ania j. Napisano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2014 Warunkiem otrzymania obywatelstwa, nie jest pozostawanie w zwiazku malzenskim. Ludzie sie czasami rozwodza! Albo nigdy nie wystepuja o obywatelstwo, majac do konca zycia GC. Że się rozwodzą to wiem . Tylko wydawało mi się że w takiej sytuacji gdzie ktoś dostaje GC z DV a druga osoba jako małżonek - to byłam pewna, że jest jakiś określony czas minimalny ile w tym małżeństwie pozostać muszą dla zachowania statusu. Bo chyba tak nie ma, że mogą się rozwodzić zaraz po wlocie do USA? Za proste by to było Ale pewna tej wiedzy nie jestem - więc proszę nie brać tego za pewnik .
pelasia Napisano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2014 Wszystko zalezy jak przedstawią sytuacje USCIS. Znam pare przypadkow, gdzie małżeństwo nie przetrwało 2 lat ( ślub umówiony a nie z miłości ) i dostali swoje 10 letnie karty jak przyszedł czas je przedłużyć.
sly6 Napisano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2014 loteria ma to do siebie ze musisz pokazac milosc w czasie rozmowy z Konsulem i na granicy i....a potem to juz samo zycie
pelasia Napisano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2014 loteria ma to do siebie ze musisz pokazac milosc w czasie rozmowy z Konsulem i na granicy i....a potem to juz samo zycieNie chodzi tu może o "pokazanie" niewiadomo jakiej miłości a bardziej o realny związek a nie jakiś umówiony kontrakt. Moim zdaniem oni zadają takie dziwne pytania aby przyjrzeć sie reakcji odpowiadającego. Jesli ktoś sie stresuje, bo ma wszystko wyuczone a trafi mu sie takie na które nie zna odpowiedzi, to moim zdaniem oni to wyłapią. Jesli sie do interview podejdzie z luzem to nie ma większego problemu. Oczywiście wypowiadam sie na podstawie doświadczeń w CO, jak jest w innych stanach to nie wiem.
sly6 Napisano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2014 W Konsulacie masz tak samo wylapanie co nie tak gra a realny zwiazek ma chyba milosc?
Jackie Napisano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2014 Znam kilka udanych związków zawartych nie z miłości. Konsula guzik obchodzi czy małżonkowie się kochają, ważne by małżeństwo nie było zawarte dla papierów.
Anubis Napisano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2014 Znam kilka udanych związków zawartych nie z miłości. Konsula guzik obchodzi czy małżonkowie się kochają, ważne by małżeństwo nie było zawarte dla papierów. Małżeństwo wjeżdżające z loterii wizowej nie będzie maglowane tak jak małżeństwo obywatela i cudzoziemki przy legalizowaniu statusu. Wygrali, przyjechali, a że się rozwiodą tak jak połowa amerykańskich małżeństw? Cóż w tym dziwnego, chyba że jedno z nich zechce podłożyć drugiemu świnię i podkabluje, co może skończyć się nawet wyrzuceniem obojga na zbity pysk i z wilczym biletem - ale to skrajny scenariusz.
Jackie Napisano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2014 Małżeństwo wjeżdżające z loterii wizowej nie będzie maglowane tak jak małżeństwo obywatela i cudzoziemki przy legalizowaniu statusu. Wygrali, przyjechali, a że się rozwiodą tak jak połowa amerykańskich małżeństw? Cóż w tym dziwnego, chyba że jedno z nich zechce podłożyć drugiemu świnię i podkabluje, co może skończyć się nawet wyrzuceniem obojga na zbity pysk i z wilczym biletem - ale to skrajny scenariusz. Zgadzam się, moja wypowiedź jednak tyczyła wszystkich interview małżeńskich w USCIS jak i w konsulacie. Na tym forum panuje dziwna opinia że prawdziwe małżeństwo musi byc z miłości i że trzeba to konsulowi udowodnić.
georg700 Napisano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2014 Zawsze mnie to ciekawiło. Mam dziewczynę, ale nie jesteśmy małżeństwem, bo póki co dobrze nam tak jak jest i nie potrzebujemy tego. Jeżeli loteria wizowa odbędzie się w tym roku, wchodzimy w to. Jeżeli jedno z nas wygra, wtedy bierzemy ślub i oboje możemy jechać? Tak to działa, czy trzeba być małżeństwem wcześniej?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.