Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Roelka masz racje ja juz sobie dalem spokoj z przekonywaniem innych, ale szegolnie razi to u tych ktorzy lizneli troche amerykanskiego patriotyzmu. Tutaj PARTRIOTA moze byc kazdy komuch, kapitalista.Zyd,Mason,Gej,Lesbijka,Redneck, Imigrant, bialy,czarny,zolty i to jest normalne. W Polsce jest polowanie na mniej polskich Polakow a prawo do wypowiadania sie kto jest patriota a kto nie uzurpuje J.K. 

Szukanie wrogow wszedzie i w kazdym bo tylko ja mam racje i najprawdziwsza prawde widzimi od lat. To nas nie laczy a nas dzieli

Napisano
1 minutę temu, KaeR napisał:

oss, co innego jak takie nastroje sobie bulgocza na wolnym ogniu a co innego jak sa podsycane. Jesli powiesz, ze nie obecnie w Polsce (jak i w USA i UK) takie nastroje nie maja jak u mamy to nie mamy o czym rozmawiac. 

Nie mówię że nie są podsycane bo w każdym kraju są grupy skrajne które takie zachowania i postawy reprezentują, ale tak jak napisałem, media które wymieniłem na pewno wyciągnęłyby to na światło dzienne. I dobrze bo takie zachowania powinny być piętnowane. Wzrost tych zachowań w PL był związany z polityką Niemiec wobec niekontrolowanej polityki imigracyjnej jak wiesz, polityki której USA nie prowadzi w taki sposób jak zaproponowana przez kanclerz Merkel.

Co do statystyk w PL ilość incydentów rasistowskich, antysemickich i podobnych jest ok 900 rocznie, w UK 200 dziennie (teraz po referendum, wcześniej w 2015 było 'tylko' ca 150 dziennie). Jakoś w mediach światowych nie widzę komentarzy że Brytyjczycy to naród ksenofobów, rasistów i antysemitów.

Napisano

Wzrost tych zachowan jest zwiazany z przyzwalaniem (a wrecz zachecaniem) obywateli przez obecny rzad. To samo bedzie sie dzialo teraz w USA.

I jest peeeeeeeelno komentarzy na temat rasistmu Brytyjczykow. Czytales co sie tam dzieje od ogloszenia Brexitu?

Pare lat temu mieszkalam w Angli. Spedzilam tam rok i wielokrotnie nasi Angielscy sasiedzi pokazywali nam, ze nie jestesmy mile widziani.

Napisano
15 minut temu, Roelka napisał:

Na przyklad. Jestem za prawem do aborcji i decydowania o sobie, do tego jestem niewierzaca. Mam "kolorowych" znajomych i jestem za malzenstwami homo. Jestem na 100% przekonana, ze gdybym wyszla na ulice za swoimi pogladami to mialabym spore szanse na ukamieniowanie.

LOL wybacz, masz jakieś konkretne, merytoryczne argumenty na poparcie swoich tez?

Poza swoimi przekonaniami, wierzeniami i uprzedzeniami?

Bo ja ze swojej strony na przykład mam przekonanie że jakbym wparował na marsz KODu albo antify z flagą PL w ręku i hasłem 'Bóg, Honor i Ojczyzna' to żywy bym stamtąd nie wyszedł .

• Downvote 2
Napisano
2 minuty temu, Roelka napisał:

Pare lat temu mieszkalam w Angli. Spedzilam tam rok i wielokrotnie nasi Angielscy sasiedzi pokazywali nam, ze nie jestesmy mile widziani.

Ja bywalem w UK po pare miesiecy i bywalo roznie ogolnie brytyczycy sa aroganccy i juz do pisalem . Rownanie do dna to tam moda. Ogolnie jest niechec do imigrantow i tez bym sie z tym sklanial. A  tym Bre exitem to sie niezle wystawili. UK moze i bedzie samowystarczalne ale to nie jest kraj producentow. To kraj mam na mysli WLK BRTY ktora trzyma swoja gospodarke i potege poprzez silnego funta. A jak to robia to tylko iluminaci wiedzia. Zadnego patentu oprocz silnikow royce royca nie maja. Wiec bez Europy i wkomponowania sie w jej ekonomie beda pikowali. Taka moja rokmnia. Jesli iluminaci przyklepia upadek funta bo to jest spekulacja jak nie wiem.

