Dragony Napisano 2 Maja 2015 Zgłoś Napisano 2 Maja 2015 @pelasia do młodziaków nie należę, młoda 40-tka ze mnie. Nie wiem gdzie pracują Twoi znajomi i w jakim mieście ale w Warszawie mało kto pracuje 40h tygodniowo faktycznie (bo na papierze to owszem) nadgodziny są czymś stałym i oczekiwanym . Co do urlopu to owszem przysługuje Ci 26 dni, jednak nie bierze sie tego ciągiem, mało tego wielu ludzi ma zaległe urlopy z kilku nawet lat, bo zwyczajnie nie mogą sobie pozwolić na taka nieobecność w pracy. Co do urlopu macierzyńskiego to akurat sie zgadza i w tym faktycznie PL różni sie od USA. Mnie sie wydaje ze jeśli chodzi o prace to czy w PL czy w USA jeśli chcesz zarabiać i coś osiągnąć to trzeba tak samo zapitalac w robocie
sly6 Napisano 2 Maja 2015 Autor Zgłoś Napisano 2 Maja 2015 Pelasia nie pisze jakie branze a to dosc istotne Pamietac nalezy ze sa takie cos jak biura,urzedy ktore maja okreslona ilosc godz i nic wiecej ani tez mniej np nauczyciele maja wiecej wakacji Pamietam czasy w PRL gdzie byla jedna praca i byla po poludniu inna praca wiec to nie tak ze dzis,teraz tak sie pracuje,kiedys podobnie czlowiek za pier....i to tak z 12-15 godz dziennie . a co do tych opowiesci to jest wiele i kazda prawdziwa jednym sie udaje a innym nie chociaz podobnie robia,pracuja Ladnie sie pisze i czyta ze ktos ma splacony dom a teraz zadajcie pytanie zwyklym Amerykanom dlaczego nie maja splaconego domu,a zarabiaj tez nie zle Kiedys duzoo sie pisalo na temat Kanady,jak to latwo sie zyje,prosto,pojechalo troche osob,i okazalo sie ze jedni maja dobrze a inni maja pod gorke. a teraz takie pytanie proste,jesli mi sie nie podoba Polska i tak zle to moge jechac np cala Unia jest otwarta,jak tak mnie rodzina zachecia z Niemiec to jade tam zobaczyc,poznac ,zakosztowac tego zycia i pewnego dnia dolece do USA znam pewna osoba,nie pytala sie po forach,nie pisala a robila swoje,bylo jej zle w Polsce,spakowala sie i poleciala po za Polske,pozniej poleciala prawie sama do USA w wieku 65 lat i zapier...w pracy aby miec,dostac ,wiele dostala w pracy bo roznie bywalo lecz miala cel i do tego darzyla teraz ma GC i zyje nadal,pracuje ...da sie /?tak da sie lecz nie siedzac,piszac..a nalezy robic .
Kosa_PL Napisano 2 Maja 2015 Zgłoś Napisano 2 Maja 2015 Trzeba też zauważyć że ludzie chcą wyjechać z PL z powodu sytuacji jaka tutaj panuje.A nie pracy.Z pracą sobie poradzę w USA, a dodatkowo pomoże mi zawód tj. Nożownik ( na spokojnie idzie sprzedać nóż za minimum 200$ - oczywiście ręcznie robiony) Nawet wtedy zmniejszą mi się koszty wykonania ich... Nie będę musiał ściągaćmateriałów z... USA. Z 10-20 noży na miesiąc robi miły dodatek do wypłaty.Polecam prowadzenie firmy w PL.Gdzie jesteś traktowany jak potencjalny przestępca. ( właśnie mam kontrolę podatkową, od tak z d*py... Dobrze że wszystkie papiery mam ok. )Podatek dochodowy i składki zarzynają szczególnie startujących.A teraz spróbuj prowadzić firmę w USA..Jest duża różnica...
sly6 Napisano 2 Maja 2015 Autor Zgłoś Napisano 2 Maja 2015 no to rob ten biznes w USA a teraz spytaj sie ludzi tutaj co pisza dlaczego nie maja swoich biznesow,jak jest z podatkami bo sa pewne roznice i jak podpaniesz z IRS to masz nie wesolo.. kiedys Karina wyjasniala na czym polega otworzenie biznesu ,gdzie sa roznice i jak to dobrze robic aby cos wyszlo niby fajnie sie mowi,pisze a cos wiecej sie dowiedz i zobaczysz ze bywa z tym roznie. i co ciekawe ze USA nie w czolowce juz w robieniu biznesu,sa inne kraje tak piszemy o USA lecz to tez nalezy wziasc pod uwage a ida Ci ludzie na wybory ja chcialem wyjechac z innych powodow i w latach 90tych kiedy to sie uwazalo ze Polska bedzie w czolowce Panstw ,szkoda tylko ze prawie wszedzie sa podobne postawy ludzi trzeba udowadniac ze nie jest wielbladem a co ciekawe ze ludzie pisza jak to im sie wierzy-ufa zagranica..ja mam za to inne zycie,sprawy chociaz postepuje dobrze,staram sie
sly6 Napisano 2 Maja 2015 Autor Zgłoś Napisano 2 Maja 2015 co do biznesu,to moze to Wam pomoze zrozumiec co i jak tak pomoze ,na tym polega forum,ze piszemy i pomagamy aby cos wyszlo.czy to z wiza,wyjazdem,praca http://forum.usa.info.pl/topic/22914-self-employed/ powodzenia wszystkim osobom.,w loterii,wyjezdzie,pobycie,pracy i biznesie jedynie prosze o jedno,przygtujcie sie na wyjazd,pobyt,poznajcie plusy,minusy i kazda wypowiedzi sie liczy w zyciu pozniejszym
jkb Napisano 3 Maja 2015 Zgłoś Napisano 3 Maja 2015 No bez przesady.. Chyba pisales kiedys, ze po wyjezdzie do USA Twoja pensja zmalala - chociaz pamiec zawodzi Stad taki wniosek
Frieten Napisano 3 Maja 2015 Zgłoś Napisano 3 Maja 2015 Wygląda na to, że jednak PL całkiem blisko do USA pod tymi względami. Zależy gdzie pracujesz. A USA w porównaniu do Europy to obóz pracy. 10dni urlopu to trochę mało. I to ciągłe życie na kredyt. Kiedyś będą tam mieli wielkiego kolapsa.
Dragony Napisano 3 Maja 2015 Zgłoś Napisano 3 Maja 2015 Zależy gdzie pracujesz. A USA w porównaniu do Europy to obóz pracy. 10dni urlopu to trochę mało. I to ciągłe życie na kredyt. Kiedyś będą tam mieli wielkiego kolapsa. No tak, bo w Polsce wszyscy wszystko kupują za gotówkę Co do urlopów w PL to juz nie jest tak jak kiedyś - naprawdę wiele osób nie bierze urlopów z rożnych względów - najczesciej ze względu na brak takiej możliwości w pracy, mało kto może sobie pozwolić w tych czasach na długie nieobecności w pracy. Obecnie najcześciej wykorzystywaną formą urlopu jest 5 dni plus weekend przed i po, czyli jakieś 9 dni wolne ciągiem. Gro moich znajomych ma zaległe urlopy zebrane z kilku ostatnich lat - rekordzista ma 78 dni zaległego urlopu. Urlop niby sie należy, ale niekoniecznie należy go brać Myśle że demonizujecie warunki pracy w USA a idealizujecie te panujące w PL - pracować cieżko trzeba i tu i tu, jeśli chce sie cos osiągnąć.
Joanna30 Napisano 3 Maja 2015 Zgłoś Napisano 3 Maja 2015 Kurde, jak ja bym chciała mieć zaległy urlop... A tak mi go ciągle brakuje
sly6 Napisano 3 Maja 2015 Autor Zgłoś Napisano 3 Maja 2015 Nikt tutaj do tych 10 dni urlopu nie dodaje np federalnych dni wolnych od pracy a do generlizowania to faktycznie,nie ma tak dobrze w Polsce ani tez tak zle w USA zalezy kto jak ma w pracy,ulozy sobie wolne np w okresie swiat bozego narodzenia a nowego roku,ile to osob ma wolne nie raz pisalismy o tym. zle jak sie cos generalizuje i wpycha sie wszystko do 1 worka jesli ktos jak kto sie mowi zapier...w Polsce a do tego wie jak szukac pracy,jest dobry w tym to sie odnajdzie zagranica,czy to w USA,w Kanadzie znam takie osoby ze szybko sie odnalazly a byly takie ze szukaly,szukaly....
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.