Nigella Napisano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Wlasnie, poruszylas bardzo wazna kwestie - data przydatnosci do spozycia. Jesli cos, co normalnie zepsuloby sie w tydzien, ma termin kilkumiesieczny termin przydatnosci to co jest w srodku jak nie chemia? Rzeczywiscie, nie dba sie o zwierzeta... ale czym faszeruje sie ludzi? Na pewno znacie takie przypadki, ze ktos - moze z rodziny, moze z grona znajomych - cale zycie "zdrowo" sie odzywial, uprawial sport... i nagle rak, zawal serca albo wylew... i wszyscy zaskoczeni... a ja mam taka teorie, ze my po prostu nie wiemy co jemy, co pijemy, mozna jesc warzywa i ryby, a i tak ciezko zachorowac, bo np. po latach czlowiek sie dowiaduje, ze w tunczyku jest rtec podczas gdy wczesniej lekarze przekonywali, ze nie ma zdrowszej ryby niz tunczyk. I to straszne, ze "ludzie ludziom zgotowali ten los", a wszystko w pogoni za kasa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Violonczela Napisano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 czy w usa jest maslanka?..chce zrobic racuchy, i tak sie zastanawiam, czy amerykanskie mleko sie zsiadzie (jakos nie brzmi to poprawnie ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
River Napisano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Wlasnie, poruszylas bardzo wazna kwestie - data przydatnosci do spozycia. Jesli cos, co normalnie zepsuloby sie w tydzien, ma termin kilkumiesieczny termin przydatnosci to co jest w srodku jak nie chemia? Rzeczywiscie, nie dba sie o zwierzeta... ale czym faszeruje sie ludzi? Na pewno znacie takie przypadki, ze ktos - moze z rodziny, moze z grona znajomych - cale zycie "zdrowo" sie odzywial, uprawial sport... i nagle rak, zawal serca albo wylew... i wszyscy zaskoczeni... a ja mam taka teorie, ze my po prostu nie wiemy co jemy, co pijemy, mozna jesc warzywa i ryby, a i tak ciezko zachorowac, bo np. po latach czlowiek sie dowiaduje, ze w tunczyku jest rtec podczas gdy wczesniej lekarze przekonywali, ze nie ma zdrowszej ryby niz tunczyk. I to straszne, ze "ludzie ludziom zgotowali ten los", a wszystko w pogoni za kasa Zgadzam sie:) Az szkoda patrzec jak daja tu dzieciom /mlodziezy mleko ktore ma termin przydatnosci 2 miesiace-ale to jest wlasnie brak edukacji na ten temat.I to wszedzie tak jest-szkoly,przedszkola-ja pracuje z nastolatkami i jako pracownik mam w pracy darmowe zarcie ale ja go nie tykam-przynosze swoje-czasami patrza na mnie jak z innej planety.Ja takiego produktu nie tkne ale wiekszosc ludzi tutaj uwaza to za norme bo sa przyzwyczajeni do takich produktow a za kilka,kilkadziesiat lat moze wyjsc jakas choroba.Nie wiemy co jemy-dokladnie,b dobre podsumowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paulina_89 Napisano 5 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 czy w usa jest maslanka?..chce zrobic racuchy, i tak sie zastanawiam, czy amerykanskie mleko sie zsiadzie (jakos nie brzmi to poprawnie ) jest maslanka - buttermilk. Ale poki co nie znalazlam takiej dobrej jak w PL. Ale moze na racuchy bedzie ok. Widzialam dokument Food Inc. i widzialam tez inne i dlatego wlasnie kupuje wszystko to co oznaczone jest jako organic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 czy w usa jest maslanka?..chce zrobic racuchy, i tak sie zastanawiam, czy amerykanskie mleko sie zsiadzie (jakos nie brzmi to poprawnie ) Oczywiscie ze jest, zadzwon to Ci powiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 jest maslanka - buttermilk. Ale poki co nie znalazlam takiej dobrej jak w PL. Ale moze na racuchy bedzie ok. Widzialam dokument Food Inc. i widzialam tez inne i dlatego wlasnie kupuje wszystko to co oznaczone jest jako organic. Wszystko zepsulas... Sie Pani nie wtranca gdy starsi rozmawiaja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Violonczela Napisano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Oczywiscie ze jest, zadzwon to Ci powiem. ..czyli.. krotkiety na impreze mozna juz robic.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 ..czyli.. krotkiety na impreze mozna juz robic.. Mam jeszcze kilka zamrozonych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trend Napisano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 U mnie w Tampie jest sklep Ikea . W nim można nabyć chleb do pieczenia ciemny pełnoziarnisty . Po upieczeniu prawie jak w Polsce orkiszowy Polecam Żona wróciła z Polski miałem właśnie chlebek orkiszowy , tuńczyka w oliwie z Piotra i Pawła oraz pamiętacie jeszcze takie małe okrągłe serki "liliput " zajadam się . Poza tym sporo naszych herbat , kawę z lokalnej palarni w Gdańsku Oliwie i wszelkiego rodzaju przyprawy . Lubię sobie wieczorkiem wypić miętówkę . A no i oczywiście sporo łososia w plastrach bo ten tutejszy to jakiś fatalny jest przesolony i bez smaku. Powiem więcej wszystkie ryby na Florydzie są jak by były 5 x mrożone , jakoś tak się rozpadają bez sensu. A i bardzo mnie denerwuje ten syrop kukurydziany dodawany do słodzenia wszystkiego chyba zaczynam mieć na niego uczulenie . Ach idę sobie włożyć porcyjkę lodów Ben & Jarry's to jakoś toleruję bez problemu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nigella Napisano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Trend, tak z ciekawosci, gdzie kupujesz ryby? Ja do tej pory kupowalam swieze w Costco - lososia albo pstraga lososiowego. Czasem maja tez swieza corvine - doskonala ryba! Bardzo zblizona do dorsza, ale jakby nieco bardziej miesista. A co do chleba to w poprzednim watku o gotowaniu jedna z uzytkowniczek podala swietne przepisy, korzystalam wielokrotnie i chleb zawsze sie udawal. My kupujemy w piekarni w Publixie "Italian Five Grain Bread" - to chyba jedyny sklepowy wypiek, jaki mi smakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.