Skocz do zawartości

Jakie Mam Szanse Na Wize B2?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zeby w zyciu tylko byly wydatki na dzinsy, kielbase lub benzyne! Te akurat sa niskie w USA.

Co kosztuje to wyksztalcenie i ubezpieczenie/opieka medyczna, wydatki ktore w Europie nie sa szczegolnie wygorowane, a tu sa wrecz ogromniaste. Ja w tym roku wydam powyzej $10,0000 na ubezpieczenie/opieke dla 3 zdrowych osob! Studia moich dzieci... hmmm... przelicz ile godzin przecietny amerykanin musi przepracowac zeby wyksztalcic dwoje dzieci na publicznej stanowej uczelni a potem rozmawiajmy o "sile nabywczej!"

Czy ja gdzieś napisałem ze USA to raj objawiony. Przeczytaj w wątku Czego nie lubię w USA moj wpis o lekach.

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

jabba, studia nie sa obowiazkowe, ale doksztalcanie sie po zakonczeniu high school jest niezbedne - i takze szalenie drogie. (Szkola kucharsko/hotelarska niedaleko mnie kosztuje $20,000 na rok.) W tej chwili, przecietny amerykanin z dyplomem z 4-letniej uczelni zarabia milion dolarow wiecej w przeciagu kariery niz ten bez studiow. Nie banalna roznica, ktora sie ciagle zwieksza. Ci bez dyplomu/doksztalcenia ciagle biednieja vis a vis tych innych. Srednia klasa, klasa pracownicza (working class) maleje i biednieje i to w szokujacym tempie.

andy, ja tylko reagowalam na twoj komentarz o kielbasy. Po prostu nie mozna porownywac Polske/UE tak bezposrednio jezeli chodzi o koszty zycia.

Napisano

No widzisz katlia czyli suma sumarum zwraca mu sie ten koszt, w Polsce rzadko przynosi (obecnie) to korzyść ale szkoła za to za darmo... Niestety ale w kwestii edukacji tez rządzi wolny rynek - to co nie wymaga dużej inwestycji ZAZWYCZAJ (nie mowie ze zawsze) nie przynosi tez dużej stopy zwrotu. A sam "prestiz" bycia osoba z wyższym wykształceniem tez kosztuje. Ja mimo wszystko wolałbym wziąć kredyt i otrzymać edukacje na dobrym poziomie wiedząc ze mi sie to zwróci niż mieć w Polsce cos za darmo ale w gruncie rzeczy będące "l'art pour l'art" i będące ścieżka rozczarowań.

Napisano

Kto twierdzi ze studia w Polsce sie nie odplaca? Przeciez tu na forum jest sporo ludzi wyksztalconych w Polsce ktorzy pracowali w fachu i w Polsce i w USA. I nie wszyscy w dziedzinach techniczno/naukowych, nota bene. Niektorzy studiowali l'art pour l'art i daja sobie rade :)

Napisano

odnośnie postu usera alik i standardu życia to mediana zarobków w rodzinie w stanach w 2015r to ca 53k usd, co przy dzisiejszym kursie jest warte ok 200k PLN, w Polsce natomiast było to jakieś 4k PLN na miesiac co daje 48k PLN rocznie (średnia w PL to ok 4k PLN, MEDIANA 2k PLN na miesiąc oczywiście). Ceny samochodów na przykładzie forda focusa:

USA: 17225 USD co daje ~69000PLN

PL: 64290

Niewątpliwie w tym względzie u nas jest lepiej... :P

http://money.cnn.com/2015/09/16/news/economy/census-poverty-income/

http://www.mybudget360.com/how-much-do-americans-earn-in-2015-household-income-wages-real-income-gdp/

co do polski GUS publikuje tylko średnią , medianę podał minister Morawiecki kilka miesięcy temu (nie chce mi się szukać - słynna prezentacja Morawieckiego ;) )

Napisano

oss-samochody w USA są tańsze i to w wartościach bezwzględnych - porównaj wersje podstawowa w USA z ta z Polski to zobaczysz różnice :) w USA w tej wersji masz praktycznie wszystko co potrzeba, w Polsce musisz dopłacić jeszcze ok 10k bo sorry brak klimy w dzisiejszych czasach to żart.

Poza tym nie bez kozery ludzie ściagają samochody luksusowe z USA które po przeróbkach i cłach gdzie sama akcyza to ponad 20% ciagle jest taniej. Uważam to za karygodne i pomijam kwestie tego gdzie ile sie zarabia.

Napisano

andy, ja tylko reagowalam na twoj komentarz o kielbasy. Po prostu nie mozna porownywac Polske/UE tak bezposrednio jezeli chodzi o koszty zycia.

Uzylem tylko takich podstawowych rzeczy, wiadomo ze zycie sklada sie z paru innych.

Tak nawiasem mowiac, polska zwyczajna jest I tak lepsza od 90% amerykanskich kielbas I warta kazdych pieniedzy

;-)

Napisano

oss-samochody w USA są tańsze i to w wartościach bezwzględnych - porównaj wersje podstawowa w USA z ta z Polski to zobaczysz różnice :) w USA w tej wersji masz praktycznie wszystko co potrzeba, w Polsce musisz dopłacić jeszcze ok 10k bo sorry brak klimy w dzisiejszych czasach to żart.

Poza tym nie bez kozery ludzie ściagają samochody luksusowe z USA które po przeróbkach i cłach gdzie sama akcyza to ponad 20% ciagle jest taniej. Uważam to za karygodne i pomijam kwestie tego gdzie ile sie zarabia.

Ale to jest kapitalizm w najczystszej postaci ktory od lat Polska przeciez chciala. Dlaczego tyle samochody kosztuja ? Bo moga a ludzie i tak je kupuja. Ceny ksztaltuje rynek i sam sie w pewnym sensie reguluje.A zamiast stworzyc warunki do rozwoju tego rynku to naklada sie podatki i szuka okazji do wyciagniecia pieniedzy skad sie da bo przeciez te idiotyczne obietnice wyborcze trzeba jakos sprobowac spelnic....

Napisano

Ściagają samochody? Opłaca sie? Lemon'y to i owszem. Ja zeby było śmieszniej mam auto ściągnięte z Europy i zarejestrowane tez w Europie.

Dużo sie tu pisze o kosztach życia. Prawda jest taka ze to tez zależy gdzie sie mieszka (dzielnica itp). Za luksus trzeba zapłacić i juz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...