Patipitts Napisano 24 Marca 2017 Zgłoś Napisano 24 Marca 2017 To co sobie oszczędzisz na jedzeniu (choc nie do konca jestem pewna czy oszczędzisz, my na cotygodniowe groceries wydajemy ok 200$ na 2 osoby plus pies) wydasz na rachunki (telefony sa duzo droższe, kablówka najtańszy pakiet ok 70$, za prąd i wodę płacimy ok 60-80 w zależności czy jest chłodniej w nocy i trzeba grzać), do tego jest jeszcze gaz. Do tego mortgage albo rata za wynajem, to juz kwestia indywidualna w zależności od stanu/okolicy. W Polsce wychodzi duzo taniej. Jak juz było wspomniane sporo osób sie nie ubezpiecza i dlatego ma fajne zarobki, ale jak musisz odjąć od wypłaty ubezpieczenie zdrowotne plus jak niektórzy ubezpieczenie na zycie, emerytalne itp to wcale nie wychodzi tak różowo. A z praca tez nie jest tak wcale kolorowo, jak ktos nie ma dobrego wykształcenia lub doświadczenia i szuka pracy fizycznej to raczej musi liczyc sie z brakiem benefitów i ubezpieczaniem na własna rękę albo zycie bez ubezpieczenia i liczenie na dobre zdrowie. Pracodawcy tez czesto kombinują i np wypłacają polowe wynagrodzenia na pay stubs a resztę w gotowce.
kzielu Napisano 24 Marca 2017 Zgłoś Napisano 24 Marca 2017 Wiec odnosnie jedzenia - wczoraj kolacja dla mojego zespolu w PL (bo akurat odwiedzam) - 2000 pln wiec ~$500 dla 11 osob w Butchery & Wine na Zurawiej w Wawie (rekomendowana przez Michelin). W US podobnej klasy steki - co najmniej 2 razy tyle jak nie wiecej. Gdzie konkretnie te tansze jedzenie ?
cee Napisano 24 Marca 2017 Zgłoś Napisano 24 Marca 2017 Przelicz to na zarobki 1 do 1. W pl 2000 złotych zarobisz w miesiąc. Licząc wg twojego na te steki wydalbys $1000 które zarobisz w Max dwa tyg. Do tego doliczyć sobie np paliwo. Tankujesz 25-30 glonów za powiedzmy 65 dudków. Zrobisz na tym ok 450mil ok 715km. $60 zarobisz w 3 godziny. W pl na silniku 1.6 te sama drogę muszę przejechać na ok 65 litrach gdzie zapłacę za to ok 310pln, które to zarobie w 3 dni. Jak dla mnie jest różnica.
kzielu Napisano 24 Marca 2017 Zgłoś Napisano 24 Marca 2017 4 minuty temu, cee napisał: Przelicz to na zarobki 1 do 1. W pl 2000 złotych zarobisz w miesiąc. Licząc wg twojego na te steki wydalbys $1000 które zarobisz w Max dwa tyg. W PL zarabialem ~70% tego co w US na dokladnie tym samym stanowsku (bo zostalem przeniesiony na L-1B), wiec normalizujac do ceny stekow (bo dlaczego nie) to w PL koszty zycia sa ewidentnie tansze. W tej chwili te proporcje jeszcze bardziej by sie zmienily na korzysc PL.
kzielu Napisano 24 Marca 2017 Zgłoś Napisano 24 Marca 2017 Teraz, cee napisał: Słyszałeś o wskaźniku big Mac? Nie, nie jadam bic macow. Jadam steki z tenderloin....
cee Napisano 24 Marca 2017 Zgłoś Napisano 24 Marca 2017 To poczytaj. Ja nie każe ci jeść maca. Wolę Turkey burger
KaeR Napisano 24 Marca 2017 Zgłoś Napisano 24 Marca 2017 No i się człowiek z rana dowiaduje, jak się żyje w USA. Tu do mnie ten raj na ziemi nie dotarł.
kzielu Napisano 24 Marca 2017 Zgłoś Napisano 24 Marca 2017 4 minuty temu, cee napisał: To poczytaj. Ja nie każe ci jeść maca. Wolę Turkey burger Nie musze. Twoje argumenty sa dziecinnie latwe do obalenia a widzenie rzeczywistosci na podstawie filmow generalnie prowadzi do rozczarowania. Zycie w US _moze_ byc znacznie lepsze niz w PL, ale zwykle to jest z powodu takiego ze ktos ma umiejetnosci i potrafi sie znalezc na rynku pracy - z czym nie powinien miec problemow w PL. Jak ktos ma z tym problem w PL, to oczekiwanie cudow w US jest bardzo naiwne. No i zycie w US moze tez byc - co kilka osob stara sie powiedziec - znacznie gorsze, jak ktos nie ma wielkiego szczescia. Dlugi za opieke medyczna, wiele osob konczacych studia przez lata splaca pozyczki na ich oplacenie, itd... Korporacje generalnie specjalnych skrupulow w likwidowaniu calych oddzialow (i przeniesieniu ich do PL) nie maja. Moje aktualne job security (w sektorze aerospace) byloby niewspolmiernie wyzsze gdybym pracowal w PL niz aktualnie w US (nie znaczy ze w US jest niskie ale w PL byloby wyzsze).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.