Skocz do zawartości

K-1 - Co Po Ślubie?

K-1 wiza narzeczeńska ślub z obywatelem USA

125 odpowiedzi w tym temacie

#101 lochraven

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 170 Postów:

Napisano 10 kwiecień 2012 - 15:11

Ja miałem zaproszenie na biometrics na jednym druku, były wpisane oba numery spraw.
Jedno nie powinno mieć związku z drugim, ale biometrics ma się tylko jedno tak czy inaczej, więc jeśli uda ci sie do tego czasu wyjaśnić sprawę z pieniędzmi, to wtedy nic nie powinno być jeszcze stracone :)

AdSense

• Advert

#102 kzielu

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 920 Postów:

Napisano 10 kwiecień 2012 - 15:13

Wyświetl postUżytkownik adka0401 dnia 10 kwiecień 2012 - 14:59 napisał

ok ja mam kilka pytan bo juz totalnie sie zakrecilam w tym wszystkim.
1. W zeszlym tygodniu wyslalam papiery AoS. Czy mialam wyslac biometrics czy to robie jak dostane cos w skrzynce na listy ?
2. wiem ze zrealizowali czek ale nie dostalam jeszcze jakiegos odezwu, jak dlugo sie na to czeka?
3. Wiem ze na AP czeka sie 2-3 miesiace . Mialam napisac rowzniez list dlaczego to chce wiec im napisalam ze za miesiac rodzina mojego meza jedzie na krus na bahamy swietowac ich babci 85 urodziny, ze pewnie to juz beda jej ostatnie takie wyjazdowe i ze moja babcia umarla tydzien temu czyli 2 tyg od wlotu do stanow. Myslicie ze sie zlituja i da sie to jakos przyspieszyc czy mam juz od razu sie nastawic na 0 szans na ta wycieczke?
4. Czyli nie potrzebuej EAD jesli nie mam zamiaru pracowac do czasu kiedy dostane zielona karte? Teraz i tak tylko chodze do szkoly

1. Dostaniesz wezwanie na biometrics. Mozesz sprobowac zrobic walk on (czyli pojsc wczesniej niz wyznaczony termin) ale musisz miec wezwanie zeby w ogole Cie wpuscili.
2. Kilka dni - srednio tydzien.
3. AP dostaje sie rutynowo w Twoim przypadku i nikt nie bedzie czytal historii ktora tam napisalas - niestety oznacza to ze niczego to nie przyspieszy.
4. Nie potrzebujesz - jedyne do czego moze byc potrzebny - jak pisalem - to prawo jazdy.

Wyświetl postUżytkownik Nigella dnia 10 kwiecień 2012 - 15:07 napisał

W kopercie, którą dostałam, było skierowanie na biometrics oraz I-797C - rejection notice, ale ta forma dotyczy tylko I-765 - czy na I-485 przychodzi osobny papier? Wpisałam "receipt number" na stronie USCIS i status jest Acceptance, ale teraz się zastanawiam, czy jeśli "porzucę" sprawę EAD, to czy cała reszta będzie procedowana?

Dobre pytanie - nie wiem. Teoretycznie powinno.

#103 Nigella

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 136 Postów:

Napisano 10 kwiecień 2012 - 15:23

Ja mam jeden numer sprawy, zaczynający się od liter MSC... mignęło mi gdzieś, że tak oznaczane są sprawy, w których robi się jednocześnie I-485 i I-765. Stąd moja obawa, czy porzucenie jednego elementu nie spowoduje wstrzymania całości.

Edit: Przypomniało mi się lochraven jak pisałeś, że u Ciebie przeskoczyło z acceptance na initial review tuż po biometrics - ja mam biometrics za tydzień, więc zobaczymy.

#104 kzielu

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 920 Postów:

Napisano 10 kwiecień 2012 - 15:34

Ja mialem cztery oddzielne numery dla I-130, I-485, I-131 i I-765 (dwa ostatnie byly mi calkowicie zbedne ale wystapilem o nie bo byly za darmo ;-) ) i kazdy z nich zaczynal sie od MSC.

#105 Nigella

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 136 Postów:

Napisano 10 kwiecień 2012 - 15:38

Hahahaha... a Polacy narzekają na polską biurokrację ;)

AdSense

• Advert

#106 lochraven

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 170 Postów:

Napisano 10 kwiecień 2012 - 15:46

Ja też mam dwa oddzielne, dla i-765 i i-485. Tak, na initial review przy i-485 przeskoczyło zaraz po biometrics, dla i-765 po 2-3 dniach od kiedy to dostali.

#107 Nigella

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 136 Postów:

Napisano 10 kwiecień 2012 - 15:53

O ja taka i owaka... ja też mam dwa oddzielne numery! Różnią się tylko czterema ostatnimi cyframi, więc nie zauważyłam... oj, co jak co, ale sprawy urzędowe nie są moją mocną stroną ;)

#108 Nigella

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 136 Postów:

Napisano 10 kwiecień 2012 - 20:13

Ha! Nie uwierzycie... przyznali się do błędu! Sprawdzili wszystko po kolei, jak najbardziej podlegam pod darmowe EAD. Mam podpisać dokument i załączyć wyjaśnienie, że złożyłam I-485 razem z employment, zapłaciłam 1070 dolarów, w związku z czym mój czek jest w porządku ;) Choć w toku naszej forumowej dyskusji wyszło, że EAD wcale nie jest mi potrzebne... to jednak mam satysfakcję, że udało się wyjaśnić sprawę. Jeszcze raz dzięki wszystkim!

#109 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18798 Postów:

Napisano 10 kwiecień 2012 - 21:03

dobrze ze sie wyjasnilo :) a EAD bedziesz mogla uzyc jakby co :)
chyba ze dostaniesz szybko GC to EAD bedzie jako historia :)
"Pay it forward" zycie bedzie lepsze dla wszystkich :)
Jeżeli chcesz coś dostać musisz najpierw sam coś dać..

Uwaga ! Karina Pomaga dobrowolnie-wolontariat i kiedy ma wolny czas na forum-jesli nie mozesz doczekac sie odpowiedzi prosze sie przypomniec grzecznie na pw -cierpliwosc wskazana oraz kultura osobista.dziekuje

#110 lochraven

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 170 Postów:

Napisano 10 kwiecień 2012 - 21:39

EAD się może przydać, ja zacząłem wysyłać aplikację tuż przed świętami a już w piątek mam interview w Target :) Powiedzieli, że interview i tak mi mogą zrobić bez karty, ew. zatrudnić później.

#111 Nigella

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 136 Postów:

Napisano 10 kwiecień 2012 - 21:43

Sly6 - dokładnie, jako historia i dowód na to, że nawet w amerykańskim urzędzie da się coś załatwić ;) Swoją drogą z tego, co mówił urzędnik, powinnam dostać osobne NOA na AOS... i już teraz nie wiem, czy to NOA, które mam - gdzie jest numer sprawy, ale jest to jednocześnie skierowanie na biometrics - to jest to NOA czy jakieś inne. Ma numer I-797C.

Edit: ok, sprawa nieaktualna, przyszło osobne NOA na I-485, mam już wszystko, więc mogę odsyłać EAD :)

#112 lochraven

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 170 Postów:

Napisano 11 kwiecień 2012 - 16:17

A u mnie EAD właśnie dotarło, eksperesowo, wysłane 2 dni temu i już dzisiaj w skrzynce. Tak jak tutaj rozmawialiśmy, ważne na rok.

#113 Nigella

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 136 Postów:

Napisano 11 kwiecień 2012 - 16:27

Super, w takim razie powodzenia na rozmowie w piątek!

#114 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18798 Postów:

Napisano 11 kwiecień 2012 - 16:29

pamietaj ze jak dostaniesz GC do reki to EAD mozna wlozyc w ramki i nie daj sie komus ze nalezy takie cos odnawiac
byl juz tutaj przypadek osoby ze tak jej powiedziano gdzies ..

Uwaga ! Karina Pomaga dobrowolnie-wolontariat i kiedy ma wolny czas na forum-jesli nie mozesz doczekac sie odpowiedzi prosze sie przypomniec grzecznie na pw -cierpliwosc wskazana oraz kultura osobista.dziekuje

#115 Nigella

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 136 Postów:

Napisano 11 kwiecień 2012 - 16:35

Tak, nawet wczoraj czytałam ten wątek :) Tak to już jest, że niewiedza kosztuje, ja też o mały włos nie zapłaciłabym tych cholernych 380 dolarów za EAD.

#116 adka0401

• Użytkownik
  • 97 Postów:

Napisano 13 kwiecień 2012 - 22:05

Ja dzis otrzymalam NOA I - 485 i I - 131 , potem zadzwonilismy i w ciagu 5 dni maja sie z nami skontaktowac by umowic sie na wizyte w sprawie AP . Mowili ze to w naglych przypadkach tylko , wiec musimy udowodnic ze mojego meza babcia jest chora i chce po raz ostatni raz jechac na wakacje z rodzina. Wiec trzymajcie kciuki za moje bermudy :D

#117 Nigella

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 136 Postów:

Napisano 17 kwiecień 2012 - 23:48

Lochraven - i jak rozmowa? :) U mnie maleńka zmiana - AOS przeskoczył na Initial Review i to przed biometrics, natomiast EAD nadal w martwym punkcie (ciągle tylko acceptance). Wyjaśnienie w sprawie czeku poszło pocztą w piątek więc pewnie jeszcze chwilę trzeba będzie poczekać.

#118 lochraven

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 170 Postów:

Napisano 18 kwiecień 2012 - 00:47

W zasadzie to mnie chcieli przyjąć (w Target) ale za $8.50 za godzinę, ale żona mi już załatwiła u siebie od maja za $10.50 więc koniec końców tam będę pracował póki co, a potem się zobaczy.
Ciekawe ile im zajmie to wyjasnianie, z nimi nigdy nic nie wiadomo.

#119 Nigella

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 136 Postów:

Napisano 19 kwiecień 2012 - 16:25

W takim razie trzymam kciuki, stresujesz się trochę? ;) Coś czuję, że w moim przypadku "zielona" przyjdzie wcześniej niż EAD - papiery są już w CSC, a EAD nadal na acceptance i ani kroku dalej :)

#120 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18798 Postów:

Napisano 19 kwiecień 2012 - 16:34

Nigella juz byly takie przypadki ze GC byla a EAD nadal nie lub tez w tym samym czasie przyszlo EAD i GC :)

#121 Nigella

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 136 Postów:

Napisano 19 kwiecień 2012 - 17:02

Właśnie dlatego nie stresuję się za bardzo EAD, wiadomo, że to tylko "dodatek".

#122 adka0401

• Użytkownik
  • 97 Postów:

Napisano 06 maj 2012 - 21:31

ok wiec po codziennym wydzwanianiu i wyslaniu dokumentow o AP w koncu na USCIS nasz status zmienil sie na Post Decision Activity. Czyli ze 3 maja wyslali mi potwierdzenie ze zaakceptowali. Kolejny krok to Card/ Document Production. Wie ktos ile czasu musze na to mniej wiecej czekac? Poniewaz wyjazd na ktory mam zamiar sie wybrac jest w ta niedziele i zastanawiam sie czy zdaze ..

#123 lochraven

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 170 Postów:

Napisano 16 maj 2012 - 03:09

W wątku obok pojawił się motyw Selective Service. Jak to z tym jest na K-1? Czy jeśli tutaj zostaję i mam w planach starać się potem o obywatelstwo (a już niedługo prawo jazdy itd) to powinienem się tam zarejestrować jak najszybciej? Pierwszy raz o tym słyszę, a z tego co czytam na ich stronie wynika, że powinienem się rejestrować.

(czekam na GC, mam poniżej 26 lat, mam SSN)

#124 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18798 Postów:

Napisano 16 maj 2012 - 06:36

jednak dobrze ze sie wspomina o Selective Service,,jak juz bedziesz miec GC to sie zarejestrujesz :)

#125 kzielu

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 920 Postów:

Napisano 16 maj 2012 - 11:45

Wyświetl postUżytkownik lochraven dnia 16 maj 2012 - 03:09 napisał

W wątku obok pojawił się motyw Selective Service. Jak to z tym jest na K-1? Czy jeśli tutaj zostaję i mam w planach starać się potem o obywatelstwo (a już niedługo prawo jazdy itd) to powinienem się tam zarejestrować jak najszybciej? Pierwszy raz o tym słyszę, a z tego co czytam na ich stronie wynika, że powinienem się rejestrować.

(czekam na GC, mam poniżej 26 lat, mam SSN)

Jak najbardziej powinienes.

AdSense

• Advert

#126 lochraven

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 170 Postów:

Napisano 16 maj 2012 - 11:49

dzięki panowie! to poczekam, aż dostanę GC i wtedy się zarejestruję.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych