karolamo Napisano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2014 Jestem umówiona z dr Gajerem we wtorek, rozmowa w środę rano, dam znać co i jak jak już będę po wszystkim :-) Super! My mamy rozmowę 31 stycznia, do Dr Gajera chcemy się zapisać tydzień wcześniej. Z chęcią poczytam o Twoich wrażeniach.
Partners Napisano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2014 Niestety tak nie jest. Wyniki badań lekarskich ważne są sześć miesięcy, chyba że w związku ze stanem zdrowia osoby ubiegającej się o wizę ważność badań zostanie ograniczona do 3 miesięcy. W każdym przypadku ważność wizy zostanie ograniczona do okresu ważności badań. - http://photos.state.gov/libraries/poland/275705/cons_iv/IV-F11%20Medical%20examinations%20info%20POL%2012_2013.pdf Tak teraz jest. A i mała zmiana - dwa kolorowe zdjęcia zamiast jednego do badań lekarskich. Pozdrawiam
arbo Napisano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2014 Witam Was wszystkich ! Ślędzę to forum, gdyż mam nr 19xxx, z tego co wcześniej pisaliście, nieoficjalne numery na marzec są do 20050, więc pewnie i ja będę miała rozmowę w marcu. Odezwę się jeszcze pewnie, gdy dostanę informację o rozmowie Ale dlaczego nieoficjalne...? to są informacje oficjalne... http://www.travel.state.gov/visa/bulletin/bulletin_6242.html
ania j. Napisano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2014 Mam jeszcze kilka pytań do Was: 1. Czy w czasie oczekiwania na rozmowę z Konsulem można pojechać do USA posiadając wizę turystyczną - mama tam umówionych kilka spotkań w temacie pracy. 2. Jak to wygląda ( w zgodzie z przepisami) - po otrzymaniu wizy jest 6-mcy na przekroczenie granicy USA. Czy wyjeżdżając niezwłocznie po przyznaniu wizy, mogę na miejscu odebrać (pod wskazanym w formularzu adresem) zielone karty dla mnie i reszty rodziny a następnie wrócić do kraju po rodzinę - tak aby reszta członków nie przekroczyła tych 6-mcy, które są na przekroczenie granicy USA od momentu przyznania zielonej karty? 3. Czy też może ten obowiązek 6-mcy ciąży tylko na głównym beneficjencie zielonej karty a do reszty rodziny nie ma zastosowania? To tak kilka pytań, na które trudno odszukać jednoznaczne odpowiedzi - być może powinienem o to zapytać konsula w trakcie spotkania? 1. Mówienie, że na turystycznej lecisz w sprawie pracy - raczej nie jest dobrym pomysłem. Możesz nie zostać wpuszczony. 2. Wymóg jest taki, że pierwszy musi wlecieć główny aplikant. Rodzina może wlecieć z nim, może też później. Nie może wcześniej. Wlot niejako aktywuje zieloną kartę - dlatego każdy musi wlecieć żeby aktywowała się jego karta. Czas oczekiwania na kartę - ludzie różnie podają - jedni dostają wcześniej, inni muszą poczekać. Do czasu otrzymania - funkcję karty spełnia wklejka w paszporcie. Na niej możesz wylecieć i wlecieć - np. z rodziną. Ważna rok. 3. Każda z osób ma 180 dni. Niech mnie ktoś poprawi jeśli coś źle napisałam.
sly6 Napisano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2014 dodam do tego nie wpuszczenia,gorzej jak wpisza ze sie lecialo do pracy,wtedy mozna sie pozegnac z loteria-GC.
guma Napisano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2014 Witam wszystkich mam do Was pytanie mam nadzieje, że ktoś będzie w stanie mi pomóc. Chodzi o to, że zostałem wylosowany, CN mam dość wysoki ale to nie istotne. Planujemy z narzeczoną wziać ślub cywilny, a oczywiście na rozmowę chcemy stawać razem. Co mamy zrobic w tej sytuacji? Czy po tym cywilnym mamy dosłać jej papiery do Kentucky? Proszę o podpowiedź
leszekny Napisano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2014 Witam Masz jeszcze trochę czasu, więc najlepiej bedzie gdy wyślesz poprawione dokumenty do KCC. Do tego musisz dołączyć tłumaczenie odpisu zupełnego aktu ślubu.
oliwia_oliwia Napisano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2014 @arbo nie mogłam wczesniej wejść na ta stronę, żeby się upewnić, dzięki
KasiaJT Napisano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2014 Bylam dzis na badaniach u dr Gajera. Moge powiedzie cjedno - serdecznie polecam!!! Doktor jest bardzo profesjonalny, ma super podejscie, jest bardzo przyjaznie nastawiony. Badanie jest co prawda dosc szczegolowe, ale coz, widocznie tak musi byc. Aha, i to nie prawda, ze potrzeba dwa zdjecia do badania - jedno wystarczy :-) Rozmowa jutro o 8 rano, wiec trzymajcie kciuki :-) dam znac o wyniku i opisze moje wrazenia :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.