mola Napisano 4 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 4 Września 2022 18 minut temu, Roelka v.2 napisał: Hey, czy ktos ma doswiadczenie z odnawianiem polskiego paszportu? Z tego co czytam trzeba sie udac do ambasady/konsulatu osobiscie w celu zlozenia wniosku i potem rowniez osobiscie odebrac? Serio nie da sie tego wszystkiego zalatwic online? Troche mi nie po drodze do tych wszystkich placowek Paszporty są biometryczne więc trzeba sie udać osobiście złożyć wniosek, ale odbierać już nie trzeba. Składa się formularzyk że nie możesz odebrać osobiście bo daleko i wysyłają kurierem z konsulatu/ambasady. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roelka v.2 Napisano 4 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 4 Września 2022 @molaDzieki. No to chociaz tyle ze musze zaplanowac jedna wycieczke zamiast dwoch. :p Najblizej mi jest do placowki w Chicago... mozna bodajze aplikowac na 6 miesiecy przed data wygasniecia starego paszportu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 4 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Mój kończy się w przyszłym roku. Terytorialnie należymy do Los Angeles ale teraz konsulowie nie chcą jeździć po "swoich" miastach w celu zbierania wniosków paszportowych tak jak było to za poprzedniej władzy. Koledze w ubiegłym roku kończył się paszport to w ogóle nie mógł się z nikim w LAX dogadać w sprawie ustalenia terminu wizyty w konsulacie. Za to bez problemu załatwił sprawę w Houston TX, wsiadł w samolot, załatwił sprawę i tego samego dnia był nazad. Jeszcze dużo czasu upłynie zanim homo sovieticus wymrze ostatecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roelka v.2 Napisano 4 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 4 Września 2022 (edytowane) @andyopoleZerknelam na strone konsulatu w Chicago i rzeczywiscie cos tam pisze o obslugiwanych terytoriach. TN na tej liscie nie ma... znaczy ze w ogole by mnie nie przyjeli i mam szukac "swojego" konsulatu? Edit. Najwyrazniej TN jest obslugiwany przez konsulat w Waszyngtonie... fajnie, 3 godziny dalej niz Chicago ode mnie. Edytowane 4 Września 2022 przez Roelka v.2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 4 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 4 Września 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, Roelka v.2 napisał: @andyopoleZerknelam na strone konsulatu w Chicago i rzeczywiscie cos tam pisze o obslugiwanych terytoriach. TN na tej liscie nie ma... znaczy ze w ogole by mnie nie przyjeli i mam szukac "swojego" konsulatu? Edit. Najwyrazniej TN jest obslugiwany przez konsulat w Waszyngtonie... fajnie, 3 godziny dalej niz Chicago ode mnie. Sprawdź FL i TX. edit: Sorry, na Florydzie jest (był?) chyba tylko Konsulat Honorowy. TN "podlega" rzeczywiście pod Washington DC. Edytowane 4 Września 2022 przez andyopole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roelka v.2 Napisano 4 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 4 Września 2022 9 minutes ago, andyopole said: Sprawdź FL i TX. edit: Sorry, na Florydzie jest (był?) chyba tylko Konsulat Honorowy. Wlasnie sprawdzalam na gov.pl i FL nie bylo na liscie. Z drugiej stronie na tej ich stronie jest napisane "You can apply for a passport in any Polish consular office". Wiec sama nie wiem. Nie chce sobie robic niepotrzebnych wycieczek :p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 4 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 4 Września 2022 1 minutę temu, Roelka v.2 napisał: Wlasnie sprawdzalam na gov.pl i FL nie bylo na liscie. Z drugiej stronie na tej ich stronie jest napisane "You can apply for a passport in any Polish consular office". Wiec sama nie wiem. Nie chce sobie robic niepotrzebnych wycieczek :p Tak jak pisałem wyżej, kolega, pomimo że "podpadamy" urzędowo pod LAX to załatwił wszystko w Houston TX. Próbuj więc tam gdzie Ci wygodniej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 4 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 4 Września 2022 (edytowane) A moi goście już w czwartek polecieli do domu. Pusto i smutno w domu. Kot zdezorientowany, uciekł na podworko schował się w cieniu i smuci z tesknoty. Edytowane 4 Września 2022 przez andyopole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mola Napisano 4 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 4 Września 2022 53 minuty temu, Roelka v.2 napisał: Wlasnie sprawdzalam na gov.pl i FL nie bylo na liscie. Z drugiej stronie na tej ich stronie jest napisane "You can apply for a passport in any Polish consular office". Wiec sama nie wiem. Nie chce sobie robic niepotrzebnych wycieczek :p Zadzwoń do konsulatu, albo napisz maila żeby był bardziej namacalny dowód, i zapytaj czy Cię poza regionem obsłużą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pelasia Napisano 4 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 4 Września 2022 5 hours ago, andyopole said: Mój kończy się w przyszłym roku. Terytorialnie należymy do Los Angeles ale teraz konsulowie nie chcą jeździć po "swoich" miastach w celu zbierania wniosków paszportowych tak jak było to za poprzedniej władzy. Koledze w ubiegłym roku kończył się paszport to w ogóle nie mógł się z nikim w LAX dogadać w sprawie ustalenia terminu wizyty w konsulacie. Za to bez problemu załatwił sprawę w Houston TX, wsiadł w samolot, załatwił sprawę i tego samego dnia był nazad. Jeszcze dużo czasu upłynie zanim homo sovieticus wymrze ostatecznie. U mojej znajomej bylo podobnie. Nie mogla sie dogadać z LA, poleciala do TX i wszystko zalatwila w jeden dzien. Moj paszport wygasl chyba z 4 lata temu i jakos sie za to wziąć nie moge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi