foladdd Napisano 5 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2022 Gratulacje dla tych co wygrali. Powodzenia w "nowym życiu" za oceanem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foladdd Napisano 8 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 Czy są statystyki dotyczące ilości osób wygrywających GC z PL? Mam na myśli to, ile osób zdaje wnioski na GC a ile wygrywa i ile wyjeżdża do USA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcpear Napisano 8 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 Są na stronach departamentu stanu. (https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/immigrate/diversity-visa-program-entry/diversity-visa-program-statistics.html) Wyciągnąłem dla przykładu rok 2017 (ostatni gdzie mogłem łatwo znaleźć zbiorcze dane) - Złożonych wniosków na loterię z Polski: 38,425 wniosków + 34,856 osób "dopisanych" (derivatives - małżonkowie + dzieci). - Wylosowano z Polski: 517 - Przeprocesowano i wydano wiz: 287 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roelka v.2 Napisano 8 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 3 minutes ago, mcpear said: Są na stronach departamentu stanu. (https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/immigrate/diversity-visa-program-entry/diversity-visa-program-statistics.html) Wyciągnąłem dla przykładu rok 2017 (ostatni gdzie mogłem łatwo znaleźć zbiorcze dane) - Złożonych wniosków na loterię z Polski: 38,425 wniosków + 34,856 osób "dopisanych" (derivatives - małżonkowie + dzieci). - Wylosowano z Polski: 517 - Przeprocesowano i wydano wiz: 287 Tylko 287 wiz imigracyjnych z 38,425 wnioskow. Zawsze myslalam, ze wiecej osob otrzymuje wizy z loterii wizowej. Toz to mniej niz 1%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcpear Napisano 8 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 4 hours ago, Roelka v.2 said: Tylko 287 wiz imigracyjnych z 38,425 wnioskow. Zawsze myslalam, ze wiecej osob otrzymuje wizy z loterii wizowej. Toz to mniej niz 1%. Jeden wniosek może po wylosowaniu skutkować większą liczbą wiz (dzieci, małżonkowie) więc to chyba było w tamtym roku grubo poniżej 1%, bo te 287 wiz to nie tylko główni aplikanci, których było 38,245 ale też ich małżonkowie i dzieci, a tych było 34,856 on top. Aczkolwiek rok rokowi nierówny - ten chyba rzeczywiście był "słaby". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
9kk Napisano 8 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 (edytowane) 11 godzin temu, mcpear napisał: Są na stronach departamentu stanu. (https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/immigrate/diversity-visa-program-entry/diversity-visa-program-statistics.html) Wyciągnąłem dla przykładu rok 2017 (ostatni gdzie mogłem łatwo znaleźć zbiorcze dane) - Złożonych wniosków na loterię z Polski: 38,425 wniosków + 34,856 osób "dopisanych" (derivatives - małżonkowie + dzieci). - Wylosowano z Polski: 517 - Przeprocesowano i wydano wiz: 287 Kiedyś gdzieś przeczytałam że zostać wylosowanym w GC to jak trójka w totka, ale już dostać zaproszenie i przejść pozytywnie rozmowę i badania to chyba co najmniej jak trafienie 4 Edytowane 8 Czerwca 2022 przez 9kk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GASIOR997 Napisano 27 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2022 Ja składam już 10 raz i HAS NOT BEEN SELECTED . Ale bez zamartwień. Kolega pisał że jest informatykiem i się spina. Informatycy niektórzy pracują zdalnie go-to-go . I maja lepiej się żyje niż w USA. Mam kolegę który tak pracuje już dla 3 firmy w USA a jest w Polsce. A co do jego żony to ze jest lekarzem to masakra w USA. Musi iść na zmywak lub sprzątać domy. Bo w USA nie ważne są Polskie dyplomy trzeba robić nostryfikacje żeby być tam lekarzem z Polski dokumentami. A to nie takie łatwe pracochłonne czasowo i drogie bardzo. Wiec nie do końca opłacalne. Mam w USA cała rodzinę sam tylko tu jestem z zona i dziećmi. Wiec Powiem Ameryka jednym daje drugim zabiera. Nie taka łatwa jest jak piszą lub mówią. A szczególnie w tych czasach. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pelasia Napisano 27 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2022 6 hours ago, GASIOR997 said: Ja składam już 10 raz i HAS NOT BEEN SELECTED . Ale bez zamartwień. Kolega pisał że jest informatykiem i się spina. Informatycy niektórzy pracują zdalnie go-to-go . I maja lepiej się żyje niż w USA. Mam kolegę który tak pracuje już dla 3 firmy w USA a jest w Polsce. A co do jego żony to ze jest lekarzem to masakra w USA. Musi iść na zmywak lub sprzątać domy. Bo w USA nie ważne są Polskie dyplomy trzeba robić nostryfikacje żeby być tam lekarzem z Polski dokumentami. A to nie takie łatwe pracochłonne czasowo i drogie bardzo. Wiec nie do końca opłacalne. Mam w USA cała rodzinę sam tylko tu jestem z zona i dziećmi. Wiec Powiem Ameryka jednym daje drugim zabiera. Nie taka łatwa jest jak piszą lub mówią. A szczególnie w tych czasach. Powodzenia Juz bez przesady, to ze nie moze byc lekarzem w usa to nie znaczy, ze musi isc na zmywak lub sprzatac. Jakby tak bylo to w usa bysmy mieli tylko lekarzy, zmywaki i sprzatajacych. Jest wiele innych mozliwosci, trzeba tylko miec chec, determinacje i oczy otworzyć. A to, ze jednym zabiera, a drugim daje to nie kraj, a zycie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roelka v.2 Napisano 27 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2022 Jak taki lekarz woli sprzatac domy niz poswiecic czas i kase na nostryfikacje uprawnien to jego wybor. To nie jest jakis niemozliwy do przejscia proces. Jasne ze troche to trwa i kosztuje... mowisz ze to jest nie zawsze oplacalne. Serio? Chyba bardziej sie oplaca niz sprzatanie toalet lol. Szczegolnie ze lekarzy zawsze brakuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GASIOR997 Napisano 27 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2022 Tu jest opisane . Ciekawo jak taki lekarz ma pracować bez znajomosci jezyka zarabiac na mieszkanie i jedzenie. Kto go przyjmie jak nie do sprzatania lub zmywak. https://bedacmlodymdentysta.com/2021/02/25/emigracja-dla-dentysty-stany-zjednoczone/ To trwa od 3-4 lat nostryfikacja i duzo kosztuje i potem egzaminy. Wiec czy to sie opłaca ? Mam kolegów lekarzy co sobie machnęli ręka a dobrzy byli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi