Skocz do zawartości

Dv-2017 Wygrana,pytania I Odpowiedzi,ds260,badania,rozmowa,pierwsze Dni W Usa :)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

to Wam się należą podziękowania za np bloga.filmiki. To dużo daje innym którzy myślą o wyjeździe i jak się przygotować. Innym tez dziękuję za wypowiedzi,odpowiedzi.

• Odpowiedzi 1,7 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

drodzy, przed chwilą chciałem dokonać opłaty za greencard, zalogowałem się na: http://uscis.gov/uscis-elis i były do wyboru tylko karty i konta oszczędnościowe, pytanie czy nie można opłacić przelewem z konta walutowego prowadzonego przez bank w Polsce ?

Napisano

mam konto dolarowe ale karty do nie go nie mam ponieważ bank akurat do kont dolarowych nie wydaje. Myślałem żeby zrobić przelew ale niestety jest tylko do wyboru karta i jakieś konta oszczędnościowe. Myślałem że jest jeszcze jakaś inna możliwość.

Napisano

możesz płacić kartą co masz do konta złotówkowego lecz tutaj licz się z wyższymi oplatami.. W banku Ci powiedzą jak zrobić i ile to wyniesie.

Napisano
Dnia 30 czerwca 2017 o 05:04, kozdii napisał:

Hejka 

To już miesiąc minął od przylotu do USA. Czas strasznie szybko biegnie... dopiero co mieliśmy 1000 pyt. do  odnośnie ds260 , rozmowy z konsulem itd. Podsumowując ten miesiąc:

Floryda cudowna i gorąca... Ameryka dla przyjezdzającego z Polski droga :( niestety. Jedzenie jest około 2 krotnie droższe niz w Polsce po obecnym kursie. My zyliśmy przed przyjazdem tutaj w Norwegii i ceny zywności sa tylko trochę nizsze od tych norweskich...

Samochody... hm...  Może napiszę tak: ciężko na gwałt jak sie potrzebuje zaraz po przyjezdzie kupić samochód w dobrym stanie i tani...  Na pewno trzeba sobie dać czas na zakup samochodu, jeżeli nie chce się wydać full kasy. My trafialiśmy na same "żynchy" za 4 do 7 tys $  My nasz pierwszy samochód zakupiliśmy za gotówke po 6 dniach pobytu  w USA u dealera. Był problem z ubezpieczycielem , pierwszy nie chciał ubezpieczyc na polskie prawko. Drugi ubezpieczył za bagatella 220 $ na miesiąc :(  Po zdaniu prawka florydzkiego musimy zmienić ubezpieczyciela.

Mieszkanie, ktore wynajeliśmy w ciemno przed przyjazdem okazało sie strzałem w dziesiątkę :) Tak  że się da jak się chce... 

Prawo jazdy ...powiem tak: testy sa rąbniete i większosc darmowych testów nie pokrywa się z pytaniami na egzaminie... :(

Praca, może to zabrzmi dziwnie ale jeszcze jej nie mamy... ciagle mamy wakacje... :) Ale od poniedziałku wysyłamy już Resume i zaczynamy szukać... Trzymajcie kciuki...

Dziś po prawie 6 tyg. przyszły Green Cards :):):) (SSN przyszedł po tygodniu.)

Dziękujemy za to forum, które okazało sie kopalnia wiedzy dla nas i było bardzo pomocne w całym procesie starania się o Green Cards.
Dzieki forum nawiązaliśmy nowe znajomości z fantastycznymi rodzinami z naszej Loterii, którzy tak jak i my wybrali Florydę.
Sly Tobie należą się szczególne podziekowania za anielską cierpliwość i ciagłe odpowiadanie na te same pytania z roku na rok !!!! Szczerze podziwiamy !!!

Specjalnie dla Was filmik z Miami... Pozdrawiamy :)

Wow! Dzięki za porcję informacji :)

Bardzo przydatne. Ja już czekam na zaproszenie na rozmowę i....czytam, czytam, czytam. Dużo pytań, niepewności pt. wyjadę no i co dalej, jak szybko będą topnieć oszczędności, jak szybko znajdę pracę (i jaką), gdzie zamieszkamy, jak sobie poradzimy językowe etc. etc. Takie wiadomości są budujące. Nawet jeśli jest w nich łyżga dziegciu. 

Pozdrawiam i życzę powodzenia  z pracą :)

Napisano

Witam wiem że pytanie odnośnie ds260 i dokumentu o szczepieniach wymaganych w usa juz sie pojawiło, ale mam duże watpliwości słysząc znajomych rady. Na chwile obecna wypełniam ds260 w loterii dv2018 nie mam takiego dokumentu oprócz ksiazeczki szczepien z ośrodka zdrowia i co mam zaznaczyć YES czy NO? jakieś przykładu jak wy zaznaczaliście? Bardzo prosze o rady

Napisano
1 godzinę temu, szymonis napisał:

Witam wiem że pytanie odnośnie ds260 i dokumentu o szczepieniach wymaganych w usa juz sie pojawiło, ale mam duże watpliwości słysząc znajomych rady. Na chwile obecna wypełniam ds260 w loterii dv2018 nie mam takiego dokumentu oprócz ksiazeczki szczepien z ośrodka zdrowia i co mam zaznaczyć YES czy NO? jakieś przykładu jak wy zaznaczaliście? Bardzo prosze o rady

Zaznaczasz yes, ponieważ masz taką książeczkę, ja dodatkowo miałam kartę szczepień ze szkoły( jakos zachowałam ją)lekarz na badaniach popatrzy w książeczkę, ale zrobi I tak szczepienia, które są wymagane ze względu na rok urodzenia

Napisano

ja bedac tu prawie rok w usa najbardziej tesknie za miastem bo rodziny prawie juz nie mam, za tym ze mieszkalam w centrum miasta a tu mieszkam na przedmiesciach, tesknie za polskim jedzeniem, i tu w usa jedzenie jest drozsze i pieniadze szybciej ida, choc sa rozne promocje to pieniadze ida jak woda. A mam pytanie, jakie karty do komorki polecacie, ktos tu polecal ultra mobile- czy ma to dobry zasieg, bo ja wyprobowalam lycamobile i zasieg jest kijowy, ciagle sie pokazuje nie ma sieci na iphonie -ale to chyba nie wina telefonu bo wymienilam na inny iphone i to samo, a moj chlopak na swoim innym telefonie mial siec metro pcs i tez mial ten problem slaby zasieg wiec wymienil na crikiet i zasieg stabilny. Jakie wy macie ? Zeby byly moze sms do polski ?

Napisano

Amerykańskie komórki to porażka. Jeśli dobre pokrycie sygnałem to drogo. Większość małych operatorów zapewnia pokrycie w obszarach gęsto zabudowanych bo tam jest dla nich najlepszy zarobek.

Ja za dobry a nawet jak na USA, bardzo dobry zasięg, unlimited voice, text I data płacę  $79 miesiecznie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...