PannaMarianna Napisano 14 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Lipca 2020 Czy są na forum osoby, które na wizie turystycznej wleciały do USA, np. z Turcji lub Chorwacji? Planuję wykonać tę operację, ale chciałabym uzyskać trochę informacji od osób, które to przeszly. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PannaMarianna Napisano 14 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Lipca 2020 Skontaktowała się ze mną osoba, która w ten sposób wleciała niedawno do USA i w sumie już bardzo dużo wiem. Chętnie jednak wymienię się informacjami z osobami, które planują w ten sposób podróż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcpear Napisano 14 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Lipca 2020 Jakbyś opisała na forum co wiesz fajnie by było. Ja znalazłem, że Chińczycy (którzy mają ten sam ban co Schengen) lecą do USA z 15 dniowym postojem w kambodży (która wpuszcze Chińczyków). Z tego co mi wiadomo Chorwacja nie jest dobrą opcją bo z Zagrzebia nie ma bezpośrednich samolotów do USA (a transfer w Schengen spowoduje, że zresetuje się zegar pobytu poza Schengen). Z tego co znalazłem jedynie Turcja jest obecnie dobrą opcją. Nie znalazłem jak wnikliwie Turcy wpuszczając na samolot sprawdzają i kontrolują czy rzeczywiście pasażer był 14+ dni w Turcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PannaMarianna Napisano 14 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Lipca 2020 Podaję pewnie info, a mianowicie od chłopaka, który niedawno wleciał oraz od dziewczyny, która już od kilku dni jest w Chorwacji. Należy spędzić w Chorwacji minimum 14 dni, zarówno on, jak i ona byli w Zagrzebiu. On dostał pieczątkę z datą przekroczenia granicy, ona z kolei nie, dlatego zbiera dowody swojego pobytu w postaci rezerwacji hotelu, rejestracji pobytu na stronie, paragony, zdjęcia itp. Nie ma bezpośrednich lotów z Chorwacji, ale są z przesiadką w Turcji (nie można mieć przesiadki w Schengen). Tam pytają o dowód przebywania poza Schengen przez te 14 dni. Chłopak pokazał pieczątkę i wystarczyło, ta dziewczyna jak napisałam zbiera dowody, ale jej koleżanka 1 lipca właśnie pokazala paragony, rezerwacje itp i było ok. Samolot do Stanów podobno był pełen, ale wszystkim bez problemu udało się wejść, jednak częściej biorą na drugą inspekcję, np.tego chłopaka wzięli, natomiast jak twierdzi nie chcieli go, że tak powiem udupic, ale dowiedzieć się więcej, bo leciał tam do narzeczonej. To są osoby, z którymi rozmawiałam, nie znam nikogo kto spędził 14 dni w Turcji, ale to chyba to samo chyba, że Turcja tak łatwo nie wpuszcza osób, które lecia prosto ze strefy Schengen, może w tym rzecz jest, że więcej osób decyduje się na Chorwację? Ja jestem zdecydowana i planuje tę operacje na koniec sierpnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcpear Napisano 14 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Lipca 2020 OK. Czyli ta Chorwacja to w sumie nadal "Turecki" szlak. Myślę, że wolałbym spędzić 14 dni w Chorwacji niż w Turcji. Część ludzi się boi wjechać do muzułmańskiego kraju na tak długo. Dzięki za te informacje - myślę, że szukających jest trochę osób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 14 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Lipca 2020 55 minut temu, mcpear napisał: OK. Czyli ta Chorwacja to w sumie nadal "Turecki" szlak. Myślę, że wolałbym spędzić 14 dni w Chorwacji niż w Turcji. Część ludzi się boi wjechać do muzułmańskiego kraju na tak długo. Dzięki za te informacje - myślę, że szukających jest trochę osób. Dlaczego? Dwa tygodnie w jakim kurorcie w Turcji, ostatnie takie wakacje. Potem w USA tylko krew, pot i łzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackie Napisano 14 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Lipca 2020 Ja też wolałabym Turcję. Z tego co wiem Istambuł jest raczej bezpieczny, na podobnym poziomie co większość europejskich stolic (znaczy się jest spoko, nie łazić po nocy po ciemnych alejach i powinno byc ok.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kate33 Napisano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 Dnia 14.07.2020 o 21:20, PannaMarianna napisał: Podaję pewnie info, a mianowicie od chłopaka, który niedawno wleciał oraz od dziewczyny, która już od kilku dni jest w Chorwacji. Należy spędzić w Chorwacji minimum 14 dni, zarówno on, jak i ona byli w Zagrzebiu. On dostał pieczątkę z datą przekroczenia granicy, ona z kolei nie, dlatego zbiera dowody swojego pobytu w postaci rezerwacji hotelu, rejestracji pobytu na stronie, paragony, zdjęcia itp. Nie ma bezpośrednich lotów z Chorwacji, ale są z przesiadką w Turcji (nie można mieć przesiadki w Schengen). Tam pytają o dowód przebywania poza Schengen przez te 14 dni. Chłopak pokazał pieczątkę i wystarczyło, ta dziewczyna jak napisałam zbiera dowody, ale jej koleżanka 1 lipca właśnie pokazala paragony, rezerwacje itp i było ok. Samolot do Stanów podobno był pełen, ale wszystkim bez problemu udało się wejść, jednak częściej biorą na drugą inspekcję, np.tego chłopaka wzięli, natomiast jak twierdzi nie chcieli go, że tak powiem udupic, ale dowiedzieć się więcej, bo leciał tam do narzeczonej. To są osoby, z którymi rozmawiałam, nie znam nikogo kto spędził 14 dni w Turcji, ale to chyba to samo chyba, że Turcja tak łatwo nie wpuszcza osób, które lecia prosto ze strefy Schengen, może w tym rzecz jest, że więcej osób decyduje się na Chorwację? Ja jestem zdecydowana i planuje tę operacje na koniec sierpnia. Czy mozesz napisac cos wiecej na temat tego lotu z Chorwacji z przesiadka w Turcji? Szukam wlasnie czegos z Chorwacji tylko nie moge znalezc jakie linie leca z przesiadka w kraju niezbanowanym. Dzieki wielkie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PannaMarianna Napisano 20 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 11 minut temu, kate33 napisał: Czy mozesz napisac cos wiecej na temat tego lotu z Chorwacji z przesiadka w Turcji? Szukam wlasnie czegos z Chorwacji tylko nie moge znalezc jakie linie leca z przesiadka w kraju niezbanowanym. Dzieki wielkie! Turkish airlines, w google flights bez problemu wyszukuje mi połączenie. Może akurat do miasta, do którego chcesz polecieć ta linia nie lata? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shiver Napisano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 Czesc, jestem obecnie w chorowacji, nie dostałem zadnej pieczątki. a planuje lot do stanow za 2-3 tygodnie. czy zwykle paragony i papierek wygenerowany z https://entercroatia.mup.hr/Edit wystarcza? prosilbym o jakies wskazowki? dodam ze jestem ze znajomymi w domku u rodziny jednego z kolegow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.