klaudiabanaszewska Napisano 10 Lutego 2021 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2021 Czy trzeba zmieniać nazwisko formalnie na "ski" czy można po prostu tak używać? Chcę się wyprowadzić do Stanów i raczej nie będę wracać do Polski dlatego pytam :) proszę odpowiedzcie co wiecie na ten temat
Jackie Napisano 10 Lutego 2021 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2021 Nie trzeba zmieniać w ogóle. Możesz też zmienić na "ska" jeśli uzasadnisz taką potrzebę. Dobrze radzę zrobić wszystko "po polskiemu" bo w Polsce są pewne przepisy tyczące imion/nazwisk. To że nie planujesz wracać do Polski nie znaczy że nie wrócisz, życie płata figle (spadki itp.). Ja przez lata walczyłam z USC o poprawną pisownię nazwiska. EDIT: Chyba nie zrozumiałam pytania: chcesz zmienić końcówkę nazwiska bo planujesz przeprowadzkę do USA i chcesz by kończyło się na "ski" zamiast "ska"? Jeśli tak to musisz je formalnie zmienić.
andyopole Napisano 10 Lutego 2021 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2021 "Nie planuję powrotu do Polski." Ja nigdy nie planowałem wyjazdu do USA. Powiedz Panu Bogu o swoich planach to się uśmieje.
Roelka v.2 Napisano 10 Lutego 2021 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2021 3 hours ago, klaudiabanaszewska said: Czy trzeba zmieniać nazwisko formalnie na "ski" czy można po prostu tak używać? Chcę się wyprowadzić do Stanów i raczej nie będę wracać do Polski dlatego pytam proszę odpowiedzcie co wiecie na ten temat Wut? Dlaczego niby mialby byc jakis nakaz na zmiane nazwiska? xD Ja rozumiem, ze Polacy w Amerykanskich filmach prawie zawsze maja nazwiska konczace sa na - ski albo -icz (serio, dlaczego?), ale zeby jakis nakaz byl?
kzielu Napisano 10 Lutego 2021 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2021 1 hour ago, Roelka v.2 said: Wut? Dlaczego niby mialby byc jakis nakaz na zmiane nazwiska? xD Ja rozumiem, ze Polacy w Amerykanskich filmach prawie zawsze maja nazwiska konczace sa na - ski albo -icz (serio, dlaczego?), ale zeby jakis nakaz byl? Moja zona ma "ski" - bo tak sie moje nazwisko konczy i sie go nie odmienia (z tym ze ona z PL nie ma zupelnie nic wspolnego).
Xarthisius Napisano 10 Lutego 2021 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2021 14 minutes ago, kzielu said: Moja zona ma "ski" - bo tak sie moje nazwisko konczy i sie go nie odmienia (z tym ze ona z PL nie ma zupelnie nic wspolnego). No i dzieci tez maja -ski po ojcach bezwgledu na plec, takze -ska najczesciej zanika po pierwszym pokoleniu
Jackie Napisano 10 Lutego 2021 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2021 21 minutes ago, Xarthisius said: No i dzieci tez maja -ski po ojcach bezwgledu na plec, takze -ska najczesciej zanika po pierwszym pokoleniu Niekoniecznie,moja bratanica ma -ska, na prośbę mojego brata który znał moją historię z nazwiskiem w Polsce i obiecał że jego córka takich jaj nie będzie przechodziła. Napisali podanie w którym wyjaśnili że w Polsce niektóre nazwiska są męskie/żeńskie i nie było problemu.
kzielu Napisano 10 Lutego 2021 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2021 36 minutes ago, Xarthisius said: No i dzieci tez maja -ski po ojcach bezwgledu na plec, takze -ska najczesciej zanika po pierwszym pokoleniu Prawda - corka tez jest -ski. W sumie inaczej to by mysleli ze nie moja corka bo inne nazwisko ma.
mvgda Napisano 10 Lutego 2021 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2021 9 minut temu, kzielu napisał: Prawda - corka tez jest -ski. W sumie inaczej to by mysleli ze nie moja corka bo inne nazwisko ma. to ciekawi mnie kwestia Islandczyków w Stanach. Na Islandii nazwisko tworzy się poprzez imię ojca + dottir(córka)/ son(syn) wiec jeśli jest rodzina 2+2 (przy założeniu ze dzieci to chłopczyk i dziewczynka) to każdy z rodziny ma inne nazwisko. to już w ogóle jakby nie byli spokrewnieni
katlia Napisano 10 Lutego 2021 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2021 21 minutes ago, mvgda said: to ciekawi mnie kwestia Islandczyków w Stanach. Na Islandii nazwisko tworzy się poprzez imię ojca + dottir(córka)/ son(syn) wiec jeśli jest rodzina 2+2 (przy założeniu ze dzieci to chłopczyk i dziewczynka) to każdy z rodziny ma inne nazwisko. to już w ogóle jakby nie byli spokrewnieni Zaden problem w USA. W USA w wielu rodzinach sa rozne nazwiska, bo czesto matki nie zmieniaja po malzenstwie, albo robia podwojne a dzieci maja nazwiska ojca, albo i ojciec i matka ma wlasne nazwisko, a dzieciom sie daje podwojne... cokolwiek chcesz jest OK i nikomu to nie przeszkadza. Dodam, znam rodzine gdzie matka miala swoje nazwisko i ojciec swoje. Pierwsze dziecko dostalo jego nazwisko. Drugie dziecko jej nazwisko. Trzecie podwojne nazwisko. Czwartego dziecka nie bylo, no i dobrze
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.