Patrick19 Napisano 30 Października 2015 Zgłoś Napisano 30 Października 2015 Witam Was Wszystkich. Mam pytanie odnosnie wizy imigracyjnej,spotkanie w ambasadzie mam na grudzien ,dostałem e-mail z zaproszeniem,jak długo czeka się na odbiór paszportu z wizą,wybrałem opcje odbioru w placówce TNT w Warszawie. Piszecie ze zwykle jest pół roku na wylot do USA, a jak długo powinienem byc na terenie Stanów zeby miec aktualną green card? Napisze jak będe po rozmowie z konsulem,niewiem jak to jest przy imigracyjnych,jak narazie byłem w USA turystycznie,wiza na 10 lat,nigdy nie przedłuzałem wizyt,mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze. A tak dla wiadomosci startuje w kategori F1 ,petycja była składana w 2007 roku. Pozdrawiam i z góry dzieki za pomoc Cytuj
Magdalena S Napisano 30 Października 2015 Zgłoś Napisano 30 Października 2015 Witam Was Wszystkich. Mam pytanie odnosnie wizy imigracyjnej,spotkanie w ambasadzie mam na grudzien ,dostałem e-mail z zaproszeniem,jak długo czeka się na odbiór paszportu z wizą,wybrałem opcje odbioru w placówce TNT w Warszawie. Piszecie ze zwykle jest pół roku na wylot do USA, a jak długo powinienem byc na terenie Stanów zeby miec aktualną green card? Napisze jak będe po rozmowie z konsulem,niewiem jak to jest przy imigracyjnych,jak narazie byłem w USA turystycznie,wiza na 10 lat,nigdy nie przedłuzałem wizyt,mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze. A tak dla wiadomosci startuje w kategori F1 ,petycja była składana w 2007 roku. Pozdrawiam i z góry dzieki za pomoc ja byłam w ten poniedziałek, kurier przybył w środę. co do GC: polecam lekturę strony http://www.uscis.gov/greencardw szczegolnosc sekcje typu http://www.uscis.gov/green-card/after-green-card-granted/maintaining-permanent-residence Jako że będziesz miał status permanent resident, jak sama nazwa wskazuje, powinieneś osiedlić się w US na stałe. W większości innych dokumentów (np przy składaniu wniosku o obywatelstwo) wyznacznikiem tego jest co najmniej 6 mcy w roku. Cytuj
Patrick19 Napisano 30 Października 2015 Zgłoś Napisano 30 Października 2015 Dzięki Magdalena za odp. Czyli muszę na początek być pół roku,Kiedy wylatujesz do USA? Czy prawdą jest ze jest 6-mcy na wylot po pozytywnej rozmowie z konsulem,jak wygląda ta rozmowa,długo trwa? Ja przygotowuje wszystkie dokumenty,zaproszenie z datą do ambasady,nie wiem ,czy nie zapyta o te finansowe,takowych nie mam,wszystkie wysyłane były przez sponsora składającego petycje do NVC. Chyba nie stresowałem sie tak przy turystycznej wizie ,szybko zawsze ,ale nigdy wizyt nie przedłużałem w Stanach . Magdalena ,czy konsul wydał Ci tylko wize,czy otrzymałas jeszcze jakies dokumenty,czytałem o zamknietej kopercie którą zawsze dają? Dzięki z góry za pomoc i pozdrawiam Wszystkich.Forum jest bardzo pomocne Cytuj
kzielu Napisano 31 Października 2015 Zgłoś Napisano 31 Października 2015 Dzięki Magdalena za odp. Czyli muszę na początek być pół roku,Kiedy wylatujesz do USA? Czy prawdą jest ze jest 6-mcy na wylot po pozytywnej rozmowie z konsulem,jak wygląda ta rozmowa,długo trwa? Ja przygotowuje wszystkie dokumenty,zaproszenie z datą do ambasady,nie wiem ,czy nie zapyta o te finansowe,takowych nie mam,wszystkie wysyłane były przez sponsora składającego petycje do NVC. Chyba nie stresowałem sie tak przy turystycznej wizie ,szybko zawsze ,ale nigdy wizyt nie przedłużałem w Stanach . Magdalena ,czy konsul wydał Ci tylko wize,czy otrzymałas jeszcze jakies dokumenty,czytałem o zamknietej kopercie którą zawsze dają? Dzięki z góry za pomoc i pozdrawiam Wszystkich.Forum jest bardzo pomocne Nie na poczatek, masz mieszkac w US. Jezdzenie w ta i spowrotem skonczy sie zabraniem zielonej karty. O dokumenty finansowe jak najbardziej moze zapytac i jezeli zapyta i nie bedziesz mial to Cie odesle i poprosi o przyniesienie. 1 Cytuj
Magdalena S Napisano 31 Października 2015 Zgłoś Napisano 31 Października 2015 Dzięki Magdalena za odp. Czyli muszę na początek być pół roku,Kiedy wylatujesz do USA? Czy prawdą jest ze jest 6-mcy na wylot po pozytywnej rozmowie z konsulem,jak wygląda ta rozmowa,długo trwa? Ja przygotowuje wszystkie dokumenty,zaproszenie z datą do ambasady,nie wiem ,czy nie zapyta o te finansowe,takowych nie mam,wszystkie wysyłane były przez sponsora składającego petycje do NVC. Chyba nie stresowałem sie tak przy turystycznej wizie ,szybko zawsze ,ale nigdy wizyt nie przedłużałem w Stanach . Magdalena ,czy konsul wydał Ci tylko wize,czy otrzymałas jeszcze jakies dokumenty,czytałem o zamknietej kopercie którą zawsze dają? Dzięki z góry za pomoc i pozdrawiam Wszystkich.Forum jest bardzo pomocne 6 mcy od daty badania lekarskiego, ja wylatuje za niecałe 3 tygodnie. ja z finansowaniem nie miałam problemu, więc nic nie donosiłam, Razem z zaproszeniem dostałeś listę dokumentów, które musisz przynieść. Kierowałabym się tą listą + wszystkim innym co wpadnie Ci do glowy. Better safe than sorry - weź więcej, w najgorszym przypadku kilka drzew uśmiercisz. NVC wysyła do ambasady wszystkie dokumenty, które do nich zostały wyslane. Więc nie musisz donosić dokumentów, które już w swojej dokumentacji zawarłeś. Pamiętaj jedynie o oryginałach aktów urodzenia/małżeństwa etc - te trzeba mieć ze sobą. Ja mialam umówione spotkanie na 8:30, do ambasady weszłam ok 8:15 a wyszłam 10:15. Sama rozmowa z konsulem w moim przypadku trwała może 4-5 min i była bardzo przyjemna. Żadnych dziewnych pytań etc. No ale moja sprawa była dosyć prosta i nie było żadnych red flagów. Przed rozmową kilkuminutowe przejrzenie sprawy przez innego pracownika ambasady i pobranie odcisków. Razem z paszportem otrzymuje się kopertę zawierającą całą(większość?) dokumentacji sprawy. Musisz ją oddać na granicy. Dostajesz również wytyczne jak opłacić fee za wyrobienie GC. I tak jak napisał kzielu - zielona karta - czyli status PERMANENT resident - jest po to, żeby w US osiedlić się na stałe. Jasne, można podróżować etc, ale powinieś w US mieszkać na stałe. Cytuj
Patrick19 Napisano 31 Października 2015 Zgłoś Napisano 31 Października 2015 6 mcy od daty badania lekarskiego, ja wylatuje za niecałe 3 tygodnie. ja z finansowaniem nie miałam problemu, więc nic nie donosiłam, Razem z zaproszeniem dostałeś listę dokumentów, które musisz przynieść. Kierowałabym się tą listą + wszystkim innym co wpadnie Ci do glowy. Better safe than sorry - weź więcej, w najgorszym przypadku kilka drzew uśmiercisz. NVC wysyła do ambasady wszystkie dokumenty, które do nich zostały wyslane. Więc nie musisz donosić dokumentów, które już w swojej dokumentacji zawarłeś. Pamiętaj jedynie o oryginałach aktów urodzenia/małżeństwa etc - te trzeba mieć ze sobą. Ja mialam umówione spotkanie na 8:30, do ambasady weszłam ok 8:15 a wyszłam 10:15. Sama rozmowa z konsulem w moim przypadku trwała może 4-5 min i była bardzo przyjemna. Żadnych dziewnych pytań etc. No ale moja sprawa była dosyć prosta i nie było żadnych red flagów. Przed rozmową kilkuminutowe przejrzenie sprawy przez innego pracownika ambasady i pobranie odcisków. Razem z paszportem otrzymuje się kopertę zawierającą całą(większość?) dokumentacji sprawy. Musisz ją oddać na granicy. Dostajesz również wytyczne jak opłacić fee za wyrobienie GC. I tak jak napisał kzielu - zielona karta - czyli status PERMANENT resident - jest po to, żeby w US osiedlić się na stałe. Jasne, można podróżować etc, ale powinieś w US mieszkać na stałe. O.k dzięki za pomocne rady.Postaram się zabrać ze sobą wszystkie orginały dokumentacji,z listy którą mi przesłali wynika że dokumenty finansowe zostały przesłane do Ambasady przez NVC- Y-financial evidence (The NVC sent this form or document to the U.S. Embassy or Consulate). Magdalena tez mam spotkanie na 8-30,będe pozytywnej mysli jak zawsze,te dokumenty,które mam zabiore razem ,ważne są rok ,takze spokojnie,napisze też jak będe po Cytuj
shmehr Napisano 5 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 5 Listopada 2015 Mam do Was pytanko... a w zasadzie dwa: 1) Musze zmienic swoj status z F1 na F3 (z powodu slubu), napisalem juz w tej sprawie do NVC. Ale moze ktos moze odpisac mi wczesniej - wysylam do nich tlumaczenia przysiegle zupelnych aktow: slubu oraz urodzenia zony. Zgadza sie? Wiecie na jaki adres? 2) Brat ma w kategorii F1 priority date 14OCT2008, ocenie w Visa Bulletin jest to 22FEB2008. Kiedy mozna sie spodziewac listu z NVC odnosnie dalszych krokow? Cytuj
greg1031 Napisano 25 Listopada 2015 Autor Zgłoś Napisano 25 Listopada 2015 Cześć Kochani! Jak miło widzieć ze wpis jaki tu zrobiłem ponad pięc lat temu pomógł trochę ludziom a temat dalej się toczy... Ja juz zakończyłem swoją ścieżkę emigracyjną. Trzy tygodnie temu zostałem obywatelem. Wszystkim życzę powodzenia! Pozdrawiam! 1 Cytuj
Jim Beam Napisano 25 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 25 Listopada 2015 Cześć Kochani! Jak miło widzieć ze wpis jaki tu zrobiłem ponad pięc lat temu pomógł trochę ludziom a temat dalej się toczy... Ja juz zakończyłem swoją ścieżkę emigracyjną. Trzy tygodnie temu zostałem obywatelem. Wszystkim życzę powodzenia! Pozdrawiam! Gratulacje Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi