sly6 Napisano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2012 Tak naprawde to Twoja zasluga,jak rozmawialas itd
kumateria Napisano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2012 Ja również pochwalę się swoją wizytą w konsulacie. Moja rozmowa odbyła się 30 grudnia, byłem umówiony na 9:30. Pod konsulatem byłem już o godzinie 9. Kilkanaście minut w kolejce przed budynkiem i wchodzę. Oczywiście kontrola czy nie wnoszę niebezpiecznych przedmiotów itp i idę dalej. Kolejny urzędnik sprawdza czy mam wszystkie wymagane dokumenty razem z dowodem wpłaty, układa je w odpowiedniej kolejności i kieruje mnie dalej do okienka "rejestracyjnego". W owym okienku urzędnik sprawdza zgodność dokumentów, wprowadza coś do komputera i pobiera odciski palców. Dostaję również karteczkę z numerem rozmowy. Udaję się dalej i oczekuję w poczekalni na moją kolej. Numerek się wyświetla i podchodzę do okienka. Rozmowa z czarnoskórym urzędnikiem przebiegała w miłej atmosferze, rozmawialiśmy po polsku. Na końcu konsul poinformował mnie, że otrzymuję wizę na 10lat. O wizę starałem się jako uczeń liceum, celem podróży jest odwiedzenie rodziny mieszkającej na stałe w USA. Urzędnik dużo wypytywał o rodziców w Polsce, miejsca pracy oraz rodzinę w stanach. Kilkanaście osób, które mnie poprzedziły wychodziły uśmiechnięte i bez paszportów. Co ciekawe udało mi się usłyszeć urywki rozmów moich poprzedników i wielu z nich rozmawiało w j.angielskim.Paszport otrzymałem po tygodniu.
obniski Napisano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2012 Witam, może mam troche banalne pytanie, ale proszę o zrozumienie. Dziś byłem w ambasadzie na rozmowie o wizę. Wydaje mi się że wszystko poszło OK. Tyle, że byłem tak ze stresowany, że wyszedłem z rozmowy nie wiedząc czy przyznano mi wizę. Jako, iz konsul zabrał wszystkie moje papiery łącznie z paszportem, czy to oznacza, że dostałem tą wize, czy taka jest procedura i nic jeszcze pewnego? Wiem, że pytanie może być błahe, ale mój stres sięgnął dziś zenitu. Dodam jeszcze, iż rozmowa miała miejsce w Londynie. Pozdrawiam Robert
ilya_ Napisano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2012 bodajze w ciagu 5 dni roboczych na wskazany w formularzu adres otrzymasz przesylke z paszportem z wklejona wizą
sly6 Napisano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2012 na stronie Ambasady w Londynie pisze ile takie cos moze potrwac jak dostarczenie paszportu ..radze tam zobaczyc.
ilya_ Napisano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2012 bodajze w ciagu 5 dni roboczych na wskazany w formularzu adres otrzymasz przesylke z paszportem z wklejona wizą a noo tak, to londyn, tam pewnie inaczej... sorry, pomylilem sie.
pyśka Napisano 19 Stycznia 2012 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2012 Dzisiaj przywieziono wizy, czyli po 4 dniach roboczych. Obie wizy maja date waznosci na 10 lat bez 5 dni, co mnie troche dziwi. Myslalam, ze 10 lat to rowno 10 lat. Czy ktos mial podobna sytuacje?
sly6 Napisano 19 Stycznia 2012 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2012 jak tak mialem i to dawno temu ... wazne ze wizy sa
pyśka Napisano 19 Stycznia 2012 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2012 Dzięki za odpowiedź! Z ciekawości zajrzałam do mojej starej wizy. Wydana była 23 maja i ważność również miała do 23 maja. Najwyraźniej "dają" jak chcą
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.