Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
2 hours ago, magsasi said:

„All documents not in English, or in the official language of the country in which the application for a visa is being made, must be accompanied by certified translations. The translation must include a statement signed by the translator that states that the translation is accurate and the translator is competent to translate. „

Za kazdym razem jak pojawia sie to pytanie, przypomina mi sie dowcip o informatyku kupujacym parowki i jajka.

2 hours ago, magsasi said:

Ja już się gubię! Ostatnio czytałam, że nie tłumaczymy tych dokumentów, które wysyłamy do KCC… jak jest w końcu?

Na samym dole na stronie ambasady jest to samo, tylko ze po polsku.

Tłumaczenia
Dokumenty wydane w języku polskim, oprócz wyroków sądowych, nie wymagają tłumaczenia na język angielski. Wszystkie dokumenty sporządzone w języku innym niż polski lub angielski muszą być złożone wraz z tłumaczeniami na angielski wykonanymi przez profesjonalnego tłumacza.

https://pl.usembassy.gov/pl/visas-pl/immigrant-visas-pl/diversity-visa-program-pl/

• Upvote 1

Napisano
1 hour ago, andyopole said:

Dawaj, nie znam!

Żona informatyka wysyła go po zakupy:
 - Kup parówki, a jak będą jajka, to kup dziesięć. 
Chłopina po wejściu do sklepu pyta: 
- Czy są jajka? 
- Tak - odpowiada sprzedawca. 
- To poproszę dziesięć parówek.

• Haha 6
Napisano
2 godziny temu, Xarthisius napisał:

Żona informatyka wysyła go po zakupy:
 - Kup parówki, a jak będą jajka, to kup dziesięć. 
Chłopina po wejściu do sklepu pyta: 
- Czy są jajka? 
- Tak - odpowiada sprzedawca. 
- To poproszę dziesięć parówek.

Typowy ściślak. :D

Napisano

W ramach rewanżu, również  temat zakupowy.

Babcia wysyła dziadka do osiedlowego sklepiku na zakupy, kupisz tylko nabial: mleko, twaróg i śmietanę. Zapamiętasz czy dać Ci na kartce? No co Ty, odpowiada dziadek, zapamiętam tylko nabiał. Założył płaszcz, czapkę i poszedł. 

Nie ma go godzinę, dwie. Po trzech wraca, zgrzany, płaszcz rozpięty, bez czapki, stawia zakupy na stole i idzie się rozpłaszczyć.

Babcia zagląda do reklamówki a tam biała farba olejna i rozpuszczalnik. Krzyczy do dziadka: Ty stary sklerotyku! Mówiłam że Ci dam kartkę z listą zakupów, pedzli nie kupileś! :)

• Haha 2
Napisano
W dniu 29.08.2021 o 09:28, katarzyna_gawor napisał:

@Xarthisius pisaliśmy o szczepieniach na Covid w wątku wcześniej, bardzo szybko poszło z tym... 

https://www.natlawreview.com/article/covid-19-vaccine-added-to-requirements-green-card-processing-zeffective-oct-1 

Teraz pytanie jak to faktycznie w praktyce będzie wyglądało... Dzięki za nowy wątek!

zastanawiam sie, czy starsze dzieci rowiniez beda musialy miec te szczepionki na covid... nie moge tam wyczytac, a mam 2 dzieci 12 i 14... 

PS opinie o szczepionkach zostawmy dla siebie, ja bym chciala tylko dowiedziec sie, czy faktycznie dzieciaki bym musiala ewentualnie szczepic

Napisano

Wg tego jak przeczytałem to rozporządzenie to zwolnienie z obowiązku będzie dostępne tylko w przypadku gdy "the vaccine is not age appropriate, such as where the applicant is too young to receive the vaccine."

Ja to interpretuje, że zwolnione będą z tego obowiązku dzieci do 11 roku życia włącznie.

W przypadku dzieci 12 i 14 uważam, że to zwolnienie nie będzie przysługiwało

Napisano
55 minut temu, mcpear napisał:

Wg tego jak przeczytałem to rozporządzenie to zwolnienie z obowiązku będzie dostępne tylko w przypadku gdy "the vaccine is not age appropriate, such as where the applicant is too young to receive the vaccine."

Ja to interpretuje, że zwolnione będą z tego obowiązku dzieci do 11 roku życia włącznie.

W przypadku dzieci 12 i 14 uważam, że to zwolnienie nie będzie przysługiwało

Dziekuje, tez mi sie tak wydawalo