Revi Napisano 9 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 Hej, chciałbym się poradzić w sprawie terminu wysłania DS-260. Mój case number to 34XX, zależy mi na opóźnieniu całej procedury, żeby wyjechać najlepiej w lipcu przyszłego roku. W jakim terminie wysłać DS-260? Wiem, że lepiej zrobić to szybko, lecz zależy mi na przesunięciu wizyty u lekarza (pół roku na wyjazd od tej daty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chargingbull Napisano 13 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Dnia 29.05.2018 o 19:36, Gruby napisał: Czesc wam, po weekendzie! Poszukalem na internecie znalazlem pare informacji na moje pytania, zamieszcze je tutaj w razie gdyby ktos mial podobne watpliwosci: 1) "Chciałbym was spytac ile czeka sie na akt slubu?" Jezeli slub jest w urzedzie to wychodzi sie z nim po ceremoni, konkordatowy zazwyczaj do 2 tygodni. 2) " Po otrzymaniu aktu malzenstwa, z tego co wyczytalem moja juz zona moze wyslac mail z prosba o odblokowanie wniosku DS-260 i dodanie mnie jako drugiego aplikujacego?" Najlepiej wyslac email z przetlumaczonym aktem malzenstwa wraz z prosba o odblokowanie. Jezeli bedzie wyznaczony termin spotkania trzeba kontaktowac sie bezposrednio z ambasada. I tu niestety chyba z moja narzeczona popelnilismy blad wysylajac tak szybko DS-260. Slub mamy 10 sierpnia, przez co moze skonczyc sie tak ze zaproszenie zostanie wyslane tuz po nim wiec nie bedzie mozliwosci dodania mnie w DS-260. Z tego co slyszalem ze okres odblokowania wniosku waha sie od kilku godzin do 2 tygodni w zaleznosci od zlozonosci. Wiec oboje liczymy ze beda opoznienia w NCLs. 3) "Jezeli chce miec rozmowe w Dublinie musze byc rezydentem i/lub byc 5 lat w Irlandii" / "Rozumiem ze musza byc wykonane w miejsce w ktorym bedziemy mieli rozmowe?" Nie ma wymogu co do ilosci lat/rezydentury by odbyc rozmowe w innej ambasadzie niz Polska. Ale z tego co wyczytalem badania i rozmowa musza sie odbyc w tym samym kraju. 4) " Przygotowac 4 kolorowe zdjecia, przypuszczam ze maja byc zrobione w konwencji tych ktore wysylalismy w listopadzie razem z wnioskiem? " Tak nie moga byc starsze niz 6 miesiecy. 2 zdjecia na rozmowe o wymiarach 51 mm x 51 mm. Plus cztery na badania (i tu jezeli ktos moglby potwierdzic) w takich samych rozmiarach. 5) " Ostatnim elementem jest skompletowanie dokumentow i tlumaczen, " https://travel.state.gov/content/dam/visas/Diversity-Visa/dv-supplemental/RGA - Riga.pdf 6) "Jaka jest z reguly przestrzen czasu od zaproszenia na rozmowe a data rozmowy?" Z tego co wyczytalem 6-7 tygodni. 7) "Ostatnie pytanie na dzis, w moim wniosku wyslanym w listopadzie dolaczalem informacje o corce (ktora nie bedzie objeta GC)" Jezeli zdazymy odblokowac wniosek to powinienem ja dodac wraz z informacja ze nie jedzie (zadne dokumenty nie beda do tego wymagane) Pozdrawiam! Witam !!! Jestem w podobnej sytuacji do Ciebie. Ja wysłałem już DS260. Poczekam do sierpnia aż ukaże się biuletyn i sprawdzę orientacyjnie kiedy mój numer powinien być obsługiwany (wg poprzednich lat był to grudzień/styczeń) ale zobaczymy. Jeśli orientacyjnie będzie w grudniu to w październiku/listopadzie wezmę ślub cywilny, żonka wyrobi paszport i zaczekam na zaproszenie. Wtedy zgłoszę to do ambasady z prośbą o odblokowanie formularza abym mógł dodać żonę (Odblokowanie trwa ok. tygodnia, taki przypadek miał jeden z forumowiczów Bartek, tylko, że on brał ślub po zaproszeniu) Jeśli od zaproszenia do rozmowy jest orientacyjnie 6-7 tygodni to odliczając ten tydzień na odblokowanie zostanie jeszcze 5 -6 tygodni na badania i kompletowanie dokumentów. Dokumenty można by też już wcześniej skompletować aby nie było później latania i załatwiania wszystkiego w biegu. Pozdrawiam i Powodzenia Napisz później jak się potoczyła sprawa w Twoim przypadku Będziemy na forum się jeszcze zgadywać Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba2000 Napisano 13 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 On 6/9/2018 at 6:46 PM, Revi said: Hej, chciałbym się poradzić w sprawie terminu wysłania DS-260. Mój case number to 34XX, zależy mi na opóźnieniu całej procedury, żeby wyjechać najlepiej w lipcu przyszłego roku. W jakim terminie wysłać DS-260? Wiem, że lepiej zrobić to szybko, lecz zależy mi na przesunięciu wizyty u lekarza (pół roku na wyjazd od tej daty). Witam Na wyjazd masz 6 mcy od daty badan ktore robisz min 2 tyg przed wizyta w ambasadzie. Twoj numer jest bardzo niski i juz na jesieni bedzie aktualny. Na poczatku roku czas rozpatrywania spraw jest ok 4 tyg. wiec wyslij DS260 w styczniu albo lutym i bedziesz mial rozmowe w kwietniu albo maju. Idealnie na wyjazd w Lipcu. Ja wyslalem DS260 w polowie stycznia tego roku i juz w polowie lutego dostalem zaproszenie na rozmowe na poczatek kwietnia. Zawsze tez mozna poprosic o przelozenie spotkania na pozniejszy termin jesli terminu ustalony przez ambasade nie bedzie tobie pasolwa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esme Napisano 18 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2018 hej kochani, mój numer to 17XXX. Zależy mi na jak późniejszym wyjeździe. Czy powinnam już wypełnić DS-260? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 19 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 Dnia 18.06.2018 o 11:28, esme napisał: hej kochani, mój numer to 17XXX. Zależy mi na jak późniejszym wyjeździe. Czy powinnam już wypełnić DS-260? Możesz poczekać aż do ukazania się w sierpniu biuletynu wizowego, wtedy okaże się od jakiego numeru zaczynają zapraszać osoby na rozmowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esme Napisano 21 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 Dziękuję sly6 Ale czy to może oznaczać, że mam za wysoki numer i nie dostanę zaproszenia wcale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 21 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 8 godzin temu, esme napisał: Dziękuję sly6 Ale czy to może oznaczać, że mam za wysoki numer i nie dostanę zaproszenia wcale? Masz w sam numer aby być zaproszona. Tutaj masz biuletyn wizowy i z numerem Twoim zapraszani byli ludzie w maju. https://travel.state.gov/content/travel/en/legal/visa-law0/visa-bulletin/2018/visa-bulletin-for-may-2018.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
USA2019 Napisano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 Cześć, Uzupełniłem i wysłałem już wniosek DS-260. Przez cały proces wypełniania wniosku nigdzie nie poproszono mnie o załadowanie zdjęcia. Czy jest jakiś osoby system/strona/ program przez który mam dołączyć swoje zdjęcie do wniosku? Czy zdjęcia mam mieć tylko przygotowane fizycznie na badania i rozmowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esme Napisano 4 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Dnia 28.06.2018 o 20:10, USA2019 napisał: Cześć, Uzupełniłem i wysłałem już wniosek DS-260. Przez cały proces wypełniania wniosku nigdzie nie poproszono mnie o załadowanie zdjęcia. Czy jest jakiś osoby system/strona/ program przez który mam dołączyć swoje zdjęcie do wniosku? Czy zdjęcia mam mieć tylko przygotowane fizycznie na badania i rozmowę? Chyba tylko na rozmowie będą potrzebne. Na razie dysponują Twoim zdjęciem załączonym do DVL2019. Jeśli jestem w błędzie, to proszę o korektę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dread Napisano 4 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Dnia 28.06.2018 o 20:10, USA2019 napisał: Cześć, Uzupełniłem i wysłałem już wniosek DS-260. Przez cały proces wypełniania wniosku nigdzie nie poproszono mnie o załadowanie zdjęcia. Czy jest jakiś osoby system/strona/ program przez który mam dołączyć swoje zdjęcie do wniosku? Czy zdjęcia mam mieć tylko przygotowane fizycznie na badania i rozmowę? Do lekarza, bo wkleja je do twoich dokumentow oraz do ambasady bo tam tez je wklejaja. Zdjecia nie moga byc starsze niz 6 miesiecy, najlepiej zrobisz sobie nowe jak dostaniesz zaproszenie do ambasady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi