katlia Napisano 9 Listopada 2020 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2020 32 minutes ago, mola said: Zeszłoroczne thanksgiving mieliśmy skromne, bo tylko we własnym gronie i wyjeżdżaliśmy dzień po na wakacje, ale dwa lata temu robiliśmy z rozmachem na 8 osób. Był indyk pieczony, fasolka z roasted almonds, karmelizowana marchewka z imbirem, mashed potatoes, a na deser sernik, o ten: https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-dyniowy-z-kajmakiem-i-cynamonem W tym roku pewnie powtórzymy (o ile zapowiadane towarzystwo nie odwoła), plus będzie jakieś coś z butternut squash, gdyż w tym sezonie odkryłam i uwielbiam. Sa super zupy z butternut squash, i bardzo latwe! My czesto podajemy jakies 2 godziny przed samym posilkiem, jako appetizer.
mola Napisano 10 Listopada 2020 Zgłoś Napisano 10 Listopada 2020 Trochę obok tematu, ale też poniekąd świątecznie: moje dziecko ostanie jest zafascynowane historią o Gingerbread man i trzy dni za mną łaziło, że trzeba upiec. Właśnie więc stygnie piernikowa armia, gdyż mimo bogactwa foremek, dzisiaj tylko piernikowe ludki. Armia raczej świąt nie doczeka, mimo że twarde ludki
katlia Napisano 10 Listopada 2020 Zgłoś Napisano 10 Listopada 2020 22 minutes ago, mola said: Trochę obok tematu, ale też poniekąd świątecznie: moje dziecko ostanie jest zafascynowane historią o Gingerbread man i trzy dni za mną łaziło, że trzeba upiec. Właśnie więc stygnie piernikowa armia, gdyż mimo bogactwa foremek, dzisiaj tylko piernikowe ludki. Armia raczej świąt nie doczeka, mimo że twarde ludki No prosze, nauczylam sie czegos: nawet nie wiedzialam ze Gingerbread ma jakas specyficzna historie
mola Napisano 10 Listopada 2020 Zgłoś Napisano 10 Listopada 2020 9 minut temu, katlia napisał: No prosze, nauczylam sie czegos: nawet nie wiedzialam ze Gingerbread ma jakas specyficzna historie Ha! A widzisz, to ja założyłam to jako coś powszechnego tutaj. Mój syn ma książeczkę o tym jak to ktoś sobie upiekł Gingerbread man i ten się okazał całkiem żywy i zaczął uciekać i przechwalać się, że nikt go nie złapie. Widziałam też kreskówki o tym samym, więc wyszłam z założenia, że to taki lokalny zwyczaj
katlia Napisano 10 Listopada 2020 Zgłoś Napisano 10 Listopada 2020 3 hours ago, mola said: Ha! A widzisz, to ja założyłam to jako coś powszechnego tutaj. Mój syn ma książeczkę o tym jak to ktoś sobie upiekł Gingerbread man i ten się okazał całkiem żywy i zaczął uciekać i przechwalać się, że nikt go nie złapie. Widziałam też kreskówki o tym samym, więc wyszłam z założenia, że to taki lokalny zwyczaj No tak, ta bajke tez znam. Ale przed bajka, Gingerbread men byly pieczone w kuchiach angielskiej Krolowej Elzbiety w 16m wieku i mialy przypominac gosci z wizyta z zagranicy - taki zabawny gest na powitanie cudzoziemcow. A potem prostsze wersje Gingerbreadmen zrobily sie popularne wsrod powszechnych ludzi. Wlasnie tego sie nauczylam dzieki Twojemu wpisie
MeganMarkle Napisano 26 Listopada 2020 Autor Zgłoś Napisano 26 Listopada 2020 Happy Thanksgiving everyone!!! ostatecznie stanęło na tym, że będziemy piec kawałek indyka. Do tego mashed potatos i fasolka (spróbuje tego przepisu który podała @ilon!). A dziś upiekłam samodzielnie po raz pierwszy w życiu Pecan Pie.... z przepisu paleo jakby ktoś chciał: https://livinghealthywithchocolate.com/desserts/cake-pies/chocolate-pecan-pie-gluten-free-paleo-14240/ A tu zdjęcie mojego dzieła na sekundę przed włożeniem do piekarnika:
andyopole Napisano 26 Listopada 2020 Zgłoś Napisano 26 Listopada 2020 Wygląda dobrze, głód poczułem a pora późna już. . Owoca jakiegoś poszukam.
andyopole Napisano 26 Listopada 2020 Zgłoś Napisano 26 Listopada 2020 W tym roku nic świątecznego nie robię. Jestem na kwarantannie z powodu Covida w pracy więc ani kogo przyjąć ani samemu pójść w gości. Tam gdzie miesiąc temu byłem zapraszany na dzisiaj, tez Covid domowy. Nakupilem sloniny i topie smalec że skwareczkami.
katlia Napisano 26 Listopada 2020 Zgłoś Napisano 26 Listopada 2020 @MeganMarkle Ten pie super wyglada. Moj jest bez czekolady (dzieci o taki tradycyjny poprosily) i podany z lodami tangerine domowej roboty. Zrobilam tez cranberry lemon bars, cos nowego w tym roku. U nas tradycyjnie: turkey, nadziewanie, kartofle, kukurydza w stylu scalloped, yamy pieczone, fasolka z migdalami, salatka owocowa i salatka zielona. Zabieramy polowe wszystkiego do syna bo on nie byl zaproszony do nas ze wzgdledu na covid... dran spotyka sie ze znajomymi od czasu do czasu i bog wie z kim mial ostatnio do czynienia Wiec bedzie jadl u siebie, razem z roommate. Happy Thanksgiving!
Roelka v.2 Napisano 26 Listopada 2020 Zgłoś Napisano 26 Listopada 2020 My juz po obiadku... to juz teraz mozna ubierac choinke?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.