Skocz do zawartości

Dv 2015 - Co Po 1 Maja 2014? Pytania I Odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Proszę o podpowiedź.

Przyjechaliśmy do Chicago 21 czerwca. Ogarniamy tematy, typu SSN, itd.

Mój 19 letni syn niestety nie miał polskiego prawa jazdy więc jak tylko przyjdzie SSN to idzie to zrobić.

Czy syn, przed przystąpieniem do testu pisemnego w DMV, musi wcześniejsze odbyć kurs teoretyczny czy może pouczyć się sam i z marszu iść zdawać ?

dzięki i pozdr

falcon

• Odpowiedzi 1,7 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

W OH zdaje sie od reki teoretyczny i zdaje sie dostaje learner's permit. Podejrzewam ze wszystko jest na stronie DMV ale co ja tam wiem...

Napisano

Ochłonęłam już więc moge serdecznie podziękować wszystkim, którzy pomogli mi w kompletowaniu papierów i wszystkich cennych informacji na temat papierów jak i rozmowy! Forum bardzo przydatne ciesze się, że na nie trafiłam :) dziękuję jeszcze raz i do usłyszenia! :)

Napisano

Cześć,

Proszę o podpowiedź.

Przyjechaliśmy do Chicago 21 czerwca. Ogarniamy tematy, typu SSN, itd.

Mój 19 letni syn niestety nie miał polskiego prawa jazdy więc jak tylko przyjdzie SSN to idzie to zrobić.

Czy syn, przed przystąpieniem do testu pisemnego w DMV, musi wcześniejsze odbyć kurs teoretyczny czy może pouczyć się sam i z marszu iść zdawać ?

dzięki i pozdr

falcon

https://www.cyberdriveillinois.com/publications/pdf_publications/dsd_a152.pdf

"Od 1 lipca 2014 r. osoby ubiegające się po raz pierwszy o prawo jazdy w wieku 18-20 lat, które nie ukończyły kursu nauki jazdy, muszą ukończyć 6-godzinny kurs nauki jazdy dla dorosłych prowadzony przez certyfikowanego instruktora nauki jazdy przed uzyskaniem prawa jazdy."

W tym samym budynku wyrobicie ID dla całej rodziny oraz prawo jazdy, dla tych którzy chcą jeździć samochodem (ID i prawo jazdy są stosowane zamiennie). Będziecie potrzebować 2 dowody na potwierdzenie swojego adresu- u nas poświadczała za nas osoba, która z nami była i tutaj mieszka oraz mięliśmy koperty, w których przyszły SSN. Korespondencji prywatnej nie uwzględniają! Nie wiem też czy same koperty by wystarczyły, gdyż kobieta zapytała się, czy obecna z nami osoba może za nas poświadczyć. Dostaje się numerek i czeka. Mąż zdawał na prawo jazdy- podszedł do okienka, został sprawdzony jego wzrok- radzę powtórzyć alfabet! :D Za pierwszym razem kobieta w okienku nie chciała uznać pieczątki w paszporcie. Wytłumaczył kobiecie, która daje numerki, że nie chcą mu uznać wbitej wizy, mimo że pisze na niej, że jest ważna rok i podszedł drugi raz do okienka- nie było problemu. Co do ID procedura wygląda podobnie, jednak wzroku nikt nie sprawdza. :D Następnie idzie się do kasy, z tego co pamiętam od osoby koszt ok. 30$, robią zdjęcie, na prawo jazdy test pisemny można zdać po polsku, pytania są proste, jednak są znaki i reguły, które w PL nie obowiązują- typu żółty autobus, kto ma pierwszeństwo na STOPie itd. Wszystko opisane jest w linku powyżej. Nie wiem ile test trwa, gdyż ja na razie nie zdawałam, myślę, że w 20min można go spokojnie napisać. :) Następnie jest jazda. Uwaga! Trzeba przyprowadzić własny samochód. Podjeżdża się we wskazane miejsce, czeka się w kolejce, instruktor do niego wsiada, szybka jazda i gotowe! :D Prawo jazdy i ID dostaje się na poczekaniu.

Napisano

https://www.cyberdriveillinois.com/publications/pdf_publications/dsd_a152.pdf

"Od 1 lipca 2014 r. osoby ubiegające się po raz pierwszy o prawo jazdy w wieku 18-20 lat, które nie ukończyły kursu nauki jazdy, muszą ukończyć 6-godzinny kurs nauki jazdy dla dorosłych prowadzony przez certyfikowanego instruktora nauki jazdy przed uzyskaniem prawa jazdy."

W tym samym budynku wyrobicie ID dla całej rodziny oraz prawo jazdy, dla tych którzy chcą jeździć samochodem (ID i prawo jazdy są stosowane zamiennie). Będziecie potrzebować 2 dowody na potwierdzenie swojego adresu- u nas poświadczała za nas osoba, która z nami była i tutaj mieszka oraz mięliśmy koperty, w których przyszły SSN. Korespondencji prywatnej nie uwzględniają! Nie wiem też czy same koperty by wystarczyły, gdyż kobieta zapytała się, czy obecna z nami osoba może za nas poświadczyć. Dostaje się numerek i czeka. Mąż zdawał na prawo jazdy- podszedł do okienka, został sprawdzony jego wzrok- radzę powtórzyć alfabet! :D Za pierwszym razem kobieta w okienku nie chciała uznać pieczątki w paszporcie. Wytłumaczył kobiecie, która daje numerki, że nie chcą mu uznać wbitej wizy, mimo że pisze na niej, że jest ważna rok i podszedł drugi raz do okienka- nie było problemu. Co do ID procedura wygląda podobnie, jednak wzroku nikt nie sprawdza. :D Następnie idzie się do kasy, z tego co pamiętam od osoby koszt ok. 30$, robią zdjęcie, na prawo jazdy test pisemny można zdać po polsku, pytania są proste, jednak są znaki i reguły, które w PL nie obowiązują- typu żółty autobus, kto ma pierwszeństwo na STOPie itd. Wszystko opisane jest w linku powyżej. Nie wiem ile test trwa, gdyż ja na razie nie zdawałam, myślę, że w 20min można go spokojnie napisać. :) Następnie jest jazda. Uwaga! Trzeba przyprowadzić własny samochód. Podjeżdża się we wskazane miejsce, czeka się w kolejce, instruktor do niego wsiada, szybka jazda i gotowe! :D Prawo jazdy i ID dostaje się na poczekaniu.

<script type="text/javascript"></script>

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

21 czerwca przylecieliśmy do Chicago (jakoś się udało wylecieć z Okęcia pomimo problemów informatycznych LOT-u) a zaraz na drugi dzień pojechaliśmy do biura SSA złożyć wnioski. Miły pan obiecał, że SSN przyjdą za 7-10 dni. Więc jak tylko będą pojedziemy do DMV :)

pozdr

falcon

Napisano

Witam wszystkich, mam pilne pytania do ADMINów....

Czy mozna się odwołac od decyzji Konsula, odmowa 212(a)(5)(a)...

bardzo proszę o wypowiadanie tylko osoby, które napeawdę sie znają na prawie i ewentualnie mieli do czynienia z tego typu sprawą. wyzy zostali nam przyznane, a po 5 minutach, noie zdazyliśmy wyjsc z budynku, znowu usłyszałam swoje nazwisko i prośbe o podejscie do okienka..... gdzie Konsul mnie przeprosił za fatalny bład.... bo w pierwotnym wniosku nie było danych mojego EX- małzonka, chociaż rozwód z Adwokatem rozpoczelismy jeszcze przed udziałem do DVlottery, ale wyrok jest z pozniejszego terminu, mam pełnomocnictwo z tamtego okresu....ale konsul powiedział, ze rozumie to wszystko....ale prawo to prawo i dyskwalifikuje nas...do otrzymania tych wiz...tyle zmarnowanej kasy..... i nerwów....

Napisano

Więc tak :

- od decyzji konsula odwołać się nie można

- można walczyć w USCIS ale pytanie brzmi dlaczego dokładnie Ci wizy odmowiono - jeżeli ich powody do odmowy są prawdziwe, to jak sobie wyobrażasz takie odwolanie ? Ma szansę powodzenia tylko jeżeli coś przeoczyli... Jeżeli nie podalas danych męża który był twoim mężem w tamtym czasie, to nie wiem do kogo masz pretensje i od czego chcesz się odwoływać. Ciesz się że za misrep odmowy nie dostalas.

- w praktyce trwa to tyle że będzie już po okresie wydawania wiz dla DV '15.

Napisano

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

21 czerwca przylecieliśmy do Chicago (jakoś się udało wylecieć z Okęcia pomimo problemów informatycznych LOT-u) a zaraz na drugi dzień pojechaliśmy do biura SSA złożyć wnioski. Miły pan obiecał, że SSN przyjdą za 7-10 dni. Więc jak tylko będą pojedziemy do DMV :)

pozdr

falcon

Hej,

A tak w uzupełnieniu powyższego, może komuś się przyda.

22 czerwca złożyliśmy wnioski w biurze SSA na 4849 N Milwaukee,

a już ....w piątek w skrzynce znalazłem koperty z SSN :)

Na razie brawo dla urzędników w Chicago. W poniedziałek jadę do DMV.

pozdr

falcon

Napisano

Więc tak :

- od decyzji konsula odwołać się nie można

- można walczyć w USCIS ale pytanie brzmi dlaczego dokładnie Ci wizy odmowiono - jeżeli ich powody do odmowy są prawdziwe, to jak sobie wyobrażasz takie odwolanie ? Ma szansę powodzenia tylko jeżeli coś przeoczyli... Jeżeli nie podalas danych męża który był twoim mężem w tamtym czasie, to nie wiem do kogo masz pretensje i od czego chcesz się odwoływać. Ciesz się że za misrep odmowy nie dostalas.

- w praktyce trwa to tyle że będzie już po okresie wydawania wiz dla DV '15.

ja to wszystko rozumiem, tylko jestem ciekawa....może coś ktoś...... rożne są sytuacje.....

ja mam tylko pełnomocnictwo do Adwokata, który zaczął sprawę rozwodową jeszcze przed udziałem do loterii..... ale de facto- wyrok był znacznie później...... a liczy się to co jest w systemie...... a mówiąc szczerze....to ja nie miałam powodu nie pisać jego danych, bo w tym samym czasie otrzymałam wizę turystyczna.... i wpisywałam go..... tylko to było zwykła NIEUWAGA, nie sprawdzenie wniosku jeszcze raz.....bo wszyscy pewnie wiecie jak to jest z laptopem..... ze jak jest jakaś forma do wypełnienia i się nie klika na blankiecie.... a się robi scroll up or scroll down to zmieniają się te cyferki, które są do zaznaczenia, czy punkty..... i tak samo było w tym, przypadku...musiałam zrobić scroll down.... a tym czasem w dziale o stanie cywilnym, musiało z married zmienić się (podejrzewam) na pierwsza z listy czyli single..... i dlatego dalej nie pojawiła mi się rubryka o małżonku, a ja zwykle to nie sprawdziłam..... ale trudno...stało się i tyle.... a to wszystko opisuje, by inni w przyszłości wiedzieli, ze są takie przypadki.....tak samo było z datą urodzenia..... dokładnie z miesiącem... bo mi się zmienił na 1.... czyli znowu przez scroll down... ale oczywiście ja jestem najbardziej winna, bo nie sprawdziłam..... :(

najgorsze jest to, ze Konsul nam pogratulował, zabrał paszporty, powiedział ze się kwalifikujemy...... a wychodząc, gdzieś w drzwiach dopiero raz jeszcze usłyszałam swoje nazwisko....... i jak wróciłam - to wszystko radykalnie się zmieniło..... i Konsul sam tez bardzo źle się czuł oddają c mi paszporty.....z powrotem,,,,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...