Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

"No i nie ma tu kogos kto byl w podobnej sytuacji. Dlatego nikt nic nie napisal. "

Super. Na pewno potrzebowałem twojego wyjasnienia. A mi się wydawało że odpisywanie na forum wymaga czasu. Może ktoś odpisze za tydzień, dwa lub miesiąc. Jednak ty już wiesz że nikt nie odpisze. 

Edytowane przez Robal
Napisano
1 godzinę temu, Robal napisał:

Niedawno się rozliczyłem więc będą wszystko widzieć w systemie.

Musisz sobie wyobrazić że tutejsze służby często nie sa że sobą połączone systemowo/cyfrowo. Żeby złożyć aplikację o US paszport trzeba przynieść i pokazać Certificat od Naturalization co wydaje się  oczywiste. CoN jest jedynym dokumentem potwierdzającym obywatelstwo.

Mało tego, trzeba oddać ten certyfikat razem z aplikacją. A wydawało by się że jest tak jak w cytacie. 

Napisano
2 hours ago, andyopole said:

CoN jest jedynym dokumentem potwierdzającym obywatelstwo.

No nie bardzo - wiekszosc przeciez go nie ma, ma birth certificate.

Napisano
2 godziny temu, kzielu napisał:

No nie bardzo - wiekszosc przeciez go nie ma, ma birth certificate.

Biurokrata! :D W moim przypadku.

1 godzinę temu, Xarthisius napisał:

BTW, akt urodzenia tez sie daje oryginal przy wyrabianiu paszportu. Potem to odsylaja osobnym listem. Zakladam, ze certyfikat naturalizacji tez odesla.

Tak mi powiedzieli gdy o to zapytałem. ;)

Napisano
1 hour ago, Xarthisius said:

BTW, akt urodzenia tez sie daje oryginal przy wyrabianiu paszportu. Potem to odsylaja osobnym listem. Zakladam, ze certyfikat naturalizacji tez odesla.

Odesla. Przychodzi ladnie zapakowany w kopercie (przynajmniej odsylali ~7 lat temu).

Napisano
5 godzin temu, Xarthisius napisał:

teraz to się zdziwiłam. Mam im dać mój jedyny oryginał i liczyć ze w tym swoim syfie go nie zgubią i odeślą???

Napisano
33 minutes ago, mvgda said:

teraz to się zdziwiłam. Mam im dać mój jedyny oryginał i liczyć ze w tym swoim syfie go nie zgubią i odeślą???

Certyfikat naturalizacji ? Nie masz wyjscia (tzn masz - nie musisz zostawac obywatelem). Aktu urodzenia wysylac nie musisz jezeli nie swiadczy o Twoim obywatelstwie US (zakladam ze nie bardzo).