kenadams Napisano 29 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 BTW. wygląda na to, że mi też już przyszła GC, po niecałym miesiącu od wjazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElPacho83 Napisano 29 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 (edytowane) Witam wszystkich, Polecieliśmy z żoną w listopadzie w celu aktywacji karty i sprawdzenia jak to w tych Stanach jest. Zatrzymaliśmy się u krewnych na 3 tygodnie w Illinois. Na granicy był mały zgrzyt bo oficer poprosił nas o numer telefonu w stanach, którego nie posiadaliśmy, po kilkuminutowym wyjaśnianiu puścił nas dalej. Po kilku dniach poszliśmy po SSN do urzędu, ponieważ chciałem rozpocząć poszukiwania pracy, bez problemu Pani nam go wydrukowała. W Polsce pracuje jako menadżer w ogólnoświatowej korporacji, zacząłem więc szukać pracy w podobnej branży, wysłałem z 50 CV, niestety zero odpowiedzi. Zgłosiłem się do firmy pośredniczącej, odbyłem rozmowę z konsultantem. Niestety i tutaj zero konkretów. Zniżyłem więc swoje oczekiwania i zgłosiłem się do kliku firm jako pracownik fizyczny ze znajomością obsługi maszyn CNC. Odezwała się jedna z firm i zaproponowała mi prace za 20 $ / godzina. Moje ogólne wrażenia są takie, że na początku bardzo trudno jest znaleźć godziwą pracę podobną do obecnie wykonywanej przez mnie. Wróciliśmy do Polski skąd nadal aktywnie poszukuje pracy, niestety bez rezultatu. Zastanawiamy się co dalej i czy warto zostawić tu wszystko i zaczynać od zera w USA. SSN fizyczny przyszedł po 2 tygodniach a GC po 4 tygodniach od przekroczenia granicy. Edytowane 29 Listopada 2022 przez ElPacho83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 29 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 15 minut temu, ElPacho83 napisał: Odezwała się jedna z firm i zaproponowała mi prace za 20 $ / godzina. W 2009 roku zaczynałem za $9/h. Nie pękaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzielu Napisano 29 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 Za $20/h to poziom zycia obnizy Ci sie gigantycznie jezeli w PL jestes managerem. Dodatkowe pytanie brzmi jak wygladaja benefity (jezeli jakiekolwiek oferuja). Czy warto to musicie odpowiedziec sobie sami ale z PL znalezc prace bedzie Ci trudniej niz w PL (zalezy jeszcze czego dokladnie szukasz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roelka v.2 Napisano 29 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 $20/h to zawsze jest jakis poczatek. Niestety ciezko jest skoczyc od razu na stolek dyrektora po emigracji. Szukajac pracy z PL masz jeszcze mniejsze szanse na znalezienie pracy. Beda cie pytac gdzie mieszkasz i kiedy mozesz zaczac prace, uslysza ze jestes poza USA i moze zajac ci powrot kilka tygodnii, i i dadza sobie z toba spokoj. Wedlug mnie firmy chca zobaczyc twoja historie zatrudnienia w US, nie w Polsce. Dodatkowo nie mieszkajac w US bedziesz mial potem problemy z otrzymaniem obywatelstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 29 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 Nie wiem w jakiej branzy i gdzie dokladnie szukasz. Ale moze to jest kwestia lokalizacji? Illinois co roku traci ludzi do innych stanow, to jest jeden z czolowych stanow z ktorego ludzie sie WYprowadzaja. Chociaz zgadzam sie z Roelka, ze bez jakis konkretnych znajomosci, bedziesz musial zaczac na nizszym poziomie niz kierowniczym po przeprowadce do US. (Co nie znaczy ze nie mozesz sie dorobic do wyzszego stanowiska, i to czesto raczej szybko.) 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElPacho83 Napisano 29 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 Przeliczając - praca za 20 $/h minus podatki przez dwie osoby miesięcznie wygeneruje dochód który jest w stanie pokryć potrzeby dwóch osób, mam na myśli wynajem mieszkania, ubezpieczenie, rachunki, jedzenie, transport. Na start jest ok, bardziej się zastanawiam jakie są szanse, ze w ciągu roku ulegnie to poprawie. Niestety nikt tu nie da gwarancji, z drugiej strony nic nie jest dane na zawsze, w Polsce tez sytuacja może się zmienić z dnia na dzień i poziom życia spadnie. Z drugiej strony bez ryzyka nic się nie osiągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcpear Napisano 29 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 1 hour ago, ElPacho83 said: Przeliczając - praca za 20 $/h minus podatki przez dwie osoby miesięcznie wygeneruje dochód który jest w stanie pokryć potrzeby dwóch osób, mam na myśli wynajem mieszkania, ubezpieczenie, rachunki, jedzenie, transport. Nie wiem czy dokonałeś stwierdzenia czy było to intencyjnie pytanie z Twojej strony Liczać spod grubego palca. Praca za $20 za godzinę jeśli zakładasz, że żona będzie nie pracowała to z grubsza dochód $40k / rok. Podatki + opłaty zapewne będą bardzo niskie od tej sumy - załóżmy $4k. Czyli na rękę zostanie ci około $3k. Czy praca oferuje ubezpieczenie medyczne? To chyba podstawowe pytanie. Raczej bym zakładał, że NIE, aczkolwiek może być inaczej. Koszty ubezpieczenia medycznego mogą być znaczące - w sensie ładne kilkaset dolarów na miesiąc. Wynajem mieszkania bardzo zależy od tego GDZIE? Illinois jest duże i zróżnicowane. Auto jedno czy dwa? Generalnie za $3k nie jest łatwo utrzymać dwuosobową rodzinę na miesiąc. Nie jestem pewien czy stać Ciebie na luksus aby żona nie pracowała. Ale to tylko moja opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 29 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 3 minutes ago, mcpear said: Illinois jest duże i zróżnicowane. Nie chce hijackowac watku, ale chcialem zaprzeczyc chlipiac nad swoim losem i widokiem zza okna: Illinois jest duze i sklada sie z dwoch rzeczy: Chicago i pol soi/kukurydzy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElPacho83 Napisano 30 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 (edytowane) 10 godzin temu, mcpear napisał: Nie wiem czy dokonałeś stwierdzenia czy było to intencyjnie pytanie z Twojej strony Liczać spod grubego palca. Praca za $20 za godzinę jeśli zakładasz, że żona będzie nie pracowała to z grubsza dochód $40k / rok. Podatki + opłaty zapewne będą bardzo niskie od tej sumy - załóżmy $4k. Czyli na rękę zostanie ci około $3k. Czy praca oferuje ubezpieczenie medyczne? To chyba podstawowe pytanie. Raczej bym zakładał, że NIE, aczkolwiek może być inaczej. Koszty ubezpieczenia medycznego mogą być znaczące - w sensie ładne kilkaset dolarów na miesiąc. Wynajem mieszkania bardzo zależy od tego GDZIE? Illinois jest duże i zróżnicowane. Auto jedno czy dwa? Generalnie za $3k nie jest łatwo utrzymać dwuosobową rodzinę na miesiąc. Nie jestem pewien czy stać Ciebie na luksus aby żona nie pracowała. Ale to tylko moja opinia. Dopytam was, bo sam nie do końca to rozumiem. Jeżeli pracodawca proponuje 20 $ / h i pisze o benefitach jak poniżej : Benefits: Medical, Dental, Vison, Life, Disability, Pension, 401K, EAP Co to oznacza? One już są w wynagrodzeniu, czy jeszcze będą potrącane jakieś kwoty z wypłaty? Jak to wygląda uogólniając? Edytowane 30 Listopada 2022 przez ElPacho83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi