kzielu Napisano 25 Maja 2022 Zgłoś Napisano 25 Maja 2022 9 minutes ago, Patipitts said: Od czegos trzeba zaczac. Jestes czescia problemu niestety. Wymyslasz polsrodki ktore dodatkowo uniemozliwiaja normalne zycie i sa nie do pomyslenia w kazdym normalnym kraju a powodem do tego jest to ze "i tak nie nie da" albo "nic sie nie zmieni". Zmieni, tylko trzeba glosowac na tych ktorzy chca cokolwiek z tym zrobic. (zupelnie w tych swoich dywagacjach nie zdajesz sobie sprawy ze szkoly z pancernymi drzwiami i wykrywaczami metalu istnieja). Cytuj
kzielu Napisano 25 Maja 2022 Zgłoś Napisano 25 Maja 2022 I tak - szkoly trzeba oczywiscie dofinansowac (ale nie po to zeby montowac pancerne drzwi i okna) i droga do tego jest identyczna - glosowanie na tych ktorym na tym zalezy. Nasz gubernator - jak wszyscy mysleli ze bedzie sraka z powodu covida - pierwsze wydatki stanowe ktore polecialy to byly wlasnie szkoly. Z ostatnich osiagniec - podpisal constitutional carry w OH. Cytuj
katlia Napisano 25 Maja 2022 Zgłoś Napisano 25 Maja 2022 (edytowane) 1 hour ago, Patipitts said: No wlasnie... Nie masz dzieci w wieku szkolnym... Mialam dzieci w wieku szolnym w trakcie strzelaniny w Columbine High School, jedna z najslawniejszych strzelanin szkolnych, stosunkowo niedaleko nas..wiec wiem cos o tym niebezpieczenstwie i traumie rodzicow i uczniow... nie mowiac o nauczycielach. (Swoja droga, ludzie sie dziwia dlaczego ciagle brakuje nauczycieli w tym kraju... Slabe pensje, slabe warunki, ludzie gina w trakcie pracy... i na dodatek prawica teraz twierdzi ze nautczyciele powinni byc uzbrojeni.) Co do twojego dziecka, poczekaj az bedzie mialo "live shooter drills" w szkole. (Bo u nas sa, od wielu lat, po Columbine.) To jest dopiero wyksztalcenie: uczyc 6 latka jak ratowac zycie kiedy szaleniec zacznie strzelac w trakcie matematyki Edytowane 25 Maja 2022 przez katlia Cytuj
Patipitts Napisano 25 Maja 2022 Zgłoś Napisano 25 Maja 2022 18 minutes ago, kzielu said: Jestes czescia problemu niestety. Wymyslasz polsrodki ktore dodatkowo uniemozliwiaja normalne zycie i sa nie do pomyslenia w kazdym normalnym kraju a powodem do tego jest to ze "i tak nie nie da" albo "nic sie nie zmieni". Zmieni, tylko trzeba glosowac na tych ktorzy chca cokolwiek z tym zrobic. (zupelnie w tych swoich dywagacjach nie zdajesz sobie sprawy ze szkoly z pancernymi drzwiami i wykrywaczami metalu istnieja). Czyli do czasy kiedy problem sie nie rozwiaze(nie wyglosujemy normalnych rzadzacych i nie zmienimy prawa we wazystkich stanach) niech dalej gina bezbronne dzieci, seems legit. oh, skoro istnialy pancerne drzwi jak oprawca wszedl do klasy? I zabil 18 osob? protip: mozna glosowac madrze i dzialac w temacie ogranicznenia/zniesienia prawa do posiadania broni i w tym samym czasie rowniez dofinansowac szkoly I zwiekszyc bezpieczenstwo dzieci. To sie ze soba nie wyklucza. No ale jak dla kogos zalozenia i poglady sa wazniejsze niz zycie to ja nie mam wiecej pytan. Cytuj
kzielu Napisano 25 Maja 2022 Zgłoś Napisano 25 Maja 2022 2 minutes ago, Patipitts said: Czyli do czasy kiedy problem sie nie rozwiaze(nie wyglosujemy normalnych rzadzacych i nie zmienimy prawa we wazystkich stanach) niech dalej gina bezbronne dzieci, seems legit. No wlasnie zginely. NIe tylko w szkolach, problem dostepu do broni nie sprowadza sie tylko do szkol - co moze nie jest takie oczywiste. Swietnie ze rozwiazalas problem za pomoca drzwi i okien, ale zrecznie pominelas korytarz, playground i jeszcze pare miejsc. Poza tym szkoly zamieniami na wiezienia - to pewnie ten freedom o ktory wszystkim chodzi. Cytuj
katlia Napisano 25 Maja 2022 Zgłoś Napisano 25 Maja 2022 Ej, Pati, ty nawet nie mozesz sobie wyobrazic jak ja jestem politycznie zaangazowana Gwarantuje ze dzialam wiecej niz ty nawet nie majac dzieci w szkole. I zupelnie nie masz racji ze nie uwazam ze to nie moj problem. To bylo nie fair, i nie ladne. Cytuj
katlia Napisano 25 Maja 2022 Zgłoś Napisano 25 Maja 2022 1 minute ago, kzielu said: Poza tym szkoly zamieniami na wiezienia - to pewnie ten freedom o ktory wszystkim chodzi. Zamienimy szkoly w wiezienia i nauczycieli w zolnierzy, ale restrykcji broni nie bedzie. It's unAmurican... Cytuj
Patipitts Napisano 25 Maja 2022 Zgłoś Napisano 25 Maja 2022 7 minutes ago, katlia said: Mialam dzieci w wieku szolnym w trakcie strzelaniny w Columbine High School, jedna z najslawniejszych strzelanin szkolnych, stosunkowo niedaleko nas..wiec wiem cos o tym niebezpieczenstwu i traumy dla wszystkich mlodych ludzi - nie mowiac o nauczycielach. (Swoja droga, ludzie sie dziwia dlaczego ciagle brakuje nauczycieli w tym kraju... Slabe pensje, slabe warunki, ludzie gina w trakcie pracy... i na dodatek prawica teraz twierdzi ze nautczyciele powinni byc uzbrojeni.) Co do twojego dziecka, poczekaj az bedzie mialo "live shooter drills" w szkole. (Bo u nas sa, od wielu lat, po Columbine.) To jest dopiero wyksztalcenie: uczyc 6 latka jak ratowac zycie kiedy szaleniec zacznie strzelac w trakcie matematyki Zgadzam sie ze wszystkim co napisalas. Natomiast sytuacja w przeciagu najblizszego czasu nie wyglada zeby sie zmienila wobec tego albo zamknijmy szkoly i uczmy dzieci w domu jak za pandemii (sarkazm off) albo wzmocnijmy bezpieczenstwo (albo czekajmy na kolejna tragedie i wybory z zalozonymi rekami a potem placzmy i palmy swieczki na faceboku). Cytuj
katlia Napisano 25 Maja 2022 Zgłoś Napisano 25 Maja 2022 (edytowane) 4 minutes ago, Patipitts said: Zgadzam sie ze wszystkim co napisalas. Natomiast sytuacja w przeciagu najblizszego czasu nie wyglada zeby sie zmienila wobec tego albo zamknijmy szkoly i uczmy dzieci w domu jak za pandemii (sarkazm off) albo wzmocnijmy bezpieczenstwo (albo czekajmy na kolejna tragedie i wybory z zalozonymi rekami a potem placzmy i palmy swieczki na faceboku). Alez przeciez wiemy co sie stanie - i "w przeciagu najblizszego czasu" i za 10 lat. NIC SIE NIE STANIE. No, moze bedzie MNIEJ restrykcji broni jezeli republikanie wygraja majority w kongresie. Mowie calkiem serio. Edytowane 25 Maja 2022 przez katlia Cytuj
Patipitts Napisano 25 Maja 2022 Zgłoś Napisano 25 Maja 2022 3 minutes ago, katlia said: Alez przeciez wiemy co sie stanie - i "w przeciagu najblizszego czasu" i za 10 lat. NIC SIE NIE STANIE. No, moze bedzie MNIEJ restrykcji broni jezeli republikanie wygraja majority w kongresie. Mowie calkiem serio. No i wlasnie… skoro wszyscy juz to wiemy ze sie nie zmieni to znaczy ze mamy sie pogodzic z tym stanem rzeczy i zyc jak gdyby nigdy nic? Otworzyc szkoly na oscierz i modlic sie zeby tym razem to nie bylo w mojej szkole? @katliaja nie napisalam tego personalnie do ciebie, jesli tak poczulas to przepraszam. To z bezsilnosci bo ja juz tez sie poddalam ze cokolwiek sie zmieni. Mam chwile ze serio mam ochote sie spakowac i wyjechac do Polski, choc tam tez nie za ciekawie, widmo wojny. Tyle zlego sie dzieje na swiecie w ostatnich latach, wirus, wojna, strzelaniny w miejscach publicznych (zebyscie nie mowili ze sie tylko tych szkol uczepilam). Juz zaczelam nawet terapie z powodu stanow lekowych i ogolnej depresji z leku o przyszlosc, mlodym ludziom jest teraz naprawde wystarczajaco trudno a tu ciagle cos, a my chcemy tylko normalnie zyc, z dnia na dzien tak zeby sie nie martwic o jutro. Przestalam czytac i ogladac wiadomosci z troski o swoje zdrowie psychiczne ale uslyszalam o tej strzelaninie w radiu i cos we mnie peklo. Nie umiem inaczej na to patrzec niz przez pryzmat zdjec ofiar czy to tej strzelaniny czy to tej ostatniej w NJ czy kazdej inner. Nie zamierzam z zalozonymi rekami czekac az cos sie stanie i powaznie mysle o home schoolingu jesli nic sie nie zmieni. W miedzyczasie zastanawiam sie jak kraj ktory ma taki problem ktorego nie uwaza za problem nie stosuje skutecznej prewencji. Zwlaszcza ze to sie nie zaczelo wczoraj a statystyki sa tylko zatrwazajaco wzrostowe. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi