Skocz do zawartości

Po Przyjeździe - Co Można Bez Ssn, Jak Wyrobić Ssn, Prawo Jazdy, Ubezpieczenie Samochodu, Konto W Banku, Transport Rzeczy, Itp.

jkb

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 186
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
Dnia 10/3/2017 o 06:14, MeganMarkle napisał:

Ludzie, jakim cudem wam się udało spakować w jedną czy dwie walizki? Ja to mam od groma gratów, których nie wyobrażam sobie nie zabrać - dokumenty, pamiątki, zdjęcia rodzinne, biżuteria, zabawki dziecka, buty, pościel.... czy wy wszystko to wyrzuciliscie żeby kupić nowe w US? Pytam serio... takie rzeczy jak toster, grill elektryczny czy rower też zamierzam tutaj sprzedać przed wyjazdem, tak jak i samochód, ale nadal jest sporo rzeczy które chce zabrać i których nie da się wymienić na nowe - typu ulubiony kubek czy pamiątkowe zdjęcia czy album ślubny. O ciuchach nawet nie wspomnę :)

Posciel tu ma inne wymiary wiec jesli nie zabierasz swoich poduszek i kolder to sie nie przyda. W Walmart za 20$ kupisz caly komplet. Jesli dziecko jest w wieku szkolnym, to na miejscu mu kup ubrania, buty, zeby nie odroznialo sie od innych w szkole. Po co dziecku dodatkowy stress. Jesli dziecko jest male to wez mu ciuszki, tu nie sa tanie. Wejdz sobie na strone chociazby  Walmart.com i zobacz co ile kosztuje, bedziesz miec obraz co brac, co zostawic, po co pozniej wrocic i zabrac np album slubny.

Napisano

Ciekawa uwaga z tą pościelą... faktycznie kompatybilność przedmiotów może być ważnym czynnikiem - od razu pomyślałam też o innych wtyczkach. Niby są przełączki, ale po co się ze wszystkim męczyć... 

Co jeszcze istotnego o przeprowadzce lub przygotowaniu do niej powinnam wiedzieć? Piszcie wszystko co was zaskoczyło lub wydało się ważne powtórzenia innym - zawsze to cenne rady ;)

Napisano
40 minut temu, MeganMarkle napisał:

Ciekawa uwaga z tą pościelą... faktycznie kompatybilność przedmiotów może być ważnym czynnikiem - od razu pomyślałam też o innych wtyczkach. Niby są przełączki, ale po co się ze wszystkim męczyć... 

Co jeszcze istotnego o przeprowadzce lub przygotowaniu do niej powinnam wiedzieć? Piszcie wszystko co was zaskoczyło lub wydało się ważne powtórzenia innym - zawsze to cenne rady ;)

Ja bym podobnie jak innym zabral tylko rzeczy bez ktorych absolutnie nie mozesz zyc - reszte sprzedac albo oddac. Ja mase rzeczy porozdawalem kolegom...

• 2 tygodnie później...
Napisano
16 minut temu, Poppy napisał:

Prawo jazdy w PA

dziś się zaczęłam zastanawiać nad jeżdżeniem autem w Pensylwanii i znalazłam coś takiego

https://driversed.com/dmv/pennsylvania/foreign-drivers.aspx

Czy myślicie, że to że mogę spokojnie jeździć na moim prawku przez rok w PA zanim nie dostanę AOSu?

I czy warto wyrobić sobie International Driving Licence jakbym prowadziła auto w innych stanach?

Problem w tym ze rezydent w rozumieniu stanu to co innego niz rezydent w rozumieniu posiadania zielonej karty.... Wiec : 

Please note that all new residents with foreign drivers licenses must obtain a Pennsylvania drivers license within 60 days of establishing Pennsylvania residency. 

Napisano
1 minutę temu, kzielu napisał:

Problem w tym ze rezydent w rozumieniu stanu to co innego niz rezydent w rozumieniu posiadania zielonej karty.... Wiec : 

Please note that all new residents with foreign drivers licenses must obtain a Pennsylvania drivers license within 60 days of establishing Pennsylvania residency. 

aaaa niech to... czy to znaczy, że mogę jeździć tylko przez 60 dni?

Napisano
Teraz, Poppy napisał:

aaaa niech to... czy to znaczy, że mogę jeździć tylko przez 60 dni?

Wiec absolutnie nie namawiam do lamania prawa, ale tych przepisow nikt z dokladnoscia do dnia nie egzekwuje - chyba ze zrobisz cos rodzaju reckless driving / DUI....

Wiec ja bym jezdzil dopoki nie dostaniesz EADu (rozumiem ze K-1 ?) i wtedy do DMV po lokalne prawko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...