Luksi Napisano 29 Marca 2015 Zgłoś Napisano 29 Marca 2015 Witam, Jestem studentem pierwszego roku finansów i rachunkowości. Przyszłości raczej nie wiąże z Polską, moim marzeniem zaraz po licencjacie jest wylecieć do USA na stałe i szukać pracy w specjalizacji oraz dokończyć magistra już na miejscu. Proszę powiedzcie mi jak wyglądają realia jeśli chodzi o ten kraj, czy warto? czy jest jakiś sens? i jak to wszystko wygląda biorąc pod uwagę koszty życia jak i zarobki dla początkowego maklera/analityka finansowego. W filmach możemy się doszukać różnych fikcji i legend o finansistach zarabiających krocie w stanach ale wiadomo, że życie to nie bajka i nigdzie nie ma lekko. Najbardziej interesowała by mnie Kalifornia konkretnie Los Angeles ale wiadomo, że utrzymanie jest tam niesamowicie drogie a z pracą bodajże trzeba dobrze strzelić ale powiem szczerze, że te miasto wywiera na mnie sporo wrażenie i bardzo chciałbym tam rozwinąć skrzydła. Jeśli ktoś z was tam mieszka, mieszkał bądź nawet był proszę o jakieś wskazówki, opinie, rady a nawet jeśli nie to o sam całokształt stanów. Mogę dodać, że w tym roku lecę do pracy w Virgini w ramach programu "work and travel" na okres cały wakacji (3,5 miesiąca) ale to raczej nic wielkiego i ma charakter wyłącznie poznawczy. Do mojego planu jeszcze 2 lata ale wolę teraz juz wyrobić sb rzetelną opinię na ten temat i wiedzieć w co się pakuje. Z góry dziękuje za odpowiedź
Gość Napisano 30 Marca 2015 Zgłoś Napisano 30 Marca 2015 Przede wszystkim zanim zaczniesz pytac o koszty zycia, zarobki, itp - Powinnienes zapytac/zastanowic sie do jakiej wizy stalego pobytu sie kwalifikujesz. Bo bez tego to raczej nie bardzo.
dareknow0 Napisano 30 Marca 2015 Zgłoś Napisano 30 Marca 2015 Kolega chyba nie zapoznał się dokładnie z informacjami dot.wyjazdu na stałe do USA .Najpierw trzeba wylosować GC w loterii wizowej lub poszukać sobie żony z amerykańskim paszportem a potem można planować stały pobyt w Stanach.
katlia Napisano 30 Marca 2015 Zgłoś Napisano 30 Marca 2015 USA to nie UE. Nie mozesz sobie ot, tak po prostu pojechac, pracowac, zostac. Ale dobrze, ze jedziesz do Stanow na W&T. Poznasz troche realia amerykanskie. Sprobuj tez pojechac do Los Angeles zobaczyc jak tam sie zyje; nie wszystkim tam sie podoba.
serafina Napisano 30 Marca 2015 Zgłoś Napisano 30 Marca 2015 Jezeli studiujesz finanse to w CA znajdziesz prace. Pomysl przede wszystkim teraz o praktykach, stazu itd, najlepiej w jakiejs korporacji, bo to bedzie bardzo duzy plus w CV. Mam na mysli Polske, ale sa rowniez takie wyjazdy do USA. Wazna jest tez bardzo dobra znajomosc excel. A i tutaj uzywa sie programu quickbooks (w rachunkowosci i ksiegowaniu). Oczywiscie wiesz ze abys znalaz prace w US najwazniejsze jest posiadanie pozwolenia na prace
Luksi Napisano 30 Marca 2015 Autor Zgłoś Napisano 30 Marca 2015 Fakt, nie uwzględniłem dosyć kluczowej rzeczy. No w moim przypadku rozumiem, że potrzebna by była wiza emigracyjna. Bo zamierzam tam pracować/uczyć się oraz mieszkać przez dłuższy czas. Tylko teraz z tego co czytam w internecie to dość długa droga przez biurokratyczne procedury. Jak to wygląda w praktyce ? Mogę dopiero tam legalnie przebywać i pracować jak mam tą całą wizę imigracyjną i zieloną karte ? O co chodzi z losowaniem GC ?
sly6 Napisano 30 Marca 2015 Zgłoś Napisano 30 Marca 2015 mamy taki dzial jak zielona karta i tam masz wszystko co do losowania,GC jakie masz szanse ,jak jest z numerem a co to znaczyc dluzszy czas,jesli tak to pozostaje wiza pracownicza,ta jest na dluzszy czas GC to pobyt staly mozesz legalnie pracowac i byc jak masz wize pracownicza,nie musisz miec GC
kzielu Napisano 30 Marca 2015 Zgłoś Napisano 30 Marca 2015 Fakt, nie uwzględniłem dosyć kluczowej rzeczy. No w moim przypadku rozumiem, że potrzebna by była wiza emigracyjna. Bo zamierzam tam pracować/uczyć się oraz mieszkać przez dłuższy czas. Tylko teraz z tego co czytam w internecie to dość długa droga przez biurokratyczne procedury. Jak to wygląda w praktyce ? Mogę dopiero tam legalnie przebywać i pracować jak mam tą całą wizę imigracyjną i zieloną karte ? O co chodzi z losowaniem GC ? Chodzi o to ze zasadniczo to nie ma mozliwosci ich zdobycia bez sponsorowania przez rodzine lub pracodawce lub majac szczescie w loterii. Taki zamiar jak Ty maja miliony ludzi na swiecie i na tych zamiarach sie konczy.
Luksi Napisano 30 Marca 2015 Autor Zgłoś Napisano 30 Marca 2015 Ok rozumiem sprawa nie jest na tyle błaha jak mogłem wcześniej przypuszczać, mam jeszcze trochę czasu co do moich zamiarów więc mogę sb spokojnie przeanalizować sprawę. Zawsze jest wiza pracownicza z której mogę korzystać a potem może pojawią się nowe możliwości już na miejscu co do wizy emigracyjnej albo po prostu szczęście mi dopiszę i los padnie na mnie. Dziękuje serdecznie za udzielone informacje !!!
kzielu Napisano 30 Marca 2015 Zgłoś Napisano 30 Marca 2015 Ok rozumiem sprawa nie jest na tyle błaha jak mogłem wcześniej przypuszczać, mam jeszcze trochę czasu co do moich zamiarów więc mogę sb spokojnie przeanalizować sprawę. Zawsze jest wiza pracownicza z której mogę korzystać a potem może pojawią się nowe możliwości już na miejscu co do wizy emigracyjnej albo po prostu szczęście mi dopiszę i los padnie na mnie. Dziękuje serdecznie za udzielone informacje !!! Sek w tym że nie możesz - pracownicza tak samo musi być sponsorowana przez pracodawcę.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.