Skocz do zawartości

Pierwsze Kroki W Usa .. (Emigracja) Do San Francisco

mariano85

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
On 8/30/2021 at 9:05 PM, MeganMarkle said:

4) tak, informowałam - jest taki specjalny formularz o zmianie miejsca zamieszkania który im wysyłasz i już (wpisujesz tam zagraniczny adres). Jeśli jesteś z Warszawy to twoim US po wymeldowaniu sie na stałe z PL (co warto zrobić) będzie by default US Warszawa Śródmieście.

Czy to formularz ZAP 3? Bo coś takiego znalazłem googlując temat.

• Odpowiedzi 802
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Planuję wyjazd do USA zaraz po nowym roku, żeby pozamykać sprawy w PL i się jakoś przygotować. Ale mam jeszcze kilka pytań/wątpliwości, pewnie ktoś z was już to przechodził przed wyjazdem do USA.

1. Będę musiał rozliczyć podatki z PL za 2021 rok, będąc już w USA. Teraz to robię przez profil zaufany, gdzie żeby się zalogować dostaje się kod weryfikacyjny na telefon. Mieliście jeszcze aktywny polski numer czy da się jakoś to obejść?

2. W jakim banku w USA najlepiej otworzyć konto żeby przelać pieniądze z PL? Czy taki transfer jest możliwy? Mam trochę oszczędności (powyżej 20k USD) i nie chcę, żeby leżały na polskim koncie i zjadała je inflacja.

Napisano
4 minutes ago, alamar said:

Planuję wyjazd do USA zaraz po nowym roku, żeby pozamykać sprawy w PL i się jakoś przygotować. Ale mam jeszcze kilka pytań/wątpliwości, pewnie ktoś z was już to przechodził przed wyjazdem do USA.

1. Będę musiał rozliczyć podatki z PL za 2021 rok, będąc już w USA. Teraz to robię przez profil zaufany, gdzie żeby się zalogować dostaje się kod weryfikacyjny na telefon. Mieliście jeszcze aktywny polski numer czy da się jakoś to obejść?

2. W jakim banku w USA najlepiej otworzyć konto żeby przelać pieniądze z PL? Czy taki transfer jest możliwy? Mam trochę oszczędności (powyżej 20k USD) i nie chcę, żeby leżały na polskim koncie i zjadała je inflacja.

1. Po przyjezdzie aktualizujesz wszystko co trzeba uzywajac amerykanskiego numeru. Zarowno z polskich bankow, jak i innych instytucji przychodza smsy na +1 bez problemu
  2. Nie ma to wiekszego znaczenia. W kazdym wiekszym banku to mozna zrobic. Jest tez mnostwo opcji nie bankowych, ktore sa tansze i szybsze.
Napisano
2 godziny temu, alamar napisał:

Mam trochę oszczędności (powyżej 20k USD) i nie chcę, żeby leżały na polskim koncie i zjadała je inflacja.

Doradź w  jakim kraju (i w jakim banku) inflacja nie zjadłaby lokat pieniężnych. To pomogłoby inwestorom. ;)

Napisano

Jeszcze co do emerytur, bo widzę z waszych wpisów, że w USA narracja jest podobna do tej w Polsce, czyli że na starość z ZUS to będą jakieś grosze, za które cieżko będzie przeżyć.

Rozumiem, że Social Security to taki odpowiednik polskiego ZUS, czyli obowiązkowa emerytura, na którą składki są potrącane z wypłaty. Zakładam, że będę jeszcze pracował 10 - 15 lat, to można wyliczyć mniej więcej ile się dostanie świadczenia emerytarlengo?
Są jakieś kalkulatory gdzie można to wyliczyć?

Napisano
On 9/18/2021 at 3:01 PM, Xarthisius said:

Nie ma to wiekszego znaczenia. W kazdym wiekszym banku to mozna zrobic. Jest tez mnostwo opcji nie bankowych, ktore sa tansze i szybsze.

Możesz polecić jakieś opcje nie bankowe, o których piszesz?

Napisano
On 9/18/2021 at 5:55 AM, alamar said:

Zainteresuj sie Global Transfer w CitiBank. Konto walutowe w Citi PL i konto w Citi US i przelewasz USD->USD bez oplat

Napisano
44 minutes ago, alamar said:

Możesz polecić jakieś opcje nie bankowe, o których piszesz?

Padly juz w tym watku nazwy dwoch takich serwisow: (xoom, revolut). Ja osobisicie uzywam Wise (kiedys TransferWise). To dziala tylko przy konwersji waluty (masz PLN a docelowo chcesz miec USD, albo odwrotnie). Alternatywa, jezeli juz masz USD na koncie walutowym, jest zwykly przelew. Wtedy tylko musisz znalezc najtanszy wariant pod wzgledem prowizji. @pepeaz jeden przyklad Ci podal. O amerykanski bank bym sie jednak nie przejmowal, a skupil na polskim. W USA za przelew przychodzacy w wiekszosci bankow placi sie od sztuki ($15-$20), a nie od kwoty.

Napisano
On 9/16/2021 at 12:32 PM, andyopole said:

Zanim doczekam do emerytury to pewnie i tam zrobi sie drogo.

Chyba tylko Ukraina zostanie, albo inny Tadzykistan.  ;)

Bo Polska robi sie coraz drozsza.

A Ukraina nie? :D 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...