sprawdzić czy w składzie jest 100% farina. Z "polskich kasz" kupisz też jęczmienną i gryczaną, ale zazwyczaj jest to jeden rodzaj. W moim obecnym campus town jest sporo studentów w Azji i mimo że miasteczko jest niewielkie jest kilka marketów azjatyckich. Kupujemy tam ryż (śmieszna historia - kiedyś nie mogłam znaleźć ryżu w azjatyckim sklepie. Szukałam paczek 0.5kg - jakoś wyparłam ze świadomości stertę kilkukilogramowych worów ryżu ułożonych pod jedną ze ścian sklepu ) W marketach azjatyckich jest też tani i dobry czarny pieprz w ziarnach, w dużych paczkach.
agatenka Napisano 5 Lutego 2018 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2018 Dnia 2/2/2018 o 10:19, mola napisał: Ja miałam w tym stylu rozmowę z kasjerką w Whole Foods kiedy kupowałam korzeń selera. Dziewczyna pytała czy to naprawdę się je i jak to to się przygotowuje? Jeszcze seler to rozumiem, duzy, brzydki, szary - ja mialam podobne pytanie z burakami haha
MeganMarkle Napisano 24 Lipca 2018 Autor Zgłoś Napisano 24 Lipca 2018 On 2/4/2018 at 6:12 PM, agatenka said: Jeszcze seler to rozumiem, duzy, brzydki, szary - ja mialam podobne pytanie z burakami haha @mola dziewczyny, gdzie wy tego selera kupujecie? W sensie korzeń... przeszukalam WholeFoods i Trader Joes i nigdzie nie ma nie mam na czym zupy normalnie zrobić. A w ogóle to czy da sie tu kupić kasze gryczana prażona ? Udało mi sie upolować tylko taka zwykła i smakuje dużo gorzej :/ lubczyka tez brak ... No i śmietany! Zwykłej, kwaśnej.. ni ma choc udało sie kupić Kefir ! I nawet nazywa sie „Kefir” na opakowaniu , Haha
Karuzelka Napisano 24 Lipca 2018 Zgłoś Napisano 24 Lipca 2018 https://www.yelp.com/biz/kalinka-san-jose w tym sklepie kiedyś kupiłam kasze gryczaną prażoną, jest w nim też biały ser, Polskie masło, makarony, przyprawy, słodycze itp. a w Oakmont Produce Market w Cupertino mają korzeń selera no i też sporo produktów, które ciężko znaleźć gdzieś indziej. Śmietany używam meksykańskiej sour cream, jak dla mnie najlepsza.
Amy Napisano 24 Lipca 2018 Zgłoś Napisano 24 Lipca 2018 Sprouts Farmers Market ma wszystko korzeń selera , przeróżnego rodzaju kasze itd.
katlia Napisano 24 Lipca 2018 Zgłoś Napisano 24 Lipca 2018 3 godziny temu, MeganMarkle napisał: No i śmietany! Zwykłej, kwaśnej.. ni ma Tak jak Karuzelka sugeruje, meksykanska smietana jest podobna do polskiej -- nazywa sie crema.
andyopole Napisano 24 Lipca 2018 Zgłoś Napisano 24 Lipca 2018 I agree. U mnie występuje w plastikowych butelkach, na oko 200 ml. Kolorowe zakrętki w zależności od ilości tluszczu.
MeganMarkle Napisano 24 Lipca 2018 Autor Zgłoś Napisano 24 Lipca 2018 Dzięki bardzo! Do San Jose i Cupertino mi nie podrodze żeby zakupy robić, ale za to widzę Sprouts Farmers Market w swoim zasięgu wiec tam poszukam...
mola Napisano 24 Lipca 2018 Zgłoś Napisano 24 Lipca 2018 3 godziny temu, MeganMarkle napisał: dziewczyny, gdzie wy tego selera kupujecie? W sensie korzeń.. No ja właśnie kupowałam w Whole Foods, no i w Central Market (ale to akurat chyba tylko teksaskie). Kefir od Lifeway? jeśli tak to ta sama firma ma całkiem niezły twaróg (taki w niebieskich pudełkach). Choć polecam ten sposób na twaróg: https://www.mojewypieki.com/przepis/domowy-twarog Maślanki w sklepach pełno, robi się raz dwa.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.