Skocz do zawartości

Wasze Wizyty W Konsulacie W Tym Roku :)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podobno czytalas forum,posty a pytasz sie o loterie wizowa i jej wplyw

jesli dokladnie czytalas-nie mam czasu aby szukac konkretne posty to kazda osoba co wyslala zgloszenie powinna wyjsc bez wizy ;)

a jak jest to widac po tym forum..sa osoby ze nie wyslaly zgloszenia i nie dostaly wizy a sa takie ze wyslaly i dostaly wize :)

I tak to nalezy widziec a nie ze wyslanie zgloszenia i masz pod gorke ;)

Podaj adres hotelu-motelu :) powiecie co chcecie zwiedzac,jakie macie plany na przyszlosc w Polsce.

• Odpowiedzi 2,4 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Ja też składałem aplikację o GC , a rok później wizę otrzymałem. Sly6 ma rację:)) czytałaś forum a kupiłaś bilet przed pójściem do ambasady??

Napisano

Przedstawiłam sytuację tak, jak chcę ją przedstawić konsulowi :) Nie byłoby chyba dobrym pomyslem zwierzanie się jemu z tego, że od 10 rż marzę o tym, żeby zamieszkać w Stanach.

W prawdzie jeszcze nie zapłaciłam za bilety, ale muszę to zrobić w ciągu 2 dni.

Ja też składałem aplikację o GC , a rok później wizę otrzymałem. Sly6 ma rację :)) czytałaś forum a kupiłaś bilet przed pójściem do ambasady??

Przynajmniej jakieś światło w tunelu.

Znalazłam wczoraj bilety za 1200zł w obie strony 2 tyg przed Bożym Narodzeniem i stwierdziłam, że z wizą jakoś pójdzie, no bo czemu nie. Potem

zaczęłam czytać forum :/ Pogrzebię jeszcze głębiej, bo nie rzuciły mi się w oczy posty o dostaniu wizy po aplikacji na GC.

Napisano

Witam, wczoraj byłem w konsulacie w Krakowie, otrzymałem numerek 37 i czekałem ok godziny na swoją kolej. Rozmowa trwała może trochę podan minutę a bardzo życzliwy Pan konsul zapytał tylko jaki jest cel wizyty, gdzie mieszka osoba do której jade i czy studiuje. Z tego co widziałem to większość osób odchodziła z wizami. Powodzenia

Napisano

Byłem w poniedziałek w Warszawie. Miałej ważną jeszcze przez dwa lata poprzednią wizę, występowałem o nową z uwagi na zmianę paszportu. Pani obsługująca na górze, zaprowadziła mnie na dół, bezpośrednio do okienka. Dziewczyna za szybką wzięła stary i nowy paszport i powiedziała, że za trzy do pięciu dni będzie do odbioru. Zero pytań, zero odpowiedzi. Calość ok 3 minut. Tutaj uwaga dla osób spełniających kryteria do ubiegania się o wizę bez rozmowy z konsulem. Przede wszystkim co być może logiczne, ale czasami prawo ma niewiele wspólnego z logiką osoby, które mają wizę są traktowane tak samo jak osoby którym nie minął termin 12 miesięcy od upływu ważności poprzedniej wizy. Po drugie - termin oczekiwania na wizę w trybie przekazania dokumentów do ambasady, bez fizycznego udania się do przyjaciół wynosi około dwóch tygodni. Taką informację dostałem przynajmniej w infolinii.

Napisano

Tak na marginesie - nie musiałeś występować o nową wizę tylko dlatego, że paszport stracił ważność.

Daj znać, na ile dostałeś nową wizę, okay?

Wiem. Za dwa lata i tak musiałbym wystąpić, więc postanowiłem zrobić ją od razu wraz z nowym paszportem. Na ile nie wiem, bo nie dostałem jeszcze paszportu, podejrzewam że na 10 lat, tak jak poprzednią. Na stronie widzę tylko tyle, że jest wydana.

Napisano

Czy jeśli w śledzeniu przesyłki po wpisaniu numeru paszportu widnieje komunikat: "Passport has been received from the consular section, and is currently being processed for delivery" to mogę jutro spokojnie jechać odebrać? ponieważ zależy mi na czasie a informacja o tym, że paszport jest do odbioru może pojawić się troche później;/

Napisano

Tzn, ze firma kurierska odebrala paszport i jest on przygotowywany do odbioru. Jak bedzie gotowy to dostaneisz smsa od TNT, ze paszprot czeka na Ciebie. Do mnie tez dzwonili. Wiztyte mialem w pon, maszport byl juz we srode do odbioru.

Napisano

Tak na marginesie - nie musiałeś występować o nową wizę tylko dlatego, że paszport stracił ważność.

Daj znać, na ile dostałeś nową wizę, okay?

Odebrałem. Na 10 lat.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...