Skocz do zawartości

Dv-2017 Wygrana,pytania I Odpowiedzi,ds260,badania,rozmowa,pierwsze Dni W Usa :)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy ktoś orientuje się jaki termin ważności ambasada uznaje zaświadczenie o niekaralności ?

Na zaświadczeniu nie widnieje data ważności tylko data wystawienia.

rok

• Odpowiedzi 1,7 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Witam wszytskich, naleze do osob ktorym udalo sie w tym roku wylosowac mozliwosc starania sie o GC, jestem w trakcie wypelniania DS-260.

Mam watpliwosc dotyczaca odpowiedzi na pytanie:

"have you ever been unlawfully present, overstayed the amount of time granted by an immigration official or otherwise violated the terms of a U.S. visa?"

31 maja 2006 roku przylecialem do USA w ramach wizy turystycznej B-1. Otrzymalem zgode na pobyt do 30 listopada 2006. Przed tym terminem (pod koniec wrzesnia) napisałem wniosek do urzedu imigracyjnego z prosba o przedluzenia pozwolenia na pobyt w USA o 3 miesiace. Odpowiedz odmowna odebralem w polowie stycznia 2007. Po okolo 1,5 od tego dnia opuscilem USA. Takie mialem mozliwosci organizacyjne powrotu do Polski.

W zwiazku z opisana sytuacja czy w w/w pytaniu zaznaczyc YES i opisac ta sytuacje czy powinienem zaznaczyc NO?

Z gory dziekuje za pomoc i wszelkie rady w tej sprawie.

Napisano

Wiec odpowiedz oczywiscie brzmi - Yes.

Dzieki za wskazowki.

Czy powinienem zaznaczyc YES i szczegolowo opisac sytuacje lacznie z tym ze w miedzyczasie wysylalem wniosek o przedluzenie terminu czy zaznaczyc YES i napisac po prostu ile czasu lacznie przebywalem ponad zezwolony pierwotnie termin czyli okolo 3 miesiace?

Czy moja odpowiedz w tym punkcie wyglada na taka, ktora moza spowodowac odmowe otrzymania GC biorac pod uwage, ze inne kwestie formalne sa OK?

Napisano

KCC nie wydaje wiz a Konsul na rozmowie

Jak nie masz zakazu wjazdu to dostaniesz wizę.

Wiesz za co możesz mieć zakaz?

Tak, rozumiem to. Moja wiza (B-1) w trakcie pobytu w USA była przez cały okres ważna.

Jednak na lotnisku na formularzu I-94 dostałem pozwolenie na pobyt przez 6 m-cy.

Przekroczyłem ten termin o około 3 miesiące (w 2007 roku).

Powinienem w takim razie, z tego co piszecie, zaznaczyć YES w pytaniu, o którym pisałem wcześniej.

Czy powinienem w miejscu na wyjaśnienia rozpisać się szczegółowo o tej sytuacji czy napisać, że przekroczyłem termin pozwolenia na pobyt w USA ok. 3 m-ce w 2007 roku bez wchodzenia w szczegóły?

Skąd mam ewentualnie wiedzieć czy mam zakaz wjazdu?

Napisano

Sa takie osoby ze znają pewne zasady i przepisy.

Jesli Ty lub tez osoba nic nie pokręciłeś - nie napisałeś, nie podpisałeś się pod nie prawdą to takie sprawy przy wizach imigracyjnych nie maja wpływu chyba ze ktoś nie odczekał zakazu wjazdu to wtedy ma problem z wiza.

Napisano

Czy w przypadku wniosków DS260 dla dzieci które mają 3 i 5 lat muszę zaznaczać prośbę o wyrobienie numer SSN?

Czy w danych kontaktowych (mail i nr telefonu) mam wpisać własne czy tez zaznaczyć "nie dotyczy"?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...