pelasia Napisano 30 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2023 Jak ładnie i zielono! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 1 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 1 Maja 2023 W dniu 30.04.2023 o 08:09, pelasia napisał: Jak ładnie i zielono! U mnie wlasciwie jest zielono caly rok. Trawa tylko troche przybrazowieje no i liscie spadaja jesienia. Nieraz bywalo ze kosilem trawe na Christmas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AleksandraPawlowska Napisano 3 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 W dniu 29.04.2023 o 18:43, mcpear napisał: Średnie koszty życia w Stanach Zjednoczonych znacznie różnią się w zależności od regionu, miasta, a nawet dzielnicy. Z tego powodu trudno jest podać dokładne liczby, ale mogę przedstawić Ci szacunkowe koszty życia dla rodziny 2+1 lub 2+2 dzieci szkolno-przedszkolnych w okolicach Research Triangle w stanie Północna Karolina. Według serwisu Numbeo, koszty życia w Raleigh, co jest jednym z miast w okolicy Research Triangle, są wyższe niż średnia krajowa. Przykładowe koszty dla rodziny 2+1 lub 2+2 dzieci szkolno-przedszkolnych to: Wynajem mieszkania: około 1 200-1 800 USD za 3-pokojowe mieszkanie na przedmieściach Jedzenie: około 700-1 000 USD na miesiąc dla rodziny Opłaty za energię elektryczną, wodę i gaz: około 200-300 USD miesięcznie Transport: około 150-250 USD na paliwo lub 50-100 USD na komunikację miejską Ubezpieczenie zdrowotne: około 800-1 200 USD miesięcznie dla rodziny Oczywiście, te koszty są tylko szacunkowe i mogą się różnić w zależności od stylu życia i preferencji. Najlepiej jest przejrzeć oferty wynajmu mieszkań i ceny produktów spożywczych na stronach internetowych lub aplikacjach związanych z Twoim miejscem docelowym, aby dokładnie oszacować koszty życia dla swojej rodziny. Źródło: ChatGPT już sobie sprawdzałam na czacie, pytam osób które faktycznie mieszkają i chcą się podzielić wiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 3 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 Brakuje tam kosztow za zlobek/przedszkole i after-school care. Przecietny koszt daycare $800+ na miesiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 3 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 2 godziny temu, katlia napisał: Brakuje tam kosztow za zlobek/przedszkole i after-school care. Przecietny koszt daycare $800+ na miesiac. W tym co napisal @mcpear(?) nie do konca wszystko sie zgadza bo jak jest koszt wynajmu apartamentu to zazwyczaj placi sie tylko prad. Gaz w apartamentach rzadko kiedy wystepuje natomiast woda, scieki, smieci, najczesciej sa wliczone w czynsz. Ja rozumiem ze @mcpear chcial dac tylko obraz kosztow, ktore tak naprawde trudno ogarnac ze wzgledu na zbyt wielka ilosc zmiennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ilon Napisano 4 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 22 hours ago, andyopole said: W tym co napisal @mcpear(?) nie do konca wszystko sie zgadza bo jak jest koszt wynajmu apartamentu to zazwyczaj placi sie tylko prad. Gaz w apartamentach rzadko kiedy wystepuje natomiast woda, scieki, smieci, najczesciej sa wliczone w czynsz. Ja rozumiem ze @mcpear chcial dac tylko obraz kosztow, ktore tak naprawde trudno ogarnac ze wzgledu na zbyt wielka ilosc zmiennych. Andy - z mojego doswiadczenia, jak wynajmujesz mieszkanie to wiekszosc z nich placisz za wszystkie media. W zaleznosci od wielkosci budynku i 'konstrukcji' - zazwyczaj musisz otworzyc wlasne konto z firma, od ktorej jest prad (bo zazwyczaj kazde mieszkanie ma wlasny licznik pradu), ale wode, scieki, smieci, jakiekolwiek 'shared utilities', a nawet zwalczanie szkodnikow placisz swojemu budynkowi/zarzadcy spowrotem w zaleznosci od zuzycia/metody obliczenia jaka uzywa zarzadzajacy budynkiem (co podpisujesz w umowie). W moim poprzednim mieszkaniu nawet za HVAC osobno kasowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 4 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 Na początku mojego życia w USA wynajmowałem pod trzema adresami. Tam z mediów płaciłem tylko prąd. Reszta była w czynszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tirowiec1312 Napisano 4 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 Gdzieś czytałem o jednym z dużych miast w USA, nie pamiętam którym, gdzie bieżąca woda jest za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ilon Napisano 4 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 33 minutes ago, andyopole said: Na początku mojego życia w USA wynajmowałem pod trzema adresami. Tam z mediów płaciłem tylko prąd. Reszta była w czynszu. Hehe, no chyba bylo dawno temu. Teraz juz nawet musisz placic pet rent Chociaz zeby nie bylo - swoje doswiadczenie operam na mieszkaniu w budynkach ktore mialy wiecej niz kilkanascie mieszkan i byly zarzadzane przez rozne firmy zajmujace sie zarzadzaniem nieruchomosci + byly zlokalizowane raczej w wiekszych miastach. @Tirowiec1312 - wiem ze woda w Chicago jest bardzo tania, ale nie wiem czy to miasto o ktorym czytales. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 4 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 1 hour ago, Tirowiec1312 said: Gdzieś czytałem o jednym z dużych miast w USA, nie pamiętam którym, gdzie bieżąca woda jest za darmo. Nic w USA nie jest "za darmo"... ale mozliwie ze wynajmujacy nie placil bo koszt byl pokryty rent. Kazdy wlasciciel/firma bedzie inaczej wyliczac ci za co placisz, a co jest pokryte kosztem wynajmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi