Skocz do zawartości

Dv-2016 - Pytania I Odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,3 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Ja tez po badaniach. Amba we wtorek. Badania mnie wyniosly 440zl nie jest zle

Witam,

czy za badania płaci się "od ręki" w dniu badań?

A drugie pytanie to gdzie i kiedy dokonać opłaty $330 za wizytę u konsula.

Znalazłem jak zapłacić "$165 USCIS Immigrant Fee" ( http://www.uscis.gov/file-online/uscis-immigrant-fee ), ale co z opłatą za wizytę u konsula.

pozdrawiam.

Napisano

12 lat nauki to 12 lat nauki jak ma 14 to lepiej. matury nie trzeba miec

Toś teraz odpowiedział ;)

Czyli jak ktoś ma 8 lat podstawówki, 3 lata zawodówki, 3 lata liceum i 3 technikum, to będzie miał 17 lat nauki?

Przecież wszystkie szkoły po podstawówce zaczynają się od początku, a nie następują po sobie.

Należy mieć ukończoną szkołę średnią. Co jest niejako równoznaczne z ukończeniem 12-letniego kursu nauczania.

monika19781978 ma średnie wykształcenie (zgodnie z tym, co ma napisane na świadectwie), ale nie ma 12 lat nauki.

Jak do tego podejdzie konsul, tego nie wiem.

Nie pamiętam, czy mieliśmy na forum taki przypadek.

Napisano

Czyli jak ktoś ma 8 lat podstawówki, 3 lata zawodówki, 3 lata liceum i 3 technikum, to będzie miał 17 lat nauki?

Przecież wszystkie szkoły po podstawówce zaczynają się od początku, a nie następują po sobie.

Należy mieć ukończoną szkołę średnią. Co jest niejako równoznaczne z ukończeniem 12-letniego kursu nauczania.

monika19781978 ma średnie wykształcenie (zgodnie z tym, co ma napisane na świadectwie), ale nie ma 12 lat nauki.

No i co o tym myśleć, czy dzwonić do ambasady bo już zaczynam się denerwować. Znacie nr do ambasady ?Ale świadectwo wyrażnie mówi o wykształceniu średni!

."Poprzez wykształcenie średnie lub równorzędne ze średnim " rozumie się pozytywne ukończenie dwunastoletniego toku nauki w szkole podstawowej i średniej na terenie Stanów Zjednoczonych lub równoważnego toku nauki w innym państwie.

Tok nauki w naszym kraju 20 lat temu pozwalał na uzyskanie średniego wykształcenia kończąc zawodówkę i technikum po szkole zawodowej więc nie powinno być problemu! jak myślicie?

Napisano

dzieki ze czytasz moje posty. z wyksztalceniem masz racje ma byc srednie lub jego odpowiednik . pomylilem sie bo teraz sa licea zawodowe i ma sie srednie.

druga sprawa ze za czasow zawodowek byl tez model 2 lata zawodowki i potem sie przechodzilo do technikum na 3 lata i konczylo to sie srednim/matura. wiec to nie do konca tak ze zaczynalo sie od nowa wszystko od nowa..

Napisano
Kiedy i gdzie trzeba wpłacić te 330$ za wizę imigracyjną? Muszę zapisać się jeszcze na stronie: http://www.ustraveldocs.com, prawda?

nie trzeba calego wniosku, wystarczy potwierdzenie zlozenia. tak musisz bez tego nawet do ambasady nie jedz.

nie podobno tylko sie placi w ambasadzie po oddaniu dokumentow

Jeszcze ciekawiej, to jak mam datę wizyty wyznaczoną w ambasadzie przez KCC muszę się jeszcze gdzieś zapisywać?

Napisano

nie zapisywac tylko ustalic sposob odebrania paszportu od firmy tnt. bez tego nawet nie jedz do ambasady.

pewnie o to chodzilo

dobrze miec potwierdzenie zaproszenia na rozmowe ale w sumie tego nawet nie sprawdzali bo mieli swoje listy z nazwiskami

a to 165 dolkow sie placi pozniej przed wyjazdem albo na granicy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...