Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Akurat na Black Friday się przyda :D Zawsze mnie interesowały grzyby w USA podobno są bardzo podobne do tych Polskich .Różnice marginalne. J od śmierci ojca w ogóle przestałem na grzyby chodzić bo nikt ich nie jada. W tamtym jeszcze babci dawałem a w tym ani razu nie byłem :/ 

Napisano
4 godziny temu, Joanna30 napisał:

A czek scashuj, bo to zadania zlecone i oni się muszą z nich rozliczyć. Inaczej kasa idzie do depozytu i potem jest z nią zabawa ;)

Żeby to była chociaż kwota czterocyfrowa to bym poleciał raz dwa. Gdybym tyle czasu spędził w pracy plus wydatki to zarobiłbym wiele więcej. W ogóle byłem zdziwiony ze podczas spotkania online z Konsulem za którymś razem zaczął mówić o dietach, nawet nie wiedziałem że coś dostaniemy. Zawsze idę do Banku z czekami na koniec miesiąca bo często kupuje coś do firmy i nie mogę doprosić się o przelew tylko mi czek wypisują. 

3 godziny temu, Łukasz90 napisał:

Zawsze mnie interesowały grzyby w USA podobno są bardzo podobne do tych Polskich

Prawdziwki, gaski są identyczne. Rydze są ciemniejsze a kurki jasnobrązowe, nie takie żółciutkie jak w Polsce. 

• Upvote 1
Napisano
56 minutes ago, andyopole said:

Żeby to była chociaż kwota czterocyfrowa to bym poleciał raz dwa. Gdybym tyle czasu spędził w pracy plus wydatki to zarobiłbym wiele więcej. W ogóle byłem zdziwiony ze podczas spotkania online z Konsulem za którymś razem zaczął mówić o dietach, nawet nie wiedziałem że coś dostaniemy. Zawsze idę do Banku z czekami na koniec miesiąca bo często kupuje coś do firmy i nie mogę doprosić się o przelew tylko mi czek wypisują.

Nie używasz appki bankowej w telefonie? Tam pewnie masz funkcję "mobile deposit". To nowoczesny i bezpieczny kraj. Robisz zdjęcie karteczki i bank przelewa ci pieniądze.

Napisano
5 godzin temu, mcpear napisał:

To nowoczesny i bezpieczny kraj.

Tiaaa, szczególnie w dziedzinie bankowości. Za wire transfer kilku tysięcy skroili mnie na $45. 

Muszę przyznać że mnie zainspirowałeś, lenistwo wzięło górę i zainstalowałem wreszcie tę appkę choc do tej pory omijalem ten wynalazek. Czeki scashowane.  :D

• Haha 2
Napisano
On 11/17/2023 at 8:59 PM, andyopole said:

Nie tylko polska ta klasyka. Sam kupilem (Home Depot} pralke z suszarka w "black wednesday" za naprawde dobra cene. W piatek ten zestaw byl "po swiatecznej obnizce" duzo drozszy.

Ta „klasyka” to obawiam się przyszła do Polski właśnie z ojczyzny kapitalizmu. 

Dziwnie mi się to pisze gdy o tym myślę, ale… 20 lat temu :blink:…. i to nie był „Black Friday” ale „end of summer season sale” czy coś takiego… pamietam jak na nocce zmienialiśmy ceny na wyższe o 50% aby 3 noce czy coś później je znowu zmienić i „spuścić” powiedzmy o 50%.

Klient i tak „zyskiwał”, ale właściciel jeszcze bardziej, zwłaszcza, że sprzedawał mało  co warte „shite”.

Tania siła robocza ze wschodniej Europy była przynajmniej zadowolona, extra „ołwertajmy” na zmienianie naklejek cen :D

Amerykański kapitalizm w pigułce :rolleyes:

Napisano

Takie szybkie pytanko. Jak reagują kasjerzy / inni ludzie jak płaci się starymi banknotami (małe głowy) . Bo gdzieś mnie dzwoni ,ze wycofują się z nich i niewiele miejsc jest już ,że je przyjmują a i tak bardzo kręcą nosem .  

Napisano (edytowane)

Tutaj gotówki uzywaja tylko nielegalni. Pójdziesz do jakiegoś banku i wymienią...

edit: generalna zasada dolarowa jest taka ze w USA zadne banknoty ani monety   NIGDY nie traca waznosci jak to bywa w wielu krajach.

Edytowane przez andyopole
  • Like 1
Napisano (edytowane)
17 hours ago, andyopole said:

Tutaj gotówki uzywaja tylko nielegalni. Pójdziesz do jakiegoś banku i wymienią...

Eeee, no nie przesadzaj :D, są np. knajpy w NYC (i to nie jakieś speluny), gdzie przyjmują tylko gotówkę (albo wydaną przez siebie kartę). Np. w Peter Luger tak jest.

EDIT: Od jakiegoś czasu przyjmują karty debetowe (kredytowych nie), ale jeszcze nie tak dawno było tak jak piszę wyżej.

Edytowane przez Zuza007