pelasia Napisano 25 Stycznia 2021 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2021 6 minutes ago, Xarthisius said: https://travel.state.gov/content/travel/en/passports/have-passport/renew.html Can I renew my passport if it's still valid? Yes. Your passport does not have to be expired for you to renew it. If you want to renew both a valid passport book and passport card, you must submit both documents. For example, if you can submit a passport book, but you lost your passport card, you cannot renew the passport card. If you want to renew either a valid book or a card, you must submit the specific document you want to renew. To tez wyczytalam ale bylam pod wrazeniem, ze to byly zalecenia odnowy paszportu 9 miesiecy przed wygasnieciem, powyzej roku byly sprzeczne informacje. Takze wydawalo mi się, ze jak robilam paszport lata temu to mi oferowano 24h, ale moze mieszam, starosc nie radosc i pamiec juz nie ta
andyopole Napisano 25 Stycznia 2021 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2021 1 godzinę temu, ilon napisał: Jakby mi ktos powiedzial ze nie moge wyrobic nowego paszportu z jakiekolwiek powodu to ze zlosci bym wyrwala kartke. Oooops, teraz paszport uszkodzony, niestety musze sie ubiegac o nowy Widac ze ogladalas fil "Mis" Barei.
andyopole Napisano 25 Stycznia 2021 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2021 1 godzinę temu, pelasia napisał: starosc nie radosc i pamiec juz nie ta I, jak mawia moja corka, to sie bedzie poglebiac. Chociaz ona chyba starsza od Ciebie.
Jackie Napisano 25 Stycznia 2021 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2021 To ja was powiem coś: wg. amerykańskiego prawa można mieć DWA paszporty. Skąd wiem? Kilka osób z rodziny takowe posiada.
andyopole Napisano 25 Stycznia 2021 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2021 14 minut temu, Jackie napisał: To ja was powiem coś: wg. amerykańskiego prawa można mieć DWA paszporty. Skąd wiem? Kilka osób z rodziny takowe posiada. Na jednym lataja do Izraela a na drugim, w interesach, do krajow arabskich. Wiele, nie wiem jak teraz, krajow arabskich uwaza Izrael za panstwo nieistniejace w zwiazku z czym nie wpuszczaja do siebie ludzi posiadajacych w paszporcie pieczatki tego kraju. Zgadlem? Na przelomie lat 80-90 tych mialem trzy polskie paszporty. Jeden prywatny i dwa Sluzbowe. Tak tak, byly takie.
ilon Napisano 25 Stycznia 2021 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2021 32 minutes ago, andyopole said: Widac ze ogladalas fil "Mis" Barei. Nie, nie ogladalam akurat, moje polskie kombinatorskie podejscie sie uruchomilo
andyopole Napisano 25 Stycznia 2021 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2021 1 minutę temu, ilon napisał: Nie, nie ogladalam akurat, moje polskie kombinatorskie podejscie sie uruchomilo Czyli Polka a nie ukryta opcja niemiecka, chociaz ze Slaska. A "Misia" obejrzyj. Chyba nie ma lepszego filmu pokazujacego absurdy PRLu. To juz klasyka a wiele zwrotow i okreslen z tego filmu weszlo na stale do jezyka polskiego.
Jackie Napisano 25 Stycznia 2021 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2021 5 minutes ago, andyopole said: Na jednym lataja do Izraela a na drugim, w interesach, do krajow arabskich. Wiele, nie wiem jak teraz, krajow arabskich uwaza Izrael za panstwo nieistniejace w zwiazku z czym nie wpuszczaja do siebie ludzi posiadajacych w paszporcie pieczatki tego kraju. Zgadlem? Blisko. Do Izraela latają jednak na Izraelskich paszportach 11 minutes ago, andyopole said: Na przelomie lat 80-90 tych mialem trzy polskie paszporty. Jeden prywatny i dwa Sluzbowe. Tak tak, byly takie. Mój tata też miał kilka, w tym amerykański. Szkoda że nie jestem teraz w Polsce, moja mama wciąż gdzieś trzyma to dziadostwo, fajnie by było poooglądać i porównać
andyopole Napisano 25 Stycznia 2021 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2021 54 minuty temu, Jackie napisał: fajnie by było poooglądać i porównać W tych paszportach mialem dodatkowo jeszcze po dwie wklejki, popularnie zwane "harmonijkami".
mcpear Napisano 25 Stycznia 2021 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2021 Nie tyko po to aby odwiedzać Izrael i kraje arabskie (a propos Izrael wbije ci pieczątkę na osobnej kartce jak poprosisz). Ale często jak występujesz o wizę to ambasady przetrzymują ten paszport po kilka, kilkanaście dni. Prowadząc międzynarodowe życie służbowe w epoce przed COVID dla wielu było to niemożliwe do pogodzenia z planami służbowymi.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.