Skocz do zawartości

Dv-2016 - Pytania I Odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,3 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

dzięki za podpowiedź , z informacji wynika że takie zaświadczenie dotyczy okresu 12 ostatnich miesięcy bez sensu bo mój pobyt był 18 lat temu

a czy te oddane oryginały dokumentów muszę ponownie odesłać wraz z tym brakującym zaświadczeniem i paszportami czy tylko wysyłam brakujący dokument i paszporty ?

Napisano

dzięki za podpowiedź , z informacji wynika że takie zaświadczenie dotyczy okresu 12 ostatnich miesięcy bez sensu bo mój pobyt był 18 lat temu

a czy te oddane oryginały dokumentów muszę ponownie odesłać wraz z tym brakującym zaświadczeniem i paszportami czy tylko wysyłam brakujący dokument i paszporty ?

Gdzie jest taka informacja?

Z tego co ja widziałam to zaświadczenie o niekaralności jest wymagane z każdego kraju w którym się przebywało dłużej niż rok (poza USA), oraz że dokument taki zachowuje ważność 12 miesięcy od chwili wydania.

Napisano

Czesc, my juz po romzmowie, wizy przyznane :D

Pod amabasadą byłyśmy o 7:20, zaczęto wpuszczać ludzi o 7:30. Nie miałyśmy torebek, tylko teczkę z dokumentami i telefon, który trzeba wyłączyć i zostawic przy security check.

W środku wszystko przebiegało bardzo sprawnie. Najpierw pokazuje się paszporty i wydruk z TNT, potem w okienku u przemiłej pani zostawia się paszporty i dostaje się numerek. Potem chwilkę się czeka, a kiedy wyświetli się nasz numerek znów podchodzimy do tego samego okienka i wtedy już zostawiamy wszytskie dokumenty o które ta pani poprosi. U nas wzięła oryginały aktów urodzenia oraz małżeństwa i zaświadczenia o niekaralności a także oryginał i xero dyplomu ze studiów głównego aplikanta. Nie poprosiła o potwierdzenie ds260 ani o żadne dokumenty finansowe. Chociaż miałyśmy xero wsytskich dokumentów, to też ich nie chiała (później odzyskałyśmy tylko jeden oryginał aktu małżeństwa i oryginał dyplomu studiów). Po zostawieniu dokumentów idzie się płacić do kasy, a potem znów wracamy do tego samego okienka i czekamy aż wyświetli się nasz numer. I wtedy odciski palców i już czeka się na rozmowę.

A rozmowa to czysta formalność, trwała może 3 minuty. Konsul przed rozmową przegląda papiery i wydaje się że zadaje te pytania tylko po to, żeby powypełniać jakieś rubryczki w komputerze. pytał gdzie jedziemy, czy byłyśmy już w Stanach, kiedy chcemy wyjechać no i pogratulował uzyskania wizy :) rozmowa odbyła się po polsku, ale kiedy powiedziałysmy, że już byłyśmy w Stanch na work&travel to powiedział, że 'a to pewnie mówicie po angielsku'

jeśli spełnia się warunki loterii to nie ma opcji karty nie dostać, więc jeśli macie dokumenty w porządku to nie ma potrzeby się stresować :) z Amasady wyszlyśmy po równo 2 godzinach, z czego 75% czasu spędziłyśmy na czekaniu. Para która była przed nami oraz jakiś starszy Pan również wizy otrzymali :)

Co do badania lekarskiego w Krakowie. Byłyśmy w centermed, w jednym dniu badania z krwi (otwarte od 7 ale pani pielęgniarka się trochę spóźniła) i rentgen (otwarte od 8). Te badania są w 2 budynkach obok siebie. Dwa dni później miałyśmy wiytę u Pani doktor. nie miałam książeczki szczepień, ale powiedziałam że chorowałam na wszystkie ospy różyczki itp. Pani doktor na to że 'wpiszemy tak żeby było dobrze'. pytała o dzieci i przebyte operacje, waga i wzrost. Na nic mnie nie doszczepiała, żadnego badania również nie było :)

Dzięki wszytskim za udzielanie się na forum, jest to prawdziwa kopalnia wiedzy :) wszystkim których dopiero czeka rozmowa życzę powodzenia i pamiętajcie, że nie ma się czym stresować bo to już tylko formalność :)

Pozdrawiam!

Napisano

Hej :) Mam pytanie do zamężnych i żonatych ;) Kompletujemy własnie dokumenty i tak się zastanawiamy, czy potrzebne są 2 oryginały aktu małżeństwa?

Pszcz piszesz, że jeden wam oddano, więc pewnie miałyście dwa, ale czy to konieczne, bo przecież one wyglądają tak samo dla każdego z małżonków? Może ktoś miał jeden i było ok?

Napisano

Hej :) Mam pytanie do zamężnych i żonatych ;) Kompletujemy własnie dokumenty i tak się zastanawiamy, czy potrzebne są 2 oryginały aktu małżeństwa?

Pszcz piszesz, że jeden wam oddano, więc pewnie miałyście dwa, ale czy to konieczne, bo przecież one wyglądają tak samo dla każdego z małżonków? Może ktoś miał jeden i było ok?

Każdy musi mieć swój, daliśmy oryginały plus ksero (Pani w okienku tak sobie zażyczyła) Pan konsul oddał oryginały, dziwna polityka.

Napisano

Każdy musi mieć swój, daliśmy oryginały plus ksero (Pani w okienku tak sobie zażyczyła) Pan konsul oddał oryginały, dziwna polityka.

Porównał czy kopie zgodne z oryginałem i oddal bo Tobie oryginały bardziej się przydadza.

Napisano

Dzięki za odpowiedź :) Właśnie tego się obawiałam, bo mamy tylko jeden... No nic, jutro pójdę do urzędu po drugi :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...