mcpear Napisano 15 Lutego 2018 Zgłoś Napisano 15 Lutego 2018 Powinno być OK. Jak jednak kupisz na 2 miesiące a zostaniesz 6 to zwrócą na to uwagę ... przy następnym wjeździe. Będzie dobrze
Emilia Wosik Napisano 15 Lutego 2018 Autor Zgłoś Napisano 15 Lutego 2018 biorąc pod uwagę, że praktycznie ten wyjazd mnie nic nie kosztuje to kusząca perspektywa dzięki za pomoc, na początku marca kupie bilet (opcja economy flex, taryfa M) chyba jednak w Locie bo gdyby był problem ze zwrotem kasy nie będę miała jak walczyć z Norwegianem a z lotem już łatwiej. dzięki za odpowiedzi i pomoc
Zuza007 Napisano 15 Lutego 2018 Zgłoś Napisano 15 Lutego 2018 Ja bym na Twoim miejscu przekalkulowała, czy nie opłaca Ci się bardziej kupić Norwegian w dwie strony (z powrotem - tak jak planujesz - za dwa miesiące - może Ci akurat koniec końców ta data i miejsce będą pasować ) i ewentualnie nie wykorzystać biletu powrotnego, tylko kupić (np znowu w jakichś tanich liniach) biletu w jedną stronę - z powrotem. Taka "kombinacja" może być tańsza niż kupowanie biletu w taryfie Flex.
MeganMarkle Napisano 16 Lutego 2018 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 On 2/15/2018 at 1:52 PM, mcpear said: jak przylatywałem do USA to ze względów podatkowych musiałem kupić bilet jednostronny wyniósł mnie pamiętam 1100 USD do Kalifornii, gdzie dwustronny kosztował 800USD dokładnie na ten sam samolot z dowolnym powrotem po 2 tygodniach Możesz rozwinąć temat "względów podatkowych"? Z jakiego dokładnie powodu bilet musiał być w jedna stronę. ??
mcpear Napisano 17 Lutego 2018 Zgłoś Napisano 17 Lutego 2018 10 hours ago, MeganMarkle said: Możesz rozwinąć temat "względów podatkowych"? Z jakiego dokładnie powodu bilet musiał być w jedna stronę. ?? Bo był sponsorowany jako "relokacja" przez mojego pracodawca. Aby mój pracodawca mógł to wliczyć w koszty swoje to bilet musiał być one-way bo inaczej druga połowa to byłby inaczej opodatkowany mój przychód - który musiałbym zwrócić pracodawcy. Dość mnie to niestety dotknęło gdyż miałem ściśle ograniczony budżet relokacyjny do wydania, z którego $5.5k poszło na bilety (mam 3 dzieci). Czyli jakbym kupił ten za 800 to z budżetu relokacyjnego zeszłoby tylko 2k (połowa cen biletów), ale drugie 2k musiałbym zwrócić w gotówce więc leciałem pięknym one-wayem
vlade Napisano 17 Lutego 2018 Zgłoś Napisano 17 Lutego 2018 @mcpear nadgorliwych księgowych macie tam w firmie. Robi sie notkę, najlepiej z wydrukiem podczas bookowania, ze round trip jest tańszy niż one way i załącza do rozliczenia. I wiem ze nie tylko ja tak robiłem, inne firmy również.
andyopole Napisano 17 Lutego 2018 Zgłoś Napisano 17 Lutego 2018 Dokładnie. Robię zakupy w Costco i przy okazji kupuje zestaw narzędzi dla firmy. Paragon za masło, cukier, narzędzia oddaje księgowej, ta zakresla markerem pozycję z narzędziami, wypisuje czek i jesteśmy kwita. To nie Polska że w Makro brałem osobny paragon dla siebie i fakturę dla firmy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.