Napisano
12 minut temu, oss napisał:

Nie mówię że nie są podsycane bo w każdym kraju są grupy skrajne które takie zachowania i postawy reprezentują, ale tak jak napisałem, media które wymieniłem na pewno wyciągnęłyby to na światło dzienne. I dobrze bo takie zachowania powinny być piętnowane. Wzrost tych zachowań w PL był związany z polityką Niemiec wobec niekontrolowanej polityki imigracyjnej jak wiesz, polityki której USA nie prowadzi w taki sposób jak zaproponowana przez kanclerz Merkel.

Co do statystyk w PL ilość incydentów rasistowskich, antysemickich i podobnych jest ok 900 rocznie, w UK 200 dziennie (teraz po referendum, wcześniej w 2015 było 'tylko' ca 150 dziennie). Jakoś w mediach światowych nie widzę komentarzy że Brytyjczycy to naród ksenofobów, rasistów i antysemitów.

Rozumiem, ale wiesz, ze w zyciu wazne nie jest (tylko) co robisz ale rowniez jak to widza. Odnosnie polityki imigracyjnej Merkel, co to ma do nas? Do POlski Ci migranci sie nie wybierali a Ci co byli z Czeczeni juz dawno spieprzyli. 

Wiem, jak to w Polsce wyglada, bo jestem z typowego warszawskiego blokowiska, gdzie w latach 90-tych "pedaly", "czarnuchy", czy Zydzi nie mogli by przejsc. To sie zmienilo w latach 2000-ch a teraz mam deja vu. Wtedy to byla zwykla bandyterka, teraz sie to sie nazywa ruch narodowo-patriotyczny.

To tak jak w USA, Trump mowil to co ludzie po cichu w wielu miejscach mysleli. Pamietam, jak nas przez "czarnuchami" w WI ostrzegali i im dalej od cywilizacji takie odzywki byly popularniejsze.

• Upvote 3
Napisano

Bylo by lepiej gdyby chociaz polowa "patriotów" skandujacych "Bog, honor, ojczyzna" w ogole rozumialo co to znaczy. :)

Napisano
20 minut temu, KaeR napisał:

Wiem, jak to w Polsce wyglada, bo jestem z typowego warszawskiego blokowiska, gdzie w latach 90-tych "pedaly", "czarnuchy", czy Zydzi nie mogli by przejsc. To sie zmienilo w latach 2000-ch a teraz mam deja vu. Wtedy to byla zwykla bandyterka, teraz sie to sie nazywa ruch narodowo-patriotyczny.

Ja również mieszkam w Warszawie, w dzielnicy która słynie z sebixów, pomimo tego codziennie widuje romów, hindusów, wietnamczyków i murzynów, którzy mieszkają w sąsiedztwie, nie jest ich za dużo, ale są i nie znam przypadku żeby ludzie Ci zostali napadnięci u mnie 'na dzielni'. W każdym społeczeństwie są przypadki skrajne ale u nas na prawdę takich incydentów nie jest dużo w skali kraju a jeżeli do czegoś takiego dochodzi to jest to piętnowane w mediach.

@Roelka byłoby lepiej gdyby ludzie nie stygmatyzowali się na wzajem z powodu poglądów politycznych, społecznych czy jakichkolwiek innych i nie skakali sobie do oczu jak teraz.

Napisano

Oss ja mam w Polsce "kolorowych" znajomych i uwierz mi, idąc z nimi ulica zdarzyło mi sie, ze ludzie nie chcieli koło nas przejsc i przechodzili na druga stronę ulicy, albo rzucali wyzwiskami w moja stronę, juz nie będę cytować, rzucali dopalkami papierosów, o spojrzeniach nie wspomnę. Statystyki statystykami, ze w Polsce jest 900 rocznie, a ile ludzi nie zgłasza? Rasizm w Polsce nadal istnieje! 

Ps. Tez widziałam ten filmik, ze pobito tego człowieka. Film dość brutalny, ale właściwie to mozna w opisie wrzucić cokolwiek, wyglądało to mi bardziej na napad gangu na człowieka aby mu samochód zwinąć, a ze ten sie bronił i zamiast odejść, bo samochód stary, rozpadający sie i nie warty świeczki to ten wracał mimo tego, ze go pięściami obrzucali. 

Napisano

Roelka a ja sobie życzę by Twoi znajomi byli otwarci na innych nie w słowie lecz i w czynie ..

a zla pasje mieliśmy za granicą za innych rządów a to zwykle bylo tak ze ktoś z Polaków zrobil coś źle i tak to się przenosiło i ja po części to dostawałem i dostaje jesli jest inaczej to z mila chęcią inne osoby poznam

a do tego nie widziałem by inni wstawiali a siedzieli cicho;)

i teraz pozostaje porozumieć się i powiedzieć co mogę i co robię by żyło się lepiej.