MeganMarkle Napisano 2 Października 2019 Zgłoś Napisano 2 Października 2019 33 minutes ago, SimoneInzaghi said: Otrzymałem ofertę pracy jako programista preferuję miasto lubię upały i pieniądze nie będą problemem. No to jak otrzymałeś ofertę pracy to chyba jest ona w konkretnym miejscu w CA? Jako programiście na pewno będzie Ci się żyło super w Silicon Valley (San Jose i okolica) tu jest cieplutko, pogoda boska cały rok i najwięksi giganci w Twojej branży (w razie gdybys chciał z czasem zmienić pracę). Jeśli masz kasę to w CA życie będzie piękne. Bay Area ma te zaletę że masz pod nosem ocean ale z drugiej strony w zimie jest blisko tez w góry (jeśli lubisz narty/deskę). Aczkolwiek ponoć w okolicach LA tez można gdzieś na nartach śmigać. Ja osobiscie LA nie lubię bo to potwornie wielka aglomeracja gdzie nie da się nigdzie ruszyć bez samochodu, jest duży smog i niekończące się potworne korki :/ plus samo miasto do pięknych nie należy. Co do samej CA vs inne stany - są tu najwyższe podatki ale tez największa opieka socjalna ze strony stanu (urlopy macierzyńskie, prawo do urlopu na żądanie itp). Ogólnie jeśli masz liberalne poglądy to ten silnie demokratyczny stan będzie Ci odpowiadał. Jedynym w sumie minusem życia tutaj są potwornie wysokie koszty nieruchomości i najmu i potencjalne ryzyko trzęsienia ziemi
MeganMarkle Napisano 2 Października 2019 Zgłoś Napisano 2 Października 2019 5 minutes ago, ilya_ said: cale USA jest warte obejrzenia. Nie zgodzę się. Są takie miejsca w USA, których lepiej naprawdę nie oglądać
ilya_ Napisano 2 Października 2019 Zgłoś Napisano 2 Października 2019 Teraz, MeganMarkle napisał: Nie zgodzę się. Są takie miejsca w USA, których lepiej naprawdę nie oglądać w kazdym stanie sie cos znajdzie Wracajac do tematu my wciaz nie wiemy gdzie chlopina sie chce osiedlic...a jest juz 20 h na forum.
katlia Napisano 2 Października 2019 Zgłoś Napisano 2 Października 2019 36 minut temu, MeganMarkle napisał: Są takie miejsca w USA, których lepiej naprawdę nie oglądać Ja bym powiedziala ze cala srodkowa czesc kraju. Od powiedzmy poludniowego Ohio/polnocnej South Carolina do Nowego Meksyku/Colorado/Wyoming to nudy niesamowite...
motorolnik Napisano 2 Października 2019 Zgłoś Napisano 2 Października 2019 2 godziny temu, SimoneInzaghi napisał: ciekawe stany jak na przyklad Oregon Oregon ma poważny problem z neonazistami i skrajną agresywną prawicą. Ja bym unikał jak ognia.
barnclose Napisano 2 Października 2019 Zgłoś Napisano 2 Października 2019 2 hours ago, andyopole said: Taaak? To wymien teraz, z pamieci, bez pomocy "wujka Google" chociaz ze trzydziesci. Nie chce sie czepiac, ale wszystkich jest chyba 50. Na pewno sa ludzie w Polsce, co znaja wiecej niz 3. Ja przed przyjzadem bez problemu moglem wymienic 40 z nich z pamieci, moze gorzej z pokazaniem na mapie, szzczegolnie w centralnej czesci, no ale od prawie zawsze sie interesowalem geografia.
barnclose Napisano 2 Października 2019 Zgłoś Napisano 2 Października 2019 14 minutes ago, motorolnik said: Oregon ma poważny problem z neonazistami i skrajną agresywną prawicą. Ja bym unikał jak ognia. Nie spotkalem sie z niczym podejrzanym podczas wakacji, no ale bylem tam tylko 9 dni tam. Raczej mialem na mysli zroznicowana przyrode i piekne miejsca, ktore mialem okazje odwiedzic.
SimoneInzaghi Napisano 2 Października 2019 Autor Zgłoś Napisano 2 Października 2019 2 godziny temu, MeganMarkle napisał: No to jak otrzymałeś ofertę pracy to chyba jest ona w konkretnym miejscu w CA? Jako programiście na pewno będzie Ci się żyło super w Silicon Valley (San Jose i okolica) tu jest cieplutko, pogoda boska cały rok i najwięksi giganci w Twojej branży (w razie gdybys chciał z czasem zmienić pracę). Jeśli masz kasę to w CA życie będzie piękne. Bay Area ma te zaletę że masz pod nosem ocean ale z drugiej strony w zimie jest blisko tez w góry (jeśli lubisz narty/deskę). Aczkolwiek ponoć w okolicach LA tez można gdzieś na nartach śmigać. Ja osobiscie LA nie lubię bo to potwornie wielka aglomeracja gdzie nie da się nigdzie ruszyć bez samochodu, jest duży smog i niekończące się potworne korki :/ plus samo miasto do pięknych nie należy. Co do samej CA vs inne stany - są tu najwyższe podatki ale tez największa opieka socjalna ze strony stanu (urlopy macierzyńskie, prawo do urlopu na żądanie itp). Ogólnie jeśli masz liberalne poglądy to ten silnie demokratyczny stan będzie Ci odpowiadał. Jedynym w sumie minusem życia tutaj są potwornie wysokie koszty nieruchomości i najmu i potencjalne ryzyko trzęsienia ziemi Czytałem właśnie o San Jose i ludzie też polecali tą okolice ale ja dostałem ofertę z Sacramento i z tego co się zorientowałem jest to kawałem drogi.
SimoneInzaghi Napisano 2 Października 2019 Autor Zgłoś Napisano 2 Października 2019 9 minut temu, barnclose napisał: Nie chce sie czepiac, ale wszystkich jest chyba 50. Na pewno sa ludzie w Polsce, co znaja wiecej niz 3. Ja przed przyjzadem bez problemu moglem wymienic 40 z nich z pamieci, moze gorzej z pokazaniem na mapie, szzczegolnie w centralnej czesci, no ale od prawie zawsze sie interesowalem geografia. W takim razie ci gratuluję i mam nadzieję, że po pobycie w USA znasz już wszystkie 50 stanów i potrafisz pokazać je na mapie. Pozdrawiam.
ilya_ Napisano 2 Października 2019 Zgłoś Napisano 2 Października 2019 31 minut temu, motorolnik napisał: Oregon ma poważny problem z neonazistami i skrajną agresywną prawicą. Ja bym unikał jak ognia. cooooooooooooo ? by the way.....a do jakiego Ty bys stanu motorolniku przyjechal jak wiekszosc koloru czerwonego....a to juz Trump....jak forumowicze napisali gdzies tam w innych watkach, ze za Trumpowskiego gabinetu w USA jest niebezpiecznie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.