rzecze1 Napisano Niedziela o 00:24 Zgłoś Napisano Niedziela o 00:24 18 hours ago, kzielu said: No przez jakieś 2 lata mój investment w VOO (ETF trackujacy S&P500) ma ROI ~40%+. W głowie się nie mieści. Nie trzeba być żadnym geniuszem czy innym wannabe traderem do tego, po prostu odkładać kasę i po kilku latach tego burdelu się praktycznie podwaja. Yup. DCA all the way. Simple as that. Cytuj
andyopole Napisano Niedziela o 00:47 Autor Zgłoś Napisano Niedziela o 00:47 5 godzin temu, katlia napisał: Bardzo podobal mi sie serial Lalka na Netfixie. Widzieliscie? Wrazenia? Krytyka? Nie widziałem. Jest ponoć na Netflixie. Kolega oglądał i w piątek mi złożył recenzję. Druzgocząca. Cytuj
katlia Napisano Niedziela o 03:22 Zgłoś Napisano Niedziela o 03:22 2 hours ago, andyopole said: Druzgocząca. Cytuj
Kleofas11 Napisano Niedziela o 07:06 Zgłoś Napisano Niedziela o 07:06 (edytowane) 7 godzin temu, rzecze1 napisał: polskie gazety opiniotwórcze komentują wzdłuż i wszerz. Także wypada obejrzeć… i może wtedy będzie wrażenie i krytyka Dodali nowe wątki, a stare wątki „uwspółcześnili”. Stanisław Wokulski „wciąga kreskę” przed pojedynkiem. Stary Ignacy Rzecki ma romans z ladacznicą i gada po angielsku. Izabela Łęcka jest tutaj feministką i pali trawkę z koleżanką. Już nie wspominając o innych "wątkach". „Lalka” Prusa to lektura obowiązkowa w szkołach średnich i na egzaminach maturalnych. Ten wytwór Netflixa lepiej potraktować jako „fiction” parodię na poziomie filmu „Historia świata” (1981) Mela Brooksa. Bo można oblać maturę z polskiego. Edytowane Niedziela o 07:13 przez Kleofas11 Cytuj
katlia Napisano Niedziela o 22:24 Zgłoś Napisano Niedziela o 22:24 15 hours ago, Kleofas11 said: lepiej potraktować jako „fiction” parodię na poziomie filmu „Historia świata” (1981) Mela Brooksa. Wiec rozumiem ze sie NIE podobalo Cytuj
mcpear Napisano 14 godzin temu Zgłoś Napisano 14 godzin temu W czołówce każdego odcinka jest napisane "na motywach powieści" a nie "ekranizacja powieści". Wg mnie serial miał ciekawe pierwszy odcinek albo pierwsze dwa. Potem wyraźnie słabszy środek i bardzo podobało mi się zakończenie i ostatni odcinek. Aczkolwiek podchodziłem do niego nie oczekując od niego, że jest to ekranizacja. Bardzo podobała mi się scenografia. Uwielbiam Jacka Braciaka - nie zawiódł mnie w roli Łęckiego. Nie zrozumiałem totalnie motywu policjanta grającego przez Mirosława Zbrojewicza i jego kaligrafowanych listów. Łęcka fantastyczna. Wokluski bardzo dobry. Rzecki ciekawy jakże inny niż Pawlik. Krzeszowski (Adamczyk) niesłychanie dobrze zagrany. Serial w ciekawy sposób pokazuje wg mnie problemy społeczne 2 połowy XIX wieku na terenie zaboru rosyjskiego i co się porobiło przez 60 lat ze szlachtą, która jeszcze 2 pokolenia wcześniej zajeżdżała na siebie w "Panu Tadeuszu". Pokazuje jak przeobraziła się struktura społeczna i jak trudno w tej nowej strukturze się znaleźć. Jak biedniejący arystokraci nadal z wyższością patrzą na resztę społeczeństwa i jak niektórzy nie należący do jej grona na siłę próbują wedrzeć się w ich łaski (Wokulski). Jak ktoś szuka 100% Prusa w Netflixie to się zawiedzie. Jak ktoś z otwartą głową próbuje patrzeć na pewien artystyczny obraz epoki historycznej używający nazwisk Łęcka i Wokulski to może spędzić miłe 6 godzin. A skoro cała Polska dyskutuje i do tego znacząca cześć emigracji to uważam że reżyser osiągnął swój cel. 1 Cytuj
katlia Napisano 13 godzin temu Zgłoś Napisano 13 godzin temu 49 minutes ago, mcpear said: A skoro cała Polska dyskutuje i do tego znacząca cześć emigracji to uważam że reżyser osiągnął swój cel. Zgadzam sie... serial zrobil wrazenie...aktorzy super - zaciekawila mnie Lecka Drzymalskiej. Ma wiecej charakteru niz ta ktora pamietam z powiesci. Bede tez chciala zobaczyc film Lalka ktory ma sie niedlugo pokazac. Podobno jest bardziej wierny powiesci i z zainteresowaniem porownam. Cytuj
rzecze1 Napisano 6 godzin temu Zgłoś Napisano 6 godzin temu 7 hours ago, mcpear said: A skoro cała Polska dyskutuje i do tego znacząca cześć emigracji to uważam że reżyser osiągnął swój cel. Pewnie tak. Swoją drogą, zawsze miło pomyśleć, że jest się znaczącą częścią emigracji On 9/27/2026 at 12:37 AM, katlia said: Jestem ciekawa, wiec pisz. Niestety gdy zorientowałem się, że jest to limited series a nie film, tymczasowo darowałem sobie. Jakoś ostatnimi laty szkoda mi czasu na seriale. Także na moje review trzeba będzie jeszcze trochę poczekać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi