Sonli Napisano 11 Września 2015 Zgłoś Napisano 11 Września 2015 Dopiero zapłacę. :| Za 2 walizkę - 75 EUR, za trzecią - 150 EUR + 80 PLN (jakaś opłata lotniskowa). 0,5 walizki to bagaż podręczny i do tego torba z laptopem.
grape Napisano 11 Września 2015 Zgłoś Napisano 11 Września 2015 a rozważałaś wysłyłanie paczek pocztą tradycyjną? 187zł za 20 kg
ilon Napisano 11 Września 2015 Zgłoś Napisano 11 Września 2015 a rozważałaś wysłyłanie paczek pocztą tradycyjną? 187zł za 20 kg Hm, brzmi super, zwlaszcza ze jak sie wysle, to nie trzeba taszczyc ze soba tych toreb po lotniskach i w ogole. Chyba tak zrobie, chociaz narazie nie wiem ile rzeczy potrzebuje zabrac, hehe.
Magdalena S Napisano 11 Września 2015 Zgłoś Napisano 11 Września 2015 a rozważałaś wysłyłanie paczek pocztą tradycyjną? 187zł za 20 kg ja własnie taką opcję rozważam Hm, brzmi super, zwlaszcza ze jak sie wysle, to nie trzeba taszczyc ze soba tych toreb po lotniskach i w ogole. Chyba tak zrobie, chociaz narazie nie wiem ile rzeczy potrzebuje zabrac, hehe. Tym bardziej, że żeby przejść przez odprawę w US musisz odbrać swój bagaż i z nim przechodzić. z 3 torbami może to być upierdliwe I jeśli planujsz odwiedzić PL w niedługim czasie, zastanów się co możesz zabrać później (jeśli możesz je gdzieś w PL przechodać oczywiście). Ja jak leciałam w odwiedzimy w maju wzięłam mase rzeczy, które obecnie w PL nie są mi potrzebne a na miejscu się przydadzą. W sumie takich 'zachomikowanych" drobiazgów mam już w US ze 3 duże kartony
Sonli Napisano 13 Września 2015 Zgłoś Napisano 13 Września 2015 Koniec końców - wyleciałam z dwiema. Za drugą walizkę zapłaciłam 75 EUR = 320 PLN. To jeszcze cena do przeżycia. Tą trzecią zdecydowałam się wysłać. Zobaczymy czy i kiedy dojdzie. Na odprawie w USA - przy spotkaniu z urzędnikiem z "pierwszej linii obrony" miałam tylko bagaż podręczny. Zatrzymali mi paszport, dokumenty z ambasady i kazali iść na "secondary check". Wzięłam wózek na walizki, a miły pan, który stał przy taśmie bagażowej, sam mi je na ten wózek załadował. Tak więc nie miałam z bagażami problemu. Zanim dotarłam na "secondary check", moje dokumenty już tam były. Przeprocesowali mnie od razu. Trwało to może z 5 minut. Niestety musiałam czekać w kolejce dla turystów - ale tam postałam może z 30 minut. Wszystko dzięki temu, że w samolocie zarezerwowalam sobie miejsce jak najbliżej wyjścia. Jeszcze jedna kwestia - czytałam, że niektórym z Was zatrzymywali wyniki badań i RTG. W moim przypadku oddali mi je, ale sama o to zapytałam.
ilon Napisano 13 Września 2015 Zgłoś Napisano 13 Września 2015 Super! Powodzenia ze wszystkim i w ogole! Pytalam juz, kiedy slub? ))
ilon Napisano 16 Września 2015 Zgłoś Napisano 16 Września 2015 Trzeci dzien probujemy dodzwonic sie do NVC i nic, caky czas wszyscy zajeci. 14 sierpnia nasza petycja zostala zatwierdzona, no i czekamy na jakies info wlasnie od nich. Minelo juz ponad miesiac, a jeszcze nic do nas nie przyszlo. 28 wracam do Polski, takze fajnie jakby nasze dokumenty juz tam byly jak ja wroce. ;>
Sonli Napisano 17 Września 2015 Zgłoś Napisano 17 Września 2015 Ilon - cywilny planujemy na 9 października. A religijny będzie pewnie w przyszłym roku, o ile się uda. Zastanawiam się czy nie będę miała z tym problemu, bo nie należę do najbielszych owieczek. Czy wiecie jak to jest z uzyskaniem ślubu kościelnego w USA?
kzielu Napisano 17 Września 2015 Zgłoś Napisano 17 Września 2015 Ilon - cywilny planujemy na 9 października. A religijny będzie pewnie w przyszłym roku, o ile się uda. Zastanawiam się czy nie będę miała z tym problemu, bo nie należę do najbielszych owieczek. Czy wiecie jak to jest z uzyskaniem ślubu kościelnego w USA? Zależy w jakim kościele. Generalnie zero problemu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.