mcpear Napisano 4 Stycznia 2022 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2022 Wypełnienie papierów na AOS nie wymaga pomocy prawnika
B.S Napisano 4 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2022 Just now, mcpear said: Wypełnienie papierów na AOS nie wymaga pomocy prawnika Dziękuje! mam nadzieje ze nie uraziłam, nie miałam takiego zamiaru.
Xarthisius Napisano 4 Stycznia 2022 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2022 Tak tylko wtrace: 90-day rule od zawsze dotyczyla DoS (a wiec procesowania konsularnego) [1] USCIS mial kiedys w Policy Manual wspomnienie, ze moga sie sugerowac ta zasada. Nieodzalowany Miller probowal to wprowadzic na sile, ale jednak mu nie wyszlo. Obecnie (od 16 lipca 2021 [2]) wszelkie nawet wzmianki o niej zostaly usuniete. Nigdy ta regula nie byla wiazaca dla USCIS. @B.S Uzyj sobie powyzszego jako "papierka lakmusowego" przy wyborze prawnika i zobacz czy bedzie np. swiadom roznicy... [1] 9 FAM 302.9-4(B)(3) https://fam.state.gov/fam/09FAM/09FAM030209.html [2] Technical Update - Removing References to the U.S. Department of State’s 90-Day Rule https://www.uscis.gov/policy-manual/updates
B.S Napisano 4 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2022 4 minutes ago, Xarthisius said: Tak tylko wtrace: 90-day rule od zawsze dotyczyla DoS (a wiec procesowania konsularnego) [1] USCIS mial kiedys w Policy Manual wspomnienie, ze moga sie sugerowac ta zasada. Nieodzalowany Miller probowal to wprowadzic na sile, ale jednak mu nie wyszlo. Obecnie (od 16 lipca 2021 [2]) wszelkie nawet wzmianki o niej zostaly usuniete. Nigdy ta regula nie byla wiazaca dla USCIS. @B.S Uzyj sobie powyzszego jako "papierka lakmusowego" przy wyborze prawnika i zobacz czy bedzie np. swiadom roznicy... [1] 9 FAM 302.9-4(B)(3) https://fam.state.gov/fam/09FAM/09FAM030209.html [2] Technical Update - Removing References to the U.S. Department of State’s 90-Day Rule https://www.uscis.gov/policy-manual/updates rewelacja! właśnie szykuje listę pytań i tego mi było trzeba! Przychylam się raczej do poprowadzenia procedury samodzielnie, potrzebuje tylko udowodnić partnerowi, ze prawnik jest na tym etapie niepotrzebny. w ostateczności - gdyby moja aplikacja została z jakiegoś powodu odrzucona (odpukać) czy i jak szybko można ponownie aplikować? czy lepiej wtedy zaciągnąć pomocy prawnika?
kzielu Napisano 5 Stycznia 2022 Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2022 46 minutes ago, B.S said: w ostateczności - gdyby moja aplikacja została z jakiegoś powodu odrzucona (odpukać) czy i jak szybko można ponownie aplikować? czy lepiej wtedy zaciągnąć pomocy prawnika? Na drugi dzien - wtedy lepiej poczekac i sprawdzic co sie zrobilo zle - bo odrzucaja z powodu jakiegos grubego bledu. Generalnie odrzucenie na etapie petycji to porazka z wypelnianiem formularzy. Odrzucenie na etapie interview w USCIS to grubsza sprawa - ale to jest mozliwe w przypadku podejzenia o fraud lub jakis inadmissibilities - a na to niewiele Ci jakikolwiek prawnik poradzi.
mcpear Napisano 5 Stycznia 2022 Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2022 To też zależy też na jakiej jesteś wizie obecnie. Co innego jak przyjechałaś na K-1 i zgodnie z zasadami wzięłaś ślub i obecnie procesujesz AOS, co innego jak jesteś na wizie "dual intent" czyli wizie typu H lub L a co innego jak jesteś na typowo nieimigracyjnej wizie np B1/B2. (Mam nadzieję, że nie jesteś na ESTA). Bo w momencie jakby ci odrzucili AOS i w międzyczasie oryginalna wiza się skończyła to jesteś natychmiastowo "out of status" i musisz wyjechać z USA natychmiast. Nie możesz ponownie składać AOS bo jesteś bez statusu.
mcpear Napisano 5 Stycznia 2022 Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2022 1 hour ago, Xarthisius said: Tak tylko wtrace: 90-day rule od zawsze dotyczyla DoS (a wiec procesowania konsularnego) [1] USCIS mial kiedys w Policy Manual wspomnienie, ze moga sie sugerowac ta zasada. Nieodzalowany Miller probowal to wprowadzic na sile, ale jednak mu nie wyszlo. Obecnie (od 16 lipca 2021 [2]) wszelkie nawet wzmianki o niej zostaly usuniete. Nigdy ta regula nie byla wiazaca dla USCIS. Stosowano i stosuje się ją jako niepisaną regułę oceny spontaniczności zamiaru wzięcia ślubu i wystąpienia o AOS na wizie nieimigracyjnej. Nie tylko w procesowaniu konsularnym. Jeśli ktoś przylatuje np. na wizie B1/B2 i bierze ślub z obywatelem (albo LPR gdy F2A jest current) i natychmiast występuje o AOS to niepisaną regułą o której dzielą się np. na VJ jest, że jak zaszło to poniżej 90tego dnia od wlotu to z założenia dostaje się odmowę ze względu na "visa fraud" - niby reguły nie ma ale jakby była. W przypadkach po 90tym dniu wyniki AOS są różne. Miller chciał ja skodyfikować, aczkolwiek jak wspomniałem opinie na VJ są takie jakby w sposób niepisany ona jednak funkcjonowała.
Xarthisius Napisano 5 Stycznia 2022 Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2022 26 minutes ago, mcpear said: Stosowano i stosuje się ją jako niepisaną regułę oceny spontaniczności zamiaru wzięcia ślubu i wystąpienia o AOS na wizie nieimigracyjnej. Nie tylko w procesowaniu konsularnym. Jeśli ktoś przylatuje np. na wizie B1/B2 i bierze ślub z obywatelem (albo LPR gdy F2A jest current) i natychmiast występuje o AOS to niepisaną regułą o której dzielą się np. na VJ jest, że jak zaszło to poniżej 90tego dnia od wlotu to z założenia dostaje się odmowę ze względu na "visa fraud" - niby reguły nie ma ale jakby była. W przypadkach po 90tym dniu wyniki AOS są różne. Miller chciał ja skodyfikować, aczkolwiek jak wspomniałem opinie na VJ są takie jakby w sposób niepisany ona jednak funkcjonowała. Pozwole sie zdecydowanie nie zgodzic. Ocena czy slub jest spontaniczny czy nie i tak bedzie. To czy sie go wezmie zaraz, czy poczeka nie ma wiekszego znaczenia. Na tym tez polega obosiecznosc braku zasady 90-dni. Dawno nie zagladalem na VJ, ale bylem pod wrazeniem, ze tam juz tez przestali ludziom wciskac, ze jak wezma slub bo 89 dniach to na 100% bedzie to denial, a jak po 91 to juz nie. To co jest najbardziej szkodliwe w hipotetycznej zasadzie 90-dni, to wlasnie fakt, ze ludzie mysla, ze po 90d "juz moga". Nie. Dalej nie moga. Dalej musza udowodnic, ze nie "sa wielbladem".
andyopole Napisano 5 Stycznia 2022 Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2022 Wylądowałem 26 marca, ślub 2 maja. 5 tygodni? Nikt mnie nigdy o intencje nie pytał, na szczęście.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.