Skocz do zawartości

Chciałem Powiedzieć Że...

andyopole

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 29.04.2023 o 18:43, mcpear napisał:

Średnie koszty życia w Stanach Zjednoczonych znacznie różnią się w zależności od regionu, miasta, a nawet dzielnicy. Z tego powodu trudno jest podać dokładne liczby, ale mogę przedstawić Ci szacunkowe koszty życia dla rodziny 2+1 lub 2+2 dzieci szkolno-przedszkolnych w okolicach Research Triangle w stanie Północna Karolina.

Według serwisu Numbeo, koszty życia w Raleigh, co jest jednym z miast w okolicy Research Triangle, są wyższe niż średnia krajowa. Przykładowe koszty dla rodziny 2+1 lub 2+2 dzieci szkolno-przedszkolnych to:

• Wynajem mieszkania: około 1 200-1 800 USD za 3-pokojowe mieszkanie na przedmieściach
  • Jedzenie: około 700-1 000 USD na miesiąc dla rodziny
  • Opłaty za energię elektryczną, wodę i gaz: około 200-300 USD miesięcznie
  • Transport: około 150-250 USD na paliwo lub 50-100 USD na komunikację miejską
  • Ubezpieczenie zdrowotne: około 800-1 200 USD miesięcznie dla rodziny

Oczywiście, te koszty są tylko szacunkowe i mogą się różnić w zależności od stylu życia i preferencji. Najlepiej jest przejrzeć oferty wynajmu mieszkań i ceny produktów spożywczych na stronach internetowych lub aplikacjach związanych z Twoim miejscem docelowym, aby dokładnie oszacować koszty życia dla swojej rodziny.

Źródło: ChatGPT

Screenshot 2023-04-29 at 9.41.15 AM.png

już sobie sprawdzałam na czacie, pytam osób które faktycznie mieszkają i chcą się podzielić wiedzą

2 godziny temu, katlia napisał:

Brakuje tam kosztow za zlobek/przedszkole i after-school care. Przecietny koszt daycare $800+ na miesiac. 

W tym co napisal @mcpear(?) nie do konca wszystko sie zgadza bo jak jest koszt wynajmu apartamentu to zazwyczaj placi sie tylko prad. Gaz w apartamentach rzadko kiedy wystepuje natomiast woda, scieki, smieci, najczesciej sa wliczone w czynsz.

Ja rozumiem ze @mcpear chcial dac tylko obraz kosztow, ktore tak naprawde trudno ogarnac ze wzgledu na zbyt wielka ilosc zmiennych.

22 hours ago, andyopole said:

W tym co napisal @mcpear(?) nie do konca wszystko sie zgadza bo jak jest koszt wynajmu apartamentu to zazwyczaj placi sie tylko prad. Gaz w apartamentach rzadko kiedy wystepuje natomiast woda, scieki, smieci, najczesciej sa wliczone w czynsz.

Ja rozumiem ze @mcpear chcial dac tylko obraz kosztow, ktore tak naprawde trudno ogarnac ze wzgledu na zbyt wielka ilosc zmiennych.

Andy - z mojego doswiadczenia, jak wynajmujesz mieszkanie to wiekszosc z nich placisz za wszystkie media. W zaleznosci od wielkosci budynku i 'konstrukcji' - zazwyczaj musisz otworzyc wlasne konto z firma, od ktorej jest prad (bo zazwyczaj kazde mieszkanie ma wlasny licznik pradu), ale wode, scieki, smieci, jakiekolwiek 'shared utilities', a nawet zwalczanie szkodnikow placisz swojemu budynkowi/zarzadcy spowrotem w zaleznosci od zuzycia/metody obliczenia jaka uzywa zarzadzajacy budynkiem (co podpisujesz w umowie). W moim poprzednim mieszkaniu nawet za HVAC osobno kasowali :)

33 minutes ago, andyopole said:

Na początku mojego życia w USA wynajmowałem pod trzema adresami. Tam z mediów płaciłem tylko prąd. Reszta była w czynszu.

Hehe, no chyba bylo dawno temu. Teraz juz nawet musisz placic pet rent :D Chociaz zeby nie bylo - swoje doswiadczenie operam na mieszkaniu w budynkach ktore mialy wiecej niz kilkanascie mieszkan i byly zarzadzane przez rozne firmy zajmujace sie zarzadzaniem nieruchomosci + byly zlokalizowane raczej w wiekszych miastach. 

@Tirowiec1312 - wiem ze woda w Chicago jest bardzo tania, ale nie wiem czy to miasto o ktorym czytales. 

1 hour ago, Tirowiec1312 said:

Gdzieś czytałem o jednym z dużych miast w USA, nie pamiętam którym, gdzie bieżąca woda jest za darmo.

Nic w USA nie jest "za darmo"... ale mozliwie ze wynajmujacy nie placil bo koszt byl pokryty rent. Kazdy wlasciciel/firma bedzie inaczej wyliczac ci za co placisz, a co jest pokryte kosztem wynajmu.