Aplikant1984 Napisano 16 Października 2012 Zgłoś Napisano 16 Października 2012 Aplikant - a walizki juz spakowales ? Dobre, dobre Nie spakowałem jeszcze waliznek, ale muszę o tym zacząć myśleć . Może jakieś sugestie. Kilka sprostowań: 1. Podejrzewam, że większość z Was miało okazję przekonać się jak taki proces o wizę wygląda(przebiega) w "realu" a nie tylko na papierze. 2. Odnośnie postu sly6 przepraszam za moją gapowatość i lenistwo - faktycznie poświęcając więcej uwagi i czasu, można znaleźć odpowiedzi na to, co mnie interesuje. 3. Co do szans wygrania zdaję sobie sprawę, że są nikłe - jestem realistą. Są one jednak większe niż wygrana w lottka. 4. Co do czasu to jest go wystarczająco!!! Dzięki Joanna30 za rozjaśnienie sytuacji. Na usprawiedliwienie. Tylko przez moją nie uwagę zrozumiałem, iż po 1 maja jest 4-6 tygodni na załatwienie wszystkich formalności, wraz z rozmową z konsulem. P.S. Dziękuje za wszystkie komentarze i jeszcze raz przepraszam.
ania j. Napisano 19 Października 2012 Zgłoś Napisano 19 Października 2012 Skąd wiesz? Ja tam dmucham na zimne i na nazwiska wszystkich, których nie lubię - na wszelki wypadek - wysyłam zgłoszenie, a potem się biedacy zastanawiają czemuż to znowu nie zostali wylosowani... A miny mają podobne do waszych teraz. Kiedy uświadamiacie sobie, że faktycznie ktoś może być taki podły. taki sympatyczny ludzik - musiałby mieć nasze wszystkie dane, łącznie z danymi męża/ żony, dzieci... ja wiem, że z rodziną najlepiej na zdjęciach, ale aż tak źle nie może być bo kto jak nie rodzinka wie o nas wystarczająco?
lukskow Napisano 20 Października 2012 Zgłoś Napisano 20 Października 2012 Mam pytanie co do kwestii wykształcenia. W aplikacji występuje opcja "Some university courses" - co to dokładnie oznacza? Jestem na V roku medycyny i ponieważ w polskim systemie są to studia jednolite magisterskie, nie ukończyłem jeszcze żadnego poziomu. W USA z kolei studia medyczne są traktowane jak doktoranckie i do ich rozpoczęcia jest wymagany tytuł magistra. Z góry dziękuję za pomoc.
sly6 Napisano 20 Października 2012 Zgłoś Napisano 20 Października 2012 piszesz co ukonczyles w Polsce,,i wpisz ze szkola srednia jak Cie wylosuja i bedziesz na rozmowie wtedy pokazesz ze masz juz ukonczone studia to samo z wyslaniem wypelnionych formularzy. jak Cie wylosuja.
mikun Napisano 20 Października 2012 Zgłoś Napisano 20 Października 2012 Mam pytanie co do kwestii wykształcenia. W aplikacji występuje opcja "Some university courses" - co to dokładnie oznacza? Jestem na V roku medycyny i ponieważ w polskim systemie są to studia jednolite magisterskie, nie ukończyłem jeszcze żadnego poziomu. W USA z kolei studia medyczne są traktowane jak doktoranckie i do ich rozpoczęcia jest wymagany tytuł magistra. Z góry dziękuję za pomoc. lukskow, jak kończysz medycynę to po co Ci GC??? chcesz po medycynie tam sprzątac ulice? z dyplomem nie z ich uczelni nikt Cie do niczego nie dopuści...nie będzie on nic znaczył...zresztą mam kilku znajomych lekarzy w polsce i uwierz mi - nie ma na kuli ziemskiej lepszego kraju dla lekarza niż Polska... zero odpowiedzialności za cokolwiek, generalnie lekkie zacofanie do świata - nie ma potrzeby żeby nadążać za nim i ciagle sie uczyć, i nieopodatkowane pieniądze z kopert i to bardzo duże...
lukskow Napisano 20 Października 2012 Zgłoś Napisano 20 Października 2012 Ponieważ jest to wątek dotyczący aplikacji na loterię wizową odpowiem krótko - zostanie lekarzem specjalista w USA jest trudne, ale możliwe nawet bez GC (po skończeniu zagranicznej uczelni). Uczę się teraz do egzaminów nostryfikacyjnych i nawet jeśli mi się nie uda, to zostanie mi wiedza którą w Polsce naucza i sprawdza się tak, że później nie sposób sobie tego przypomnieć i skojarzyć. Chciałbym się jeszcze upewnić czy odpowiednikiem polskiej matury jest High School Degree, bo w internecie przeważają takie opinie, ale znalazłem też, że poprawnym tłumaczeniem jest tylko High School Diploma. Czy ktoś z Was znalazł jakieś dokumenty rządowe typu DV-2014 Instructions, gdzie podane są te definicje? Wydaje mi się że im ta informacja jest potrzebna tylko do statystyk (bo sprawdzają tylko wylosowanych), więc powinni sami zadbać o ich jakość.
mikun Napisano 20 Października 2012 Zgłoś Napisano 20 Października 2012 no tak ale zeby moc pracowac w usa - nie wiem jak jest z sama medycyna i nostryfikacjami -to musisz miec GC chyba ze zaczniesz na jakiejs visie h1b... zycze powodzenia ale jak uczysz sie do tych egzaminow pod to GC ktore wylosujesz w maju to przypominam ze na 98% nie wylosujesz wiec moze lepiej zainteresowac sie jakas inna droga emigracji ....dla lekarzy...
sly6 Napisano 21 Października 2012 Zgłoś Napisano 21 Października 2012 w zgloszeniu do loterii i w formularzach pozniejszych masz tylko takie cos High School Degree nie ma za to High School Diploma.. wiec zaznaczasz High School Degree
ulong Napisano 24 Października 2012 Zgłoś Napisano 24 Października 2012 1) pod przeglądarką google chrome: a) wypełniłem formularz (bez dzieci, żony) kliknąłem dalej (zobaczyłem potwierdzenie swoich danych, nie potwierdzenie przyjęcia wniosku!) c) kliknąłem dalej - wróciło mnie do podpunktu a bez żadnych przycisków na dole zrobiłem tak 2x i za każdym razem tak samo, pod przeglądarką IE poszło normalnie. 2) nie dostałem żadnego potwierdzenia na e-mail - ani po google chrome, ani po IE. w instrukcji jest napisane, ze jak nie dostane potwierdzenia na mail, to moge wypelnić jeszcze raz, dlatego też wypełniłem jeszcze raz pod IE. Czy powinienem dostać potwierdzenie? Co teraz w mojej sytuacji? (mam wydruk strony z confirm number, więc teoretycznie okej) 3) Stopień University Degree oraz some graduate level courses są niejednoznaczne dla osoby studiującej studia (np. techniczne) dwustopniowe. Jestem w trakcie pisania pracy magisterskiej, posiadam wykształcenie wyższe (inżynier), zaznaczyłem some graduate level courses, jako, że od levelu masters dzieli mnie jedynie napisanie i obrona pracy. Stopień University Degree wskazywałby na zakończenie nauki na poziomie inżynier. Do levelu some graduate level courses znalazłem dodatkowo opis - (it means that classes are taken by students in a post-baccalaureat degree program).
xyz Napisano 24 Października 2012 Zgłoś Napisano 24 Października 2012 w którym miejscu w instrukcji napisane jest, że dostaniesz potwierdzenie na maila?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.