Xarthisius Napisano 11 Marca Zgłoś Udostępnij Napisano 11 Marca (edytowane) 28 minutes ago, ajlo19 said: Dzień dobry forumowiczom, nie wiedziałam czy mam wystartować nowy wątek, nie wiedziałam gdzie go zakwalifikować i koniec końców piszę tu. Mam pytanie, czy ktoś potrafiłby mi podpowiedzieć jakie kroki należy podjąć, aby udzielić komuś pełnomocnictwa do sprzedaży nieruchomości w PL? Czy ktoś coś wie? mam tekst dokumentu gotowy ale po polsku, w konsulacie w Waszyngtonie powiedzieli mi, ze nie poświadczają dokumentów zw. ze zmiana własności nieruchomosci. Wiem, że istnieje coś takiego jak "Notary public, State of Ohio", ale taki dokument w jakim języku ma być? Proszę o jakiekolwiek sugestie jeśli ktoś coś wie . Dziękuję!!!! Idziesz do dowolnego notary public (w kazdej wiekszej firmie jest przynajmniej jeden, opcjonalnie w placowkach UPS, publicznych bibliotekach itp). Tam w jego obecnosci podpisujesz dokument (po polsku) i on/ona dotego przybija pieczatke, ze Twoj podpis jest prawilny. W IL jest konkretna formulka ktora notariusz musi uzyc, sprawdz czy w OH nie ma podobnie i uprzedz "notariusza". Moja np. nie wiedziala i musialem zalatwiac sprawe dwa razy... Tlumaczenie do wgladu notariusza, zeby wiedzial co podpisujesz. Moze byc chalupnicze, tak jak do USCIS. Byleby sie ktos podpisal. Potem taki dokument z pieczecia notariusza wieziesz, badz wysylasz do swojego secretary of state, zeby dostac apostille (https://www.ohiosos.gov/records/apostilles-certifications/submission-information/) Na tym drugim etapie tlumaczenie juz nikogo nie obchodzi, bo oni potwierdzaja ze notariusz jest prawilny, a nie sam dokument. Quote Document signed by an Ohio elected official or an Ohio notary public. If signed by a notary public, the document must include a notarial certificate stating the type of notarial act (acknowledgment or jurat), venue (state/county), date of the act, notary’s signature, notary’s typed/printed/stamped name, and the notarial seal. Edytowane 11 Marca przez Xarthisius 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 11 Marca Zgłoś Udostępnij Napisano 11 Marca (edytowane) 16 minutes ago, andyopole said: Ja zrobilem cos takiego ale u notariusza w Polsce, Nie wiem czy w Polsce takie poswiadczenie od tutejszego "notariusza" bedzie honorowane. Jesli robic cos takiego tutaj to od razu w formie dwujezycznej. Podejrzewam ze i tak w w Polsce bez pieczatki zaprzysieglego tlumacza sie nie odbedzie. Dla naszego Konsulatu napisz ze: "upowazniasz do wszystkich czynnosci cywilno prawnych". Moze sie nie pokapuja? Nope. Wszystko dziala. Koszt calosci w moim wypadku to byly jakies grosze tutaj + koszt wyslania. Upowaznienie dzialalo do zalozenia konta w polskim banku i zakupu nieruchomosci. A kasty tlumaczy przysieglych oraz notariuszy w Polsce niech zra piach! Edytowane 11 Marca przez Xarthisius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ajlo19 Napisano 11 Marca Zgłoś Udostępnij Napisano 11 Marca 51 minutes ago, Xarthisius said: Nope. Wszystko dziala. Koszt calosci w moim wypadku to byly jakies grosze tutaj + koszt wyslania. Upowaznienie dzialalo do zalozenia konta w polskim banku i zakupu nieruchomosci. A kasty tlumaczy przysieglych oraz notariuszy w Polsce niech zra piach! No niestety, wszędzie są jakieś kasty. Dziękuję wielkie info bardzo pomocne. Właśnie weszłam na strony kilku bibliotek i prawie każda zastrzega sobie prawo nie uwierzytelniać niczego w języku innym niż angielski. @Xarthisius mógłbyś mi jeszcze powiedzieć, w którym miejscu ty robiłeś? Ja chyba jutro zadzwonię do swojego banku i tam pójdę, ale próbuję się zorientować po prostu co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 11 Marca Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 11 Marca Popytaj wśród Polonii. Też mamy wielu polskich notariuszy. Oni mniej bojący są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 11 Marca Zgłoś Udostępnij Napisano 11 Marca (edytowane) 30 minutes ago, ajlo19 said: No niestety, wszędzie są jakieś kasty. Dziękuję wielkie info bardzo pomocne. Właśnie weszłam na strony kilku bibliotek i prawie każda zastrzega sobie prawo nie uwierzytelniać niczego w języku innym niż angielski. @Xarthisius mógłbyś mi jeszcze powiedzieć, w którym miejscu ty robiłeś? Ja chyba jutro zadzwonię do swojego banku i tam pójdę, ale próbuję się zorientować po prostu co i jak. W pokoju obok mojego biura. Jeszcze ciastko dostalem! U mnie w robocie notary public jest na kazdym pietrze, zeby nie trzeba bylo daleko chodzic. Poszukaj sobie kogos z polsko brzmiacym nazwiskiem. Moze sie ktos trafi dwujezyczny odrazu. https://notarysearch.ohiosos.gov/ords/f?p=ENSEARCH:SEARCH:5040889322582:::1:: Edytowane 11 Marca przez Xarthisius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 11 Marca Zgłoś Udostępnij Napisano 11 Marca @ajlo19 zgooglaj sobie np. Pania Katarzyne Husak z North Royalton, OH. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 13 Marca Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Marca (edytowane) Poświęciłem się i od 4.30 to 6pm oglądałem wiadomości lokalne na Fox TV oraz NBC. Lokalne, gdyż jak sądzę ogląda je większość Amerykanow. Na NBC o 5.30 wchodzi na pol godziny Lester Holt z wiadomościami z Waszyngtonu i świata. Gaza, Haiti, tajne dokumenty w domu Bidena, złodzieje pracownicy okradający magazyny sieci handlowych, homeless, amerykański żołnierz który zginął w Gazie. Ani słowa o wizycie przywódców "najważniejszego sojusznika" USA z dalekiego kraju. Ani słowa! A w Polsce spoceni dziennikarze i politycy obu stron bez ustanku o wiekopomnej wizycie. Edytowane 13 Marca przez andyopole 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 14 Marca Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Marca Jeszcze apropos niedawnej dyskusji o glosowaniu: https://www.npr.org/2024/03/13/1238102501/noncitizen-voting-immigration-conspiracy-theory 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mola Napisano 14 Marca Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Marca Dzisiaj zdałam teoretyczny na prawko i mam instruction permit. Kurczę jak zdam prawo jazdy w tym roku, to nie będę miała co noworocznie postanawiać na przyszły rok.... 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 14 Marca Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Marca (edytowane) 34 minutes ago, mola said: Dzisiaj zdałam teoretyczny na prawko i mam instruction permit. Kurczę jak zdam prawo jazdy w tym roku, to nie będę miała co noworocznie postanawiać na przyszły rok.... Brawo. Czas na drugi samochod? Jezeli tak, to pisz co kupiliscie i dlaczego. Edytowane 14 Marca przez katlia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